Opinie: Waarom het goed is dat er gekeken wordt naar Apple’s machtpositie

En wat is de beste oplossing?
De ACM gaat onderzoek doen naar Apple's machtspositie met de App Store. Wat de uitkomst van dit onderzoek ook is, het is voor iPhone-gebruikers goed dat er op een neutrale manier gekeken wordt naar de huidige situatie.

De start van het ACM-onderzoek naar Apple’s machtspositie in de App Store is het zoveelste bewijs dat er achter de schermen onenigheid is bij ontwikkelaars. Spotify beet onlangs het spits af. Het bedrijf heeft allerlei redenen om bij de Europese Commissie aan te kloppen over Apple’s machtspositie. In de dagen na de aanklacht was direct duidelijk dat elk verhaal twee kanten heeft. Dat geldt ook voor de klachten die bij de ACM binnengekomen zijn van Nederlandse apps voor nieuwsmedia. Er is voor beide partijen wat te zeggen, maar het gaat er dan ook niet zozeer om wie er gelijk heeft. Het belangrijkste is dat er naar een goede oplossing gezocht wordt.


Allereerst is het goed dat er gekeken wordt naar Apple’s positie. Instanties als de ACM staan neutraler in dit soort zaken dan Apple en de appontwikkelaars, omdat zij geen belangen hebben. Het is vooral aan hen om te kijken of er sprake is van machtsmisbruik. Met vingers naar elkaar wijzen schiet niemand wat op.

Slecht idee: alternatieve App Store
Als er sprake is van een overtreding, is de vraag wat dan de beste oplossing is. Het voordeel van de App Store en de bijbehorende regels, is dat het platform niet overspoeld wordt met rotzooi en malafide apps. Je weet als gebruiker dat apps uit de App Store veilig zijn. Het is dan ook niet voor niets dat ontwikkelaars van malafide apps naar andere stiekeme manieren moeten zoeken om apps op de iPhone te krijgen.

Dit bleek onlangs nog, toen een spyware-app via bedrijfscertificaten geïnstalleerd kon worden. Doorsnee gebruikers krijgen hier niet zo snel mee te maken, omdat het een stuk ingewikkelder is dan simpelweg een app uit de App Store vissen. Apple zorgt hiervoor voor een veilige omgeving voor haar gebruikers.

Het openstellen van iOS als platform zodat apps ook buiten de App Store om (en dus buiten Apple’s regels en zicht) makkelijk geïnstalleerd kunnen worden, is daarom geen goede oplossing. Je geeft ontwikkelaars daar veel vrijheid mee, maar het zorgt ook voor een minder veilig systeem. Op termijn ben je als gebruiker daar de dupe van.

Siri kan niet met Spotify en iMessage is enige chatapp met uitgebreide meldingen.

De beste oplossing: meer mogelijkheden voor ontwikkelaars
De beste oplossing is dat Apple ontwikkelaars meer mogelijkheden biedt, die ze zelf ook hebben. Er zijn nog steeds allerlei functies op de iPhone en iPad die door Apple benut kunnen worden, maar onbereikbaar zijn voor ontwikkelaars. Een goed voorbeeld is de ondersteuning voor Siri. Een handjevol appcategorieën kunnen native samenwerken met Siri. Dankzij Siri Shortcuts is er wel veel meer mogelijk, maar Apple heeft nog steeds veel meer opties. Zo kunnen apps van muziekdiensten lang niet zo nauw samenwerken met Siri als de standaard Muziek-app. Dat heeft ook gevolgen voor de samenwerking met andere producten, zoals de HomePod.

Apple moet appmakers dan ook dezelfde ontwikkelmogelijkheden geven als ze zelf hebben. Er is nauwelijks een goede reden te bedenken waarom Apple Music wel met Siri mag werken en Spotify niet. Dat geldt ook voor de functie in iMessage waardoor je vanuit een notificatie door een deel van het gesprek kan bladeren. Waarom mag iMessage dat wel maar kunnen Telegram, WhatsApp en alle andere chatapps dat niet? We zagen dat ook heel lang bij Apple Watch-apps. Apple’s eigen apps draaiden lange tijd veel beter en hebben (nog steeds) veel meer opties.

Bekijk ook

Opinie: Het wordt tijd dat Apple meer vrijheid geeft voor de NFC-sensor

De iPhone heeft al jarenlang een NFC-chip, maar als gebruiker kun je daar maar weinig mee doen. Er is natuurlijk Apple Pay en in zeldzame gevallen werkt Apple samen met externe partijen. Is het tijd voor volledige openheid van zaken?

Dat wil niet zeggen dat het gehele iOS-platform maar open moet worden. Dat komt de veiligheid van het systeem niet ten goede. Maar wat betreft gewone appfuncties moet alles wel op één lijn liggen, of je nou Apple, Spotify of WhatsApp heet.

Goed nieuws voor de gebruiker
Zelfs als de ACM concludeert dat er geen sprake is van een overtreding, is het goed dat hiernaar gekeken wordt, ook op Europees niveau. Dergelijke controles zorgen er mogelijk voor dat Apple haar deuren iets meer opent en bij zichzelf nagaat wat er beter kan. Wie weet dat we daar als eindgebruikers in de toekomst van gaan profiteren met meer handige functies voor onze favoriete apps. Dat is waar het allemaal om draait en uiteindelijk wordt iedereen daar beter van.

Bekijk ook

Opinie: waarom Spotify gelijk heeft om Apple's macht aan te kaarten

De klacht die Spotify vandaag bij de EU neerlegde roept nogal uiteenlopende reacties op. Sommige iCulture-lezers vonden het maar onzin. Je kunt toch ook abonnee worden buiten de App Store om? Maar de klacht van Spotify gaat een stuk verder dan het afdragen van een deel van de omzet.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.