App Store storing en offline.

‘ACM: Apple schuldig aan machtsmisbruik in App Store, moet andere betaalmethodes toestaan’

Bronnen melden dat de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt vindt dat Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. De uitspraak gaat met name over het verplichte gebruik van Apple's eigen betaalmethode. Het onderzoek werd in 2019 gestart naar aanleiding van klachten van andere ontwikkelaars.

Update 7 oktober 2021: Afgelopen februari schreven we nog dat de ACM ‘binnenkort’ met een uitspraak komt rondom een onderzoek uit 2019. Bronnen bij Reuters zeggen nu dat de ACM tot een conclusie gekomen is, al is deze nog niet openbaar gemaakt. Uit het onderzoek blijkt dat de ACM vindt dat de regels voor het verplichte gebruik van Apple’s betaalmethode voor in-app aankopen anti-competitief is en dat er daarmee sprake is van oneerlijke concurrentie. De ACM zou de uitslag al naar Apple gestuurd hebben en het bedrijf hebben laten weten dat ze veranderingen door moeten voeren. Apple hoeft geen boete te betalen, zo zeggen de bronnen. De uitspraak zou nog gecontroleerd worden op zaken als regelgeving.

Apple zou bij de rechtbank in Rotterdam afgedwongen hebben om de uitspraak niet te publiceren zolang Apple nog in hoger beroep kan gaan. Eerder zei de ACM nog dat de uitslag van het onderzoek dit jaar verwacht wordt.

Apple ligt in meerdere landen en regio’s onder een vergrootglas vanwege mogelijk machtsmisbruik, met name over de App Store. Als gevolg van eerdere onderzoeken in Japan heeft Apple al allerlei versoepelingen aangekondigd. Zo mogen ontwikkelaars binnenkort gebruikers benaderen voor alternatieve betaalmethoden buiten de App Store om. Maar een knop rechtstreeks in de app toevoegen, is nog niet mogelijk. Ook voor apps als Netflix en Spotify zijn er versoepelingen in aantocht. Zo mogen media-apps gebruikers in de app naar de website wijzen voor registratie. Hiermee wordt Apple’s eigen betaalmethode als het ware omzeild. Maar dit geldt niet voor alle apps, waaronder games. Mogelijk komt de ACM tot de conclusie dat dit voor alle apps moet gelden.

Update 26 februari 2021: Na bijna twee jaar nadat de ACM een onderzoek startte naar het mogelijk machtsmisbruik van Apple met de App Store, lijkt er binnenkort een uitspraak te komen, zo meldt Reuters (via AppleInsider). Het persbureau heeft brieven in handen gekregen die appontwikkelaars van de ACM ontvangen hebben, waarin staat dat het besluit binnenkort volgt. De ACM deed onderzoek naar het verplichte gebruik van in-app aankopen via Apple’s eigen betaalsysteem, waardoor ontwikkelaars altijd een percentage aan Apple moeten afdragen. Sinds de start van dit onderzoek in 2019, is er wel het één en ander gebeurd.

Zo heeft Apple sinds dit jaar de App Store-commissie voor kleine ontwikkelaars verlaagd van 30% naar 15%. Ze hoeven daardoor een stuk minder van de inkomsten aan Apple af te dragen, mits de ontwikkelaar minder dan 1 miljoen dollar per jaar verdient. Afgelopen juni startte ook de EU een onderzoek naar de App Store en Apple Pay vanwege de mogelijke machtspositie. Dat onderzoek loopt nog.

Uit de brieven blijkt ook dat de ACM kijkt naar de regel dat ontwikkelaars gebruikers niet mogen verwijzen naar andere betaalmethodes buiten de App Store om. Als de uitspraak bekend is, is de ACM daarmee één van de eerste die een besluit neemt rondom het mogelijke machtsmisbruik. Het is nog niet bekend wanneer het besluit precies volgt.

Update 12 april 2019: Apple heeft gereageerd op het onderzoek. Tegenover CNN zegt een woordvoerder dat Apple “vertrouwen heeft dat het onderzoek uitwijst dat alle ontwikkelaars dezelfde kansen hebben op succes in de App Store”.

De afgelopen tijd heeft de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt onderzoek gedaan naar de verschillende Appstores. Als gevolg van dit onderzoek wordt er nu specifiek gekeken naar de positie van Apple. Er zijn volgens de ACM meerdere signalen gekomen dat Apple haar eigen positie misbruikt om apps van derden te benadelen.

ACM start onderzoek naar Apple

In het persbericht laat de ACM weten dat ze de komende tijd gaan uitzoeken of Apple haar machtspositie misbruikt door bijvoorbeeld eigen apps te bevoordelen. De ACM richt zich in dit onderzoek specifiek op Apple, omdat ze hier naar eigen zeggen de meeste klachten over gekregen hebben. Het onderzoek gaat voornamelijk om Nederlandse apps voor nieuwsmedia. Wat de klachten precies zijn, kon de ACM nog niet kwijt.
De ACM benadrukt dat er nog geen sprake is van een daadwerkelijke overtreding. Dit onderzoek moet mogelijke overtredingen dus uitwijzen.

De App Store is voor ontwikkelaars de enige manier om apps aan te bieden op de iPhone en iPad. Hierdoor moeten ontwikkelaars zich aan regels houden die door Apple zijn opgesteld. De laatste tijd is er wel vaker onvrede over deze regels. Zo moeten ontwikkelaars 30% van de inkomsten uit betaalde diensten aan Apple afstaan, als deze via de App Store verkocht worden. Onder andere Spotify en Netflix hebben daarom besloten om geen betaalde diensten meer via de App Store aan te bieden, waardoor je je alleen nog kan aanmelden via de website. Bovendien is Apple zelf ook aanbieder van apps. Dit dubbele belang kan volgens de ACM mededingingsproblemen opleveren. Ook de stroeve communicatie tussen ontwikkelaars en Apple over de voorwaarden is reden om een onderzoek te starten.

Onlangs diende Spotify een klacht in over oneerlijke concurrentie van Apple. Spotify is van mening dat Apple meer middelen tot zijn beschikking heeft en eigen diensten voortrekt. In de reactie van Apple op de klacht van Spotify stelt het bedrijf dat Spotify alleen de lusten maar niet de lasten wil. Mogelijk heeft de klacht van Spotify het balletje nog verder aan het rollen gebracht.

De komende tijd gaat de ACM zich bezighouden met dit onderzoek. Partijen die zich betrokken voelen kunnen zich met informatie melden bij de ACM.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 07 oktober: Artikel bijgewerkt na meer informatie over mogelijke uitspraak van de ACM.
  • 2021 - 26 februari: Artikel bijgewerkt naar aanleiding van berichten over het naderende besluit van de ACM.
  • 2019 - 12 april: Reactie Apple toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
7 oktober 2021 om 13:19
Onderwerp
Bron
Bron ACM
Categorie
Apple
32 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.