App Store storing en offline.

ACM oordeelt: Apple verplicht om extra betaalmethodes toe te staan voor dating-apps

De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt oordeelt dat Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Apple is verplicht om binnen twee maanden de voorwaarden voor dating-apps aan te passen. Deze apps moeten de mogelijkheid krijgen om een eigen betaalmethode te kiezen in hun app.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De Nederlandse ACM heeft vandaag uitspraak gedaan na een onderzoek over de App Store. De marktwaakhond oordeelt dat Apple de aanbieders van dating-apps hun zelfgekozen betaalmethodes mogen gebruiken. Op dit moment kunnen deze ontwikkelaars slechts gebruikmaken van Apple’s eigen systeem en de kosten die hierbij komen kijken. De ACM oordeelt dat Apple’s voorwaarden voor het verkopen van apps in de App Store niet in verhouding staan met wat het een ontwikkelaar kost.

Apple gedwongen om andere betaalmethodes toe te staan voor dating-apps

Al in 2019 startte een onderzoek van de ACM naar de App Store van Apple. De ACM richtte zich in dit onderzoek specifiek op Apple, omdat ze hier naar eigen zeggen de meeste klachten over gekregen hebben.

Er is een reden dat deze uitspraak van de ACM alleen geldt voor dating-apps. Volgens de toezichthouder zijn de bedrijven achter deze apps sterk afhankelijk van de app die zij in de App Store (en Google Play Store) hebben staan. Verder zijn de inkomstenbronnen beperkt. Dat wekt de indruk dat de ACM vindt dat andere apps, zoals nieuws-apps, buiten de App Store om nog genoeg inkomsten vergaren.

Voor deze uitspraak van de ACM geldt dat Apple binnen twee maanden de voorwaarden moet aanpassen voor dating-apps. Doet Apple dat niet, dan volgt een boete van €5 miljoen per week met een maximum van €50 miljoen. De ACM is de één van de eerste marktwaakhonden die een dergelijk besluit heeft genomen.

Bekijk ook

De beste dating-apps voor iPhone en iPad: van flirten tot serieuze relatie

Ben je het alleen zijn zat? Wij selecteerden de leukste dating-apps voor iPhone en iPad, als je op zoek bent naar een duurzame relatie, een leuke date of gewoon leuk gezelschap tijdens de vakantie of een avondje uit.

Al langer onderzoek naar Apple’s marktpositie met de App Store

De App Store is voor ontwikkelaars de enige manier om apps aan te bieden op de iPhone en iPad. Hierdoor moeten ontwikkelaars zich aan regels houden die door Apple zijn opgesteld. De laatste tijd is er vaker onvrede over deze regels, met als hoogtepunt de nog lopende rechtszaak tussen Apple en Epic Games, de maker van Fortnite. Zo moeten ontwikkelaars 15% van de inkomsten uit betaalde diensten aan Apple afstaan, als deze via de App Store verkocht worden. Is de omzet meer dan €1 miljoen per jaar, dan is dat 30%. Vorig jaar gold die 15%-regeling nog niet.

Afgelopen juni startte ook de EU een onderzoek naar de App Store en Apple Pay vanwege de mogelijke machtspositie. Dat onderzoek loopt nog. Eerdere uitspraken in Japan hebben er al toe geleid dat ontwikkelaars binnenkort gebruikers mogen benaderen voor alternatieve betaalmethoden buiten de App Store om.

Ook voor apps als Netflix en Spotify zijn er versoepelingen in aantocht. Zo mogen media-apps gebruikers in de app naar de website wijzen voor registratie. Hiermee wordt Apple’s eigen betaalmethode als het ware omzeild.

Bekijk ook

Apple vs. Epic-zaak is afgelopen: Apple moet alternatieve betaalmethodes App Store toestaan

Afgelopen! Het conflict tussen Apple en Fortnite-maker Epic Games is voorbij. Apple had uitstel gekregen om de App Store open te stellen voor andere betaalmethoden en tekende beroep aan. Maar het Hooggerechtshof heeft dit beroep afgewezen en dat betekent dat Apple officieel de verliezer is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 24 december: Nieuwste ontwikkelingen toegevoegd.
  • 2021 - 07 oktober: Artikel bijgewerkt na meer informatie over mogelijke uitspraak van de ACM.
  • 2021 - 26 februari: Artikel bijgewerkt naar aanleiding van berichten over het naderende besluit van de ACM.
  • 2019 - 12 april: Reactie Apple toegevoegd.

Reacties: 47 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.