ACM start onderzoek naar machtsmisbruik van Apple met de App Store

De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt start een onderzoek naar de eventuele machtspositie van Apple met de App Store. Het onderzoek wordt gestart naar aanleiding van klachten van andere ontwikkelaars.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De afgelopen tijd heeft de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt onderzoek gedaan naar de verschillende Appstores. Als gevolg van dit onderzoek wordt er nu specifiek gekeken naar de positie van Apple. Er zijn volgens de ACM meerdere signalen gekomen dat Apple haar eigen positie misbruikt om apps van derden te benadelen.

Update 12 April: Apple heeft gereageerd op het onderzoek. Tegenover CNN zegt een woordvoerder dat Apple “vertrouwen heeft dat het onderzoek uitwijst dat alle ontwikkelaars dezelfde kansen hebben op succes in de App Store”.

ACM start onderzoek naar Apple

In het persbericht laat de ACM weten dat ze de komende tijd gaan uitzoeken of Apple haar machtspositie misbruikt door bijvoorbeeld eigen apps te bevoordelen. De ACM richt zich in dit onderzoek specifiek op Apple, omdat ze hier naar eigen zeggen de meeste klachten over gekregen hebben. Het onderzoek gaat voornamelijk om Nederlandse apps voor nieuwsmedia. Wat de klachten precies zijn, kon de ACM nog niet kwijt.
De ACM benadrukt dat er nog geen sprake is van een daadwerkelijke overtreding. Dit onderzoek moet mogelijke overtredingen dus uitwijzen.

De App Store is voor ontwikkelaars de enige manier om apps aan te bieden op de iPhone en iPad. Hierdoor moeten ontwikkelaars zich aan regels houden die door Apple zijn opgesteld. De laatste tijd is er wel vaker onvrede over deze regels. Zo moeten ontwikkelaars 30% van de inkomsten uit betaalde diensten aan Apple afstaan, als deze via de App Store verkocht worden. Onder andere Spotify en Netflix hebben daarom besloten om geen betaalde diensten meer via de App Store aan te bieden, waardoor je je alleen nog kan aanmelden via de website. Bovendien is Apple zelf ook aanbieder van apps. Dit dubbele belang kan volgens de ACM mededingingsproblemen opleveren. Ook de stroeve communicatie tussen ontwikkelaars en Apple over de voorwaarden is reden om een onderzoek te starten.

Onlangs diende Spotify een klacht in over oneerlijke concurrentie van Apple. Spotify is van mening dat Apple meer middelen tot zijn beschikking heeft en eigen diensten voortrekt. In de reactie van Apple op de klacht van Spotify stelt het bedrijf dat Spotify alleen de lusten maar niet de lasten wil. Mogelijk heeft de klacht van Spotify het balletje nog verder aan het rollen gebracht.

De komende tijd gaat de ACM zich bezighouden met dit onderzoek. Partijen die zich betrokken voelen kunnen zich met informatie melden bij de ACM.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 12 april: Reactie Apple toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 april 2019, 10:54
Bron Bron ACM
Categorie Apple
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.