Vrouw met portemonnee

EU legt Apple boete van 1,8 miljard dollar op wegens machtsmisbruik App Store

Apple is door Brussel op de vingers getikt. Het gaat om oneerlijke concurrentie in de App Store voor muziekdiensten zoals Spotify. Aanvankelijk leek er nog een boete van €500 miljoen te dreigen, maar dit is nu bijgesteld naar €1,8 miljard.

Vandaag werd bekend dat de Europese Commissie Apple een boete oplegt van 1,84 miljard euro vanwege machtsmisbruik. Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging kondigde de boete aan in een persconferentie. Apple heeft al aangekondigd tegen het besluit in beroep te gaan. In een verklaring zegt het bedrijf dat er dankzij de App Store een bloeiende markt voor digitale muziek is ontstaan en daar heeft Spotify van meegeprofiteerd. De boete is relatief klein voor Apple: vorig jaar werd bijna 100 miljard euro winst gemaakt.

Dit is de verklaring van Apple

The App Store, Spotify, and Europe’s thriving digital music market

CUPERTINO, CALIFORNIA Today, the European Commission announced a decision claiming the App Store has been a barrier to competition in the digital music market. The decision was reached despite the Commission’s failure to uncover any credible evidence of consumer harm, and ignores the realities of a market that is thriving, competitive, and growing fast.

The primary advocate for this decision — and the biggest beneficiary — is Spotify, a company based in Stockholm, Sweden. Spotify has the largest music streaming app in the world, and has met with the European Commission more than 65 times during this investigation.

Today, Spotify has a 56 percent share of Europe’s music streaming market — more than double their closest competitor’s — and pays Apple nothing for the services that have helped make them one of the most recognizable brands in the world. A large part of their success is due to the App Store, along with all the tools and technology that Spotify uses to build, update, and share their app with Apple users around the world.

We’re proud to play a key role supporting Spotify’s success — as we have for developers of all sizes, from the App Store’s earliest days.

Bron: Apple Newsroom

Lees de rest van het persbericht op de website van Apple.

Apple heeft gereageerd op de dreigende boete van €500 miljoen vanwege de toegang tot streaming muziekdiensten. Apple is van mening dat Spotify ‘onbeperkte toegang’ tot de App Store-tools en -diensten wil, zonder te betalen voor de waarde die ze vertegenwoordigen. Apple gaf de volgende verklaring aan meerdere media:

We ondersteunen graag het succes van alle ontwikkelaars, ook Spotify, de grootste muziekstreaming-app ter wereld. Spotify betaalt Apple niets voor de diensten die hen hebben geholpen bij het bouwen, updaten en delen van hun app met Apple gebruikers in 160 landen over de hele wereld. In wezen gaat hun klacht over pogingen om onbeperkte toegang te krijgen tot alle tools van Apple zonder ook maar iets te betalen voor de waarde die Apple biedt.

Spotify kaartte als eerste het App Store-beleid rondom streamingdiensten aan bij de Europese Unie. Sindsdien heeft de muziekdienst meermaals geklaagd over de App Store-regels, die het voor Spotify onmogelijk maken om onder de vergoeding aan Apple uit te komen. Sinds 2015 protesteert Spotify al en in 2019 volgde een officiële klacht bij de EU. De afgelopen tien jaar heeft Spotify 65 keer gesproken met de Europese Commissie, om de bestuurders ervan te overtuigen dat Apple’s beleid oneerlijke concurrentie veroorzaakt. Maar volgens Apple wil Spotify alleen maar de regels veranderen voor eigen gewin.

Al een jaar wordt er gesproken over een flinke boete voor Apple vanwege de App Store-regels dat streaming muziekdiensten zoals Spotify hun gebruikers niet mogen wijzen op goedkopere abonnementen buiten de App Store om. Afgelopen december schreven we nog dat de EU nog aan het kijken was wat ze met deze kwestie gaan doen en nu schrijft Financial Times dat het uit komt op een boete van €500 miljoen. De EU wil dat andere muziekstreamingdiensten niet meer worden beperkt in het verwijzen naar andere betaalmethodes (bijvoorbeeld via de eigen website). Volgens Apple’s (vroegere) App Store-regels mochten diensten als Spotify niet tegen gebruikers zeggen dat abonneren via de website goedkoper is.

Als gevolg van lopende onderzoeken paste Apple de regels in 2022 aan, waardoor zogenaamde reader apps wel mochten linken naar hun eigen websites voor registraties. Maar verwijzen naar andere betaalmethodes mocht nog niet. Daar wil de EU nu echt een einde aan maken en met de aankomende wijzigingen volgens de Digital Markets Act-regels wordt het vanaf maart ook toegestaan om te linken naar betaalmogelijkheden buiten de app en gebruikers dus te wijzen op alternatieve betaaldiensten. Maar toen Spotify in 2019 de aanklacht tegen Apple indiende, was daar nog geen sprake van.

Volgens Spotify was daardoor sprake van oneerlijke concurrentie. Spotify moest namelijk 30% commissie afdragen aan Apple, waardoor de prijs van hun abonnement via de App Store duurder was dan via de website. Apple Music heeft van deze beperking geen last, omdat Apple immers geen commissie hoeft af te dragen aan zichzelf. De EU zou het daar dus mee eens zijn en op basis van de oneerlijke concurrentie volgt er volgens bronnen dus een boete van €500 miljoen. Dat is overigens veel lager dan de boete van bijna $40 miljard die eerder genoemd werd. Apple is nog niet eerder beboet door de Europese Commissie. In maart zou de definitieve beslissing volgen.

Bekijk ook

Zo gaat Apple de Europese App Store aanpassen voor sideloading

Apple verlaagt de tarieven voor appmakers in de EU als ze akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden. Vandaag heeft het bedrijf een pakket maatregelen bekendgemaakt die te maken hebben met een aanstaande EU-wetgeving (DMA). Er komen alternatieve marktplaatsen voor apps en ontwikkelaars mogen alternatieve betaalmethoden gebruiken.

In de loop der jaren heeft Apple meerdere regels rondom de App Store versoepeld, als reactie op onderzoeken van diverse lokale organisaties en de EU. Zo voerde Apple in maart 2022 een versoepeling door, waardoor zogenaamde reader-apps (zoals Spotify) wél naar de website mogen verwijzen voor registratie voor de dienst. Bijvoorbeeld voor het aanmaken van een account. En in Nederland mogen datingapps in het bijzonder wel in de app verwijzen naar andere betaalsystemen, onder druk van de ACM. En dan zijn er ook nog de zaken en onderzoeken met betrekking tot sideloading (het buiten de App Store om downloaden van apps) en het openstellen van de NFC-chip voor Apple Pay-alternatieven.

Opnieuw kijkt de EU naar de regels die Apple met de App Store nog altijd hanteert. Bloomberg schrijft dat de EU een einde wil maken aan App Store-regels waarin staat dat muziekdiensten niet mogen verwijzen naar alternatieve betaalmethodes. Al eerder dit jaar dreigde de EU met boetes als als Apple het niet mogelijk maakt als diensten als Spotify haar gebruikers mogen wijzen op andere, en vooral goedkopere, betaalmethodes buiten de App Store om. Het uiteindelijke besluit van de EU zou begin 2024 komen. Diensten als Spotify mogen hun gebruikers wel per e-mail op de hoogte stellen van andere betaalmethodes (bijvoorbeeld op de eigen website), maar dat mag van Apple niet in de app zelf. Het lijkt vooral te gaan om het adverteren van betaalmethodes in de app en niet het direct ondersteunen van eigen betaalsystemen in de app.

Spotify abonneren in de app niet mogelijk

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 28 februari 2023


Boete dreigt voor Apple

Als je een abonnement op een streamingdienst zoals Spotify of Netflix afsluit, dan betaal je vaak meer dan wanneer je rechtstreeks via de dienst zelf had afgesloten. Appmakers houden rekening met de 30% die ze aan Apple moeten afdragen. Dat mag, maar Apple verbiedt de appmakers om hun klanten over dit prijsverschil te informeren. Ze moeten verzwijgen dat rechtstreeks afsluiten goedkoper is. De EU vindt dat hier sprake is van machtsmisbruik en tikt Apple op de vingers. De Europese Commissie heeft daarom een aanklacht ingediend. Apple is nu in de gelegenheid gesteld om hierop te reageren. Mocht de toezichthouder niet tevreden zijn met de uitkomst, dan kan er mogelijk een boete volgen. Deze kan oplopen tot wel $39,4 miljard wegens oneerlijke concurrentie. Dit is 10% van Apple’s wereldwijde jaarlijkse omzet.

Het feit dat appmakers hun klanten niet mogen informeren over prijsverschillen, werd al in 2019 aangekaart door Spotify. Dit bedrijf rekent 30 procent meer als je abonnee wordt via de App Store, om de extra kosten te compenseren. De Europese Commissie concludeerde in 2021 dat er sprake was van oneerlijke concurrentie en heeft de zaak nu weer opgepakt. De Commissie neemt geen standpunt in, of het eerlijk is dat appmakers verplicht moeten afrekenen via de App Store. Maar ze vinden wel dat de voorwaarden oneerlijk zijn, met name het feit dat appmakers hun klanten niet mogen informeren over goedkopere opties.

Voor Spotify muziek starten met Siri

Spotify is uiteraard blij met de aanklacht. “Vandaag heeft de Europese Commissie een duidelijk signaal afgegeven dat het concurrentiebeperkende oneerlijke praktijken van Apple al veel te lang consumenten schaden en ontwikkelaars benadelen”, aldus Eve Konstan, jurist van Spotify. “We dringen er bij de Commissie op aan om snel een besluit te nemen in deze zaak om de consumenten te beschermen en de eerlijke concurrentie op het iOS-platform te herstellen.”

De aanklacht is hier te lezen.

Update 19:00 uur: Apple heeft gereageerd, maar gaat niet inhoudelijk in op de klachten:

Apple will continue to work with the European Commission to understand and respond to their concerns, all the while promoting competition and choice for European consumers. We’re pleased that the Commission has narrowed its case and is no longer challenging Apple’s right to collect a commission for digital goods and require the use of the In-App Payment systems users trust. The App Store has helped Spotify become the top music streaming service across Europe and we hope the European Commission will end its pursuit of a complaint that has no merit.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 19 februari: Artikel bijgewerkt dat de boete voor Apple eraan lijkt te komen.
  • 2024 - 19 februari: Artikel bijgewerkt dat de boete voor Apple eraan lijkt te komen.
  • 2023 - 28 februari: Reactie Apple toegevoegd.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 15 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.