Vrouw met portemonnee

Apple in de clinch met EU vanwege App Store-regels [update]

Miljardenboete dreigt
Apple is door Brussel op de vingers getikt. Het gaat om oneerlijke concurrentie door Apple Music, waardoor een boete van $40 miljard dreigt. Makers van andere streamingdiensten mogen hun klanten niet informeren dat ze elders een veel goedkoper abonnement kunnen afsluiten.

Boete dreigt voor Apple

Als je een abonnement op een streamingdienst zoals Spotify of Netflix afsluit, dan betaal je vaak meer dan wanneer je rechtstreeks via de dienst zelf had afgesloten. Appmakers houden rekening met de 30% die ze aan Apple moeten afdragen. Dat mag, maar Apple verbiedt de appmakers om hun klanten over dit prijsverschil te informeren. Ze moeten verzwijgen dat rechtstreeks afsluiten goedkoper is. De EU vindt dat hier sprake is van machtsmisbruik en tikt Apple op de vingers. De Europese Commissie heeft daarom een aanklacht ingediend. Apple is nu in de gelegenheid gesteld om hierop te reageren. Mocht de toezichthouder niet tevreden zijn met de uitkomst, dan kan er mogelijk een boete volgen. Deze kan oplopen tot wel $39,4 miljard wegens oneerlijke concurrentie. Dit is 10% van Apple’s wereldwijde jaarlijkse omzet.


Het feit dat appmakers hun klanten niet mogen informeren over prijsverschillen, werd al in 2019 aangekaart door Spotify. Dit bedrijf rekent 30 procent meer als je abonnee wordt via de App Store, om de extra kosten te compenseren. De Europese Commissie concludeerde in 2021 dat er sprake was van oneerlijke concurrentie en heeft de zaak nu weer opgepakt. De Commissie neemt geen standpunt in, of het eerlijk is dat appmakers verplicht moeten afrekenen via de App Store. Maar ze vinden wel dat de voorwaarden oneerlijk zijn, met name het feit dat appmakers hun klanten niet mogen informeren over goedkopere opties.

Voor Spotify muziek starten met Siri

Spotify is uiteraard blij met de aanklacht. “Vandaag heeft de Europese Commissie een duidelijk signaal afgegeven dat het concurrentiebeperkende oneerlijke praktijken van Apple al veel te lang consumenten schaden en ontwikkelaars benadelen”, aldus Eve Konstan, jurist van Spotify. “We dringen er bij de Commissie op aan om snel een besluit te nemen in deze zaak om de consumenten te beschermen en de eerlijke concurrentie op het iOS-platform te herstellen.”

De aanklacht is hier te lezen.

Update 19:00 uur: Apple heeft gereageerd, maar gaat niet inhoudelijk in op de klachten:

Apple will continue to work with the European Commission to understand and respond to their concerns, all the while promoting competition and choice for European consumers. We’re pleased that the Commission has narrowed its case and is no longer challenging Apple’s right to collect a commission for digital goods and require the use of the In-App Payment systems users trust. The App Store has helped Spotify become the top music streaming service across Europe and we hope the European Commission will end its pursuit of a complaint that has no merit.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 28 februari: Reactie Apple toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.