MacBook Air scherm

Gerucht: ’15-inch MacBook Air komt tijdens WWDC’

Apple zou werken aan een nieuwe 15,5-inch MacBook Air, maar wanneer komt deze uit? De productie van nieuwe schermen zou opgeschroefd worden en een release zou de komende maanden plaatsvinden. Dit zijn de nieuwste geruchten!

Update 1 mei 2023: Apple gaat de 15-inch MacBook Air op WWDC 2023 aankondigen, beweert Mark Gurman van Bloomberg. Eerder zei Gurman dat er nieuwe MacBooks aan zaten te komen tijdens WWDC, maar hij noemde daarbij geen formaten en modellen. Hij zal volgens analist Ming-Chi Kuo draaien op een standaard M2-chip en krijgt hetzelfde design als de 13-inch MacBook Air, alleen met een groter display. Naar verwachting kun je kiezen uit spacegrijs, zilver, sterrenlicht en middernacht.


Update 11 april 2023: Het begint er steeds meer op te lijken dat we ergens de komende paar maanden de nieuwe 15-inch MacBook Air te zien krijgen. Eerder beweerde display-expert Ross Young dat Apple in april een nieuwe 15-inch MacBook Air gaat uitbrengen. Hoewel hij nu zegt niets te weten over de exacte timing, denkt hij nu dat eind april of begin mei haalbaar moet zijn. Maar de vraag is of dat ook echt gaat gebeuren. Apple kan in theorie de nieuwe 15-inch MacBook Air via een persbericht aankondigen, maar aan de andere kant heeft Apple in juni ook de WWDC gepland. Daar werd vorig jaar de M2 MacBook Air aangekondigd, dus het is niet onwaarschijnlijk als Apple daar dit jaar de opvolger (inclusief compleet nieuwe 15-inch versie) gaat onthullen.

Hoe dan ook zou Apple de productie van de schermen van de 15-inch versie deze maand weer flink opschroeven, zo zegt Young in een tweet. Young houdt zich vooral bezig met de productie en toelevering van schermen en schermonderdelen, waardoor hij mogelijk niet het volledige plaatje in beeld heeft om een release goed te voorspellen. Er is immers meer nodig dan alleen een scherm. Apple is ook afhankelijk van de productie van eventuele nieuwe chips.

De 15-inch MacBook Air (en eventuele nieuwe 13-inch versie) kan bijvoorbeeld de nieuwe M3-chip krijgen. Maar of die op tijd voor de WWDC af is, is nog maar de vraag. Anderzijds zijn er geruchten geweest dat Apple kiest voor dezelfde M2-chip voor de 15-inch MacBook Air, waardoor het gaat om slechts een grotere versie van de bestaande MacBook Air. Hoe dan ook zullen we binnenkort vast meer te horen krijgen over de nieuwe MacBooks. Voor nu lijkt de WWDC, die start op 5 juni, de meest logische keuze. Apple heeft volgens bronnen ook een nieuwe M3-versie van de instap-MacBook Pro gepland.

Bekijk ook

Dit zijn onze verwachtingen van de WWDC 2023-keynote

In juni houdt Apple traditiegetrouw de jaarlijkse WWDC-keynote en dit jaar is dat vandaag, op 5 juni! Wat zijn de verwachtingen voor WWDC 2023? Welke aankondigingen gaan er komen en gaat Apple ook nieuwe hardware onthullen? Dit is onze vooruitblik!

Update 15 februari 2023: De nieuwe 15-inch MacBook Air die dit voorjaar verwacht wordt, zal naast het grotere scherm waarschijnlijk weinig andere verbeteringen krijgen. Digitimes heeft via bronnen bij de Taiwanese productieketen vernomen dat de nieuwe 15-inch MacBook Air een M2-chip krijgt. Dat is dezelfde chip die nu al in de 13-inch versie zit. Dat betekent dus hoogstwaarschijnlijk dat Apple simpelweg een grotere versie van de huidige MacBook Air op de planning heeft staan en dat er op het gebied van specs dus niets verandert. Of Apple naast het grotere scherm nog andere aanpassingen gaat doorvoeren, is officieel nog niet bekend. Maar die kans lijkt gezien dezelfde chip steeds kleiner te worden.

’15-inch MacBook Air krijgt M2-chip’

Het gebeurt niet vaak dat Apple op een veel later moment een nieuw formaat van een bestaand product aankondigt, met verder dezelfde specificaties. Meestal kondigt Apple de twee formaten van hetzelfde product tegelijkertijd aan, zoals we al jaren zien met de MacBook Pro en de iPad Pro. Ook bij de iPhones kondigt Apple de verschillende formaten altijd tegelijkertijd aan. Waarom er bij de 15-inch MacBook Air voor een andere strategie gekozen is, is op dit moment nog niet duidelijk.

Er is ook nog twijfel of de 13-inch MacBook Air tegelijkertijd vernieuwd wordt. Doordat de 15-inch versie een M2-chip krijgt, lijkt die kans echter steeds kleiner te worden. Apple zou in theorie nog wel andere eigenschappen kunnen aanpassen, maar zoals je in onze review van de M2 MacBook Air kon lezen, hadden wij weinig klachten die in een kleine update verholpen zouden kunnen worden.

Update 13 februari 2023: Het zou zomaar kunnen dat Apple in april een nieuwe grotere MacBook Air gaat uitbrengen. Display-expert Ross Young zegt dat de productie van de panelen van een 15,5-inch MacBook Air inmiddels zijn begonnen. Daarmee kan Apple een nieuwe grotere 15-inch MacBook Air begin april 2023 uitbrengen, zo zegt de analist tegen zijn Super Followers op Twitter.

Er zijn de afgelopen tijd vaker geruchten geweest over een nieuwe grotere MacBook Air, al is het nog maar de vraag of dit model echt MacBook Air gaat heten. Als het inderdaad een nieuwe MacBook Air wordt, kun je er vanuit gaan dat het simpelweg een grotere versie wordt van de huidige M2 MacBook Air met 13,6-inch display. Maar Apple zou ook voor een andere naam kunnen kiezen, bijvoorbeeld simpelweg MacBook. Analist Ming-Chi Kuo deed die bewering vorig jaar maart (zie verderop in dit artikel). Maar dat zou een bijzondere line-up opleveren. Dat betekent namelijk dat de huidige MacBook Air kleiner wordt dan de nieuwe MacBook met 15-inch. Bij de iPads is dat namelijk precies andersom: daar staat de naam iPad voor het standaardmodel, terwijl de iPad Air het duurdere en meer uitgebreide model is. Wat het echt gaat worden, zullen we mogelijk later dit voorjaar zien. Lees ook ons artikel met onze vooruitblik op de Mac in 2023.

Bekijk ook

Vooruitblik Mac in 2023: wat heeft de Mac dit jaar nog meer te bieden?

Met twee nieuwe Macs reeds aangekondigd, begon het jaar 2023 voor de Mac al vroeg. Maar komt er nog meer aan? Welke nieuwe Macs verwachten we in 2023 nog meer en hoe zit het met de iMac en Mac Pro?

Update 16 december 2022: Apple zou nog steeds van plan zijn om begin 2023 een 15-inch MacBook uit te brengen. Volgens de nieuwste geruchten gaat het om een 15,5-inch MacBook Air die in het voorjaar op de markt komt. Dat zegt display-expert Ross Young in een tweet aan super followers. Young zegt dat de productie in het eerste kwartaal van 2023 begint. Eerder noemde hij nog een schermformaat van 15,2-inch, maar Apple heeft voor iets groters gekozen.

De 15,5-inch MacBook Air zal qua schermformaat tussen de huidige 14- en 16-inch modellen van de MacBook Pro in zitten. Het zal ook de grootste MacBook Air zijn die Apple ooit heeft uitgebracht. Het huidige model heeft een schermformaat van 13,6-inch.

Het design zal vrijwel hetzelfde blijven, met platte zijkanten, een groot Force Touch-trackpad en een toetsenbord met functietoetsen. Ook zal er waarschijnlijk een MagSafe-poort op zitten met een 1080p webcam en verbeterde speakers. Intern kunnen we een M2 of misschien zelfs een upgrade met M2 Pro verwachten. Mini-LED of ProMotion verwachten we niet.

Update 25 maart 2022: De 15-inch MacBook die Apple in 2023 zou willen uitbrengen heet mogelijk niet ‘MacBook Air’. Dat zegt analist Ming-Chi Kuo op Twitter. Hij reageert daarmee op beweringen van zijn collega Ross Young (zie verderop), die voor een andere onderzoeksfirma werkt. Kuo geeft niet aan hoe de nieuwe laptop dan wél heet. Apple heeft in het verleden wel de naam ‘MacBook’ zonder verdere aanduiding gebruik, maar het ging daarbij om een relatief klein laptop van 12-inch. Apple stopte er in 2019 mee.

Volgens Kuo is Apple wel van plan om dezelfde 30 Watt stroomadapter van de MacBook Air te gebruiken, ondanks het grotere scherm. Dit moet lukken door het apparaat energiezuiniger te maken.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 23 maart 2022.

Apple bracht in een ver verleden de MacBook Air uit in twee formaten: 11- en 13-inch. Inmiddels heeft Apple al heel wat jaren alleen nog de 13-inch versie. Wil je groter, dan moet je zijn bij de MacBook Pro, die er inmiddels in 14- en 16-inch is. Maar voor wie alleen een groter scherm wil, zonder alle andere extra’s van de MacBook Pro, is er nu mogelijk goed nieuws. Display-analist Ross Young zegt dat Apple voor 2023 een grotere 15-inch MacBook Air gepland heeft.

‘Grotere 15-inch MacBook Air in 2023

Bronnen bij de productieketens zeggen dat Apple in 2023 de nieuwe variant van de MacBook Air uitbrengt, met een display dat ongeveer 15-inch groot is. Maar dat is niet het enige, want ook de huidige 13,3-inch versie van de MacBook Air zou iets groter worden. Het formaat zou daarmee liggen tussen de huidige 13-inch MacBook Air en de 14-inch MacBook Pro. Of dit ook betekent dat de MacBook Air zelf ook groter wordt, is nog de vraag. Apple zou ook de schermranden kleiner kunnen maken, zoals dat ook gebeurde bij de MacBook Pro.

Kleurrijke MacBook Air in 2022

Apple werkt volgens bronnen voor later dit jaar aan een nieuwe MacBook Air. De MacBook Air 2022 zou een nieuw design krijgen, maar dit nieuwe model krijgt vermoedelijk dus nog het huidige schermformaat. Apple zou in het verleden wel al een 15-inch versie overwogen hebben, maar koos uiteindelijk juist voor de kleinere 11-inch.

Onlangs tweette Mark Gurman van Bloomberg nog dat Apple eerder nadacht over een grotere 15-inch versie van de nieuw ontworpen MacBook Air van 2022, maar dat “het er nu niet op lijkt dat dit gaat gebeuren”. Of Ross Young nieuwe of juist verouderde informatie heeft, is niet helemaal duidelijk. Feit is wel dat er bij Apple in ieder geval over nagedacht is.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

iPad in 2023 met groter scherm

Ross Young laat tegelijkertijd ook weten dat de iPad in 2023 een groter scherm krijgt. Hij spreekt over een “iets groter” scherm, zonder daarbij een schermformaat te noemen. Het gaat in ieder geval om de standaard iPad, die nu nog een 10,2-inch scherm heeft. Het is echter niet lastig om te bedenken om welk scherm het gaat. Apple staat erom bekend om bij dit model iPad gebruik te maken van oudere onderdelen. Apple heeft in het verleden een 10,5-inch iPad gemaakt, die dankzij de dunnere schermranden qua afmetingen niet veel groter is dan de huidige 10,2-inch iPad. Het lijkt dan ook logisch dat Apple voor de iPad 2023 kiest voor het 10,5-inch display.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 11 april: Artikel bijgewerkt met nieuwe geruchten over release van nieuwe MacBook Air.
  • 2023 - 15 februari: Artikel bijgewerkt met nieuw gerucht over M2-chip.
  • 2023 - 13 februari: Artikel bijgewerkt met nieuw gerucht over release van 15-inch MacBook Air.

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het dunne design en het lichte gewicht. De meest actuele modellen zijn de MacBook Air 13- en 15-inch met Apple's M3-chip (begin 2024). Het schermformaat van 13-inch zit al jarenlang in het assortiment bij Apple en in juni 2023 kwam er een 15-inch variant bij. De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte laptop. Hij is beschikbaar in vier kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.