MacBook Pro M2

Gerucht: ‘Apple’s nieuwe 13-inch MacBook Pro met M3-chip komt niet in oktober’

Volgens bronnen werkt Apple aan een nieuwe 13-inch MacBook Pro met M3-chip. Maar dit instapmodel gaan we waarschijnlijk nog niet snel zien.

Update 30 oktober 2023: Het lijkt erop dat we tijdens het Scary Fast-event nog geen nieuwe 13-inch MacBook Pro met M3-chip hoeven te verwachten. Volgens Mark Gurman van Bloomberg heeft Apple deze wel in ontwikkeling, maar komt hij waarschijnlijk niet maandag voorbij tijdens de presentatie. Het lijkt dus te blijven bij een nieuwe M3 iMac en de high-end MacBook Pro’s met 14- en 16-inch display. Het nieuwe instapmodel met 13-inch laat dus nog even op zich wachten.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van maart 2023

Vorig jaar in de zomer kondigde Apple de M2-chip aan, samen met de MacBook Air en een nieuwe 13-inch MacBook Pro. Waar de MacBook Air volledig vernieuwd werd met een groter scherm, nieuw design en meer, bleef het bij het instapmodel van de MacBook Pro beperkt tot een nieuwe chip. Gaan we dit jaar voor dit model hetzelfde zien? Daar lijkt het volgens 9to5Mac wel op. Zij hebben van onafhankelijke bronnen vernomen dat Apple werkt aan een nieuwe 13-inch MacBook Pro.

‘Nieuwe 13-inch MacBook Pro krijgt M3-chip’

De nieuwe MacBook Pro met 13-inch display zou codenaam J504 hebben en dus voorzien zijn van de nieuwste M3-chip. Volgens 9to5Mac krijgt deze chip wederom een 8-core CPU, net als in de M1 en M2-chip. De verbeteringen in de chip zouden dus waarschijnlijk weer vooral in de GPU zitten. Of er in deze nieuwe 13-inch MacBook Pro nog meer verbeteringen zitten, is nog maar de vraag. In de M2-versie werd ten opzichte van de M1-versie ook nauwelijks iets verbeterd naast de bijgewerkte chip. Alleen de koptelefoonaansluiting kreeg iets betere specs. Het design, scherm, batterijduur en alle andere functies bleven ongewijzigd.

13-inch MacBook Pro met Touch Bar

Er was vorig jaar al veel kritiek op het M2-model, omdat het in veel opzichten een onverstandige keuze was. De goedkopere M2 MacBook Air had op veel vlakken betere eigenschappen, hoewel de MacBook Pro dankzij de actieve koeling iets beter presteert. Maar het oude design en beperkingen zoals de 720p-camera leverde veel negatieve reacties op. Of Apple naar deze kritieken luistert, is nog maar de vraag. Volgens 9to5Mac overwoog Apple vorig jaar om de Pro-naam van dit model te verwijderen, waardoor hij dus simpelweg MacBook zou gaan heten. Maar dat is er dus niet van gekomen en lijkt nu ook nog onwaarschijnlijk.

Als Apple inderdaad een nieuwe versie uit gaat brengen, zijn er nog wel wat andere zaken die geüpdatet kunnen worden zonder ingrijpende veranderingen door te hoeven voeren. Apple kan dit model bijvoorbeeld voorzien van wifi 6E en Bluetooth 5.3, zoals in de recente nieuwe Macs gedaan is. Ook een langere batterijduur dankzij meer energiezuinige eigenschappen van de M3-chip, is niet ondenkbaar.

Bekijk ook

Vooruitblik: dit zijn onze verwachtingen van Apple's oktober 2023-event

Wat kun je verwachten van Apple's oktober 2023-event? In dit artikel lees je welke producten mogelijk aangekondigd worden. We verwachten in ieder geval een sterke focus op de Mac.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 30 oktober: Artikel bijgewerkt na nieuw gerucht over 13-inch MacBook Pro met M3-chip.
  • 2023 - 30 oktober: Artikel bijgewerkt na nieuw gerucht over 13-inch MacBook Pro met M3-chip.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.