iPhone 14 Pro Dynamic Island 2

De beste functies in de iPhone 14 (Pro) (en drie die er nog niet komen)

Welke nieuwe functies heeft de iPhone 14 serie? In dit artikel kijken we alleen de belangrijkste verbeteringen die de iPhone 14 en iPhone 14 Pro hebben. Maar ook naar de functies die we voorlopig nog niet gaan zien in de iPhone.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Nieuwe iPhone 14 en iPhone 14 Pro functies: dit is er nieuw

Ieder jaar is het weer de vraag wat er nieuw is in de nieuwste iPhone. Apple past eigenlijk ieder jaar wel wat specs en andere eigenschappen aan, maar focust vaak op enkele belangrijke nieuwe functies en verbeteringen. Dit jaar zal een deel van het publiek wat teleurgesteld zijn, want de nieuwe functies vind je vooral in de iPhone 14 Pro. Het standaardmodel heeft weinig nieuws. Maar wat zijn dan de iPhone 14 (Pro) functies? Dat lees je hier.

Deze functies vind je op de iPhone 14

We beginnen bij de basismodellen iPhone 14 en iPhone 14 Plus. Deze hebben dezelfde functies, maar de toestellen verschillen in formaat. Dit zijn de nieuwe functies:

Crashdetectie in de auto

De meest noemenswaardige nieuwe functie van de iPhone 14 is crashdetectie. Dankzij een nieuwe, geavanceerdere gyroscoop kan de iPhone veel gedetailleerder meten hoe je beweegt. Daarnaast is er voor het eerst een geavanceerde G-krachtmeter ingebouwd. Deze kan tot 256 G aan kracht meten. Maar dat zijn nog niet alle sensoren die worden gebruikt! Ook de reeds bestaande barometer, microfoon en GPS worden gebruikt in het algoritme om een autocrash te herkennen.

Soorten autocrashes met Apple Watch Series 8

Het gaat alleen om ‘ernstige’ auto-ongelukken. Denk aan frontale botsingen, kop-staartbotsingen, botsingen van opzij en botsingen waarbij de auto over de kop slaat. Als de iPhone herkent dat je in een bewegende auto zit, zal het algoritme zijn werk doen. Op basis van de metingen van alle sensoren, herkent het horloge een crash. Na 10 secondes wordt dan met de hulpdiensten gebeld en worden je SOS-contactpersonen ingelicht. Het maakt niet uit of je de chauffeur bent of een passagier. De functie werkt in personenauto’s, SUV’s en pick-up trucks.

Bekijk ook

Crashdetectie op de Apple Watch en iPhone: zo werkt het

Apple heeft op veel recente iPhones en Apple Watches de functie crashdetectie. Dit is een veiligheidsfunctie op de iPhone en Apple Watch die je hopelijk nooit nodig hebt.

Photonic Engine voor betere foto’s

De nieuwe Photonic Engine is een softwarefunctie die wordt ondersteund door de verbeterde A15-chip. Het is een soort Deep Fusion, maar dan nog beter. Deep Fusion is een iPhone-functie die er al jaren voor zorgt dat er een beter lichtbereik wordt opgenomen bij foto’s. De iPhone maakt meerdere foto’s en combineert deze tot 1 foto.

Met de nieuwe Photonic Engine is dit principe gelijk gebleven, maar wel geëvolueerd. In de nieuwe iPhones wordt het Deep Fusion-principe toegepast terwijl de foto’s nog niet gecomprimeerd zijn en dus veel meer detail bevatten. Omdat dit een softwarefunctie is, werkt het meteen op alle lenzen van je iPhone. Ongeacht de lens krijg je hierdoor betere plaatjes in het donker. Ook in lichte omstandigheden helpt de Photonic Engine.

Betere selfiecamera met autofocus en meer licht

Niet alleen de software voor de camera krijgt een upgrade, want ook de fysieke camera aan de voorkant is verbeterd. Daarbij komt er ook een nieuwe functie: autofocus. Dit kennen we al jaren van de camera’s aan de achterkant, maar de camera aan de voorkant had dat nog niet. Daarmee kan beter automatisch op gezichten gefocust worden en is er meer diepte in de foto’s. Samen met de TrueDepth-sensoren kan je iPhone beter focussen in het donker. De lens laat ook meer licht binnen dan voorheen.

Meer over de iPhone 14 camera lees je in ons aparte artikel.

Bekijk ook

Alles over de camera van de iPhone 14 (Pro)

Bijna iedereen vindt de camera één van de belangrijkste onderdelen van de iPhone. Hoe goed is de camera van de iPhone 14 en iPhone 14 Pro? Dat lees je hier.

Verbeterde A15 Bionic-chip

De iPhone 14 heeft niet de nieuwe A16 Bionic-chip gekregen. Deze vind je in de iPhone 14 Pro. Dat betekent echter niet dat Apple een copy-paste heeft gedaan van de A15-chip uit de iPhone 13. In de iPhone 14 zit een verbeterde A15-chip met 6GB RAM in plaats van 4GB zoals in de iPhone 13. Daarnaast zit er een extra GPU-core in zodat grafische taken beter kunnen worden uitgevoerd.

Bekijk ook ons artikel over de iPhone 14 chip.

Bekijk ook

iPhone 14-chip: nieuwe A16-chip met lichte verbeteringen (maar niet voor alle modellen)

In dit artikel zetten we alles wat je over de processoren in de iPhone 14-serie moet weten op een rij. Er zijn al heel wat voorspellingen gedaan, maar nu is het officieel. Hier is alles wat je moet weten over de chips.

Exclusieve iPhone 14 Pro functies

Het grote nieuws vind je dit jaar alleen bij de Pro-modellen. Uiteraard bevat de iPhone 14 Pro ook de verbeteringen van de iPhone 14, met uitzondering van de verbeterde A15-chip. De Pro-modellen hebben een nóg betere A16 Bionic-chip. Dit zijn de belangrijkste functies:

Verderop in dit artikel lees je ook welke functies nog niet naar de iPhone 14 komen.

#1 Notch maakt plaats voor het Dynamic Island

De meest opvallende nieuwe functie van de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max is het Dynamic Island. De notch, de bekende inkeping bovenaan het scherm, maakt namelijk plaats voor een nieuwe punch-hole en pilvormige uitsparing. Hierin zitten de sensoren voor Face ID en de frontcamera verwerkt, maar dus niet meer in een grotere hap uit het scherm.

iPhone 14 Pro Dynamic Island

Apple heeft het Dynamic Island niet voor niets deze naam gegeven. Apps kunnen er gebruik van maken om allerlei informatie te tonen. Zo bekijk je je muziek, timers, batterijniveaus en andere zaken rondom het ‘eiland’. Hiervoor zijn mooie animaties bedacht. Meer over het Dynamic Island lees je in onze gids.

Bekijk ook

Dynamic Island op de iPhone: zo werkt het

Met Dynamic Island heeft Apple een geniale oplossing gevonden om de notch te verbergen op de iPhone-modellen. Lees hier hoe het precies werkt.

#2 Always-on zit eindelijk op de iPhone

Always-on ken je al van de Apple Watch, maar het zit eindelijk naar de iPhone. Het gaat om de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max, om precies te zijn. Deze twee modellen hebben een nieuw scherm met de mogelijkheid om een extra lage beeldverversing toe te passen, zodat het scherm altijd aan kan blijven staan. Dankzij het 1 Hz-scherm gebruikt deze techniek weinig stroom.

Dit wordt gebruikt voor het toegangsscherm, waarbij de wallpaper in een donkere weergave getoond wordt en de nieuwe toegangsscherm widgets van iOS 16 zichtbaar blijven. Zo hou je altijd zicht op de tijd, het weer, je agenda-afspraken en meer, zonder dat je de iPhone hoeft te ontgrendelen of het scherm hoeft te activeren.

Lees ook ons artikel over de voordelen van always-on op de iPhone.

Bekijk ook

De vijf voordelen van always-on op de iPhone 14 Pro (en ook wat nadelen)

Na jaren wachten is het moment daar: de iPhone 14 Pro heeft een always-on-scherm! Het is vergelijkbaar met de Apple Watch. Maar wat heb je hieraan en wat zijn de voor- en nadelen?

#3 Nieuwe 48-megapixel camera voor betere nachtfoto’s

De camera is altijd het onderwerp waar Apple ieder jaar veel vernieuwingen in doorvoert. Dit jaar is voor het eerst sinds de iPhone 6s de hoeveelheid megapixels van de groothoeklens verhoogd: van 12-megapixel naar 48-megapixel. Maar dat betekent niet dat al je foto’s meteen een enorme boost krijgen naar 48-megapixels (al levert het ongetwijfeld mooiere foto’s op), want voor foto’s met weinig licht past Apple een nieuwe techniek toe genaamd pixel binning. In ons iPhone 14 Pro camera artikel lees je hoe dit precies werkt.

Bekijk ook

Alles over de camera van de iPhone 14 (Pro)

Bijna iedereen vindt de camera één van de belangrijkste onderdelen van de iPhone. Hoe goed is de camera van de iPhone 14 en iPhone 14 Pro? Dat lees je hier.

#4 Snellere A16 Bionic-chip

Zoals eerder al aangegeven, gebruikt Apple alleen in de Pro-modellen van 2022 de nieuwste A16 Bionic-chip. Deze is niet alleen sneller, maar ondersteunt met een nieuw onderdeel ook het nieuwe always-on-scherm en de animaties voor het Dynamic Island. Dit nieuwe onderdeel is de Display Engine. De A16-chip is de eerste 4-nanometer van Apple en is daarom energiezuiniger. Meer over de iPhone 14 Pro chip lees je in ons artikel.

Bekijk ook

iPhone 14-chip: nieuwe A16-chip met lichte verbeteringen (maar niet voor alle modellen)

In dit artikel zetten we alles wat je over de processoren in de iPhone 14-serie moet weten op een rij. Er zijn al heel wat voorspellingen gedaan, maar nu is het officieel. Hier is alles wat je moet weten over de chips.

Deze verbeteringen zitten niet in de iPhone 14

Naast deze vijf belangrijke verbeteringen, zijn er ook functies die je dit jaar misschien verwacht of gehoopt had (al dan niet op basis van geruchten), maar die dit jaar nog niet het daglicht zien.

#1 Usb-c nog niet naar de iPhone

Komt usb-c eindelijk naar de iPhone? Dit jaar niet. Hoewel de plannen van de EU voor een universele oplaadpoort in smartphones er bijna zijn, zou dit pas vanaf het najaar van 2024 verplicht zijn. Dat geeft Apple dus nog een paar jaar de tijd om hieraan tegemoet te komen. De verwachting is dat de iPhone in 2023 overstapt op usb-c, al zal dat dus niet geheel uit Apple’s vrije wil zijn.

Bekijk ook

iPhone 15 usb-c poort: dit kun je ermee

De iPhone 15 heeft een usb-c-poort gekregen. Na meer dan tien jaar Lightning-poort is het tijd voor iets anders. Heeft de usb-c-poort alleen maar voordelen of zijn er ook wat nadelen? We lopen ze met je langs.

#2 Periscopische camera komt pas volgend jaar

Er gaan ook al jaren geruchten over een periscopische camera in de iPhone. Dit zou een meer geavanceerdere vorm van optische zoom opleveren, zodat je dus veel beter kan inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Maar een 48-megapixel groothoek camera én een nieuwe periscopische camera in één jaar is wel wat veel van het goede. Je ziet vaker dat Apple nieuwe functies waar aan gewerkt wordt uitsmeert over meerdere jaren, waardoor de verwachting is dat de periscopische camera pas bij de iPhone 15 Pro Max komt, in 2023 dus. Maar het zou ook nog langer kunnen duren.

Bekijk ook

'Periscoop-camera in beide iPhone 16 Pro-modellen'

Het optisch inzoomen van de huidige iPhones gaat maar tot 3x. Apple heeft plannen om dat verder te vergroten dankzij een periscoop-systeem. Er waren al eerder geruchten dat de periscoop-camera zou worden ingevoerd en de iPhone 15 Pro Max lijkt nu de eerste en enige kandidaat voor dit jaar. Maar hoe zit dat in de jaren daarna?

#3 Geen comeback van Touch ID

Een veelgevraagde functie: wanneer komt Touch ID terug in de iPhone? Geruchten over een vingerafdrukscanner in het scherm gaan al jaren, maar keer op keer komt het er niet van. Volgens de laatste berichten krijgt de iPhone de komende jaren nog lang geen Touch ID-sensor in het scherm. Het is überhaupt de vraag of de functie ooit nog toegevoegd gaat worden, al hebben meerdere betrouwbare bronnen wel gezegd dat Apple er mee geëxperimenteerd heeft.

Bekijk ook

Gerucht: 'iPhone komende jaren nog niet met Touch ID in het display'

Heb je nog altijd je zinnen gezet op een iPhone met Touch ID in het scherm? Dan wordt je geduld behoorlijk op de proef gesteld. Een bekende analist zegt nu dat het de komende jaren sowieso niet gaat gebeuren.

Meer over de iPhone 14 lees je in deze artikelen:

Apple heeft de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max aangekondigd op 7 september tijdens het september 2022-event. De Pro-modellen hebben de grootste update gekregen met een always-on display en een nieuw pilvormig Dynamic Island, een 48-megapixel camera en de nieuwe kleuren Space Black en Deep Purple. Voor alle vier modellen start de iPhone 14 pre-order op vrijdag 9 september. Lees onze samenvatting van het iPhone 14-event voor alle info!

Bekijk ook

Samenvatting: dit heeft Apple aangekondigd tijdens het iPhone 14-event

Apple's iPhone 14-event zit erop beginnen en met dit artikel ben je in één klap van alles op de hoogte: kijk de presentatie terug, lees de hoogtepunten van de belangrijkste aankondigingen en de uitgebreide samenvatting. Alles wat je moet weten over het iPhone-event van 2022 vind je hier!

Actuele iPhone 14 Pro deals

iPhone 14

De iPhone 14 is de 6,1-inch iPhone van 2022. Het is de opvolger van de iPhone 13. De iPhone 14 heeft een verbeterde camera voor foto's bij weinig licht en een nieuwe frontcamera. Hij is beschikbaar in zes kleuren: blauw, paars, middernacht, sterrenlicht, rood en sinds voorjaar 2023 in geel. Je kunt kiezen voor een losse iPhone 14 of alles via je provider laten regelen met een iPhone 14 abonnement. Of misschien heb je liever een refurbished iPhone 14? Lees meer over de 2022 iPhone line-up. De iPhone 14 werd in 2023 opgevolgd door de iPhone 15 maar bleef nog wel even in het assortiment bij Apple.

iPhone 14

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.