iPhone 15 Pro Max periscoop mockup

‘Periscoop-camera in beide iPhone 16 Pro-modellen’

Het optisch inzoomen van de huidige iPhones gaat maar tot 3x. Apple heeft plannen om dat verder te vergroten dankzij een periscoop-systeem. Er waren al eerder geruchten dat de periscoop-camera zou worden ingevoerd en de iPhone 15 Pro Max lijkt nu de eerste en enige kandidaat voor dit jaar. Maar hoe zit dat in de jaren daarna?

Update 16 mei 2023: Zowel de iPhone 16 Pro als de iPhone 16 Pro Max krijgen een groter display en een periscooplens. Dat zegt analist Ming-Chi. Dit jaar zal alleen de iPhone 15 Pro Max worden voorzien van een periscooplens voor betere optische zoom. In 2024 zullen beide iPhone 16 Pro-modellen er echter over beschikken. Of Apple dan ook de 10x zoom van de Samsung Galaxy S23 Ultra wil evenaren is nog even afwachten. Kuo denkt dat er voor 6x zoom zal worden gekozen. Kuo heeft van bronnen uit de industrie gehoord dat de iPhone 16 Pro een iets groter display krijgt, waardoor de periscooplens in beide Pro-modellen kan worden ingebouwd. Kuo denkt dat Cowell de belangrijkste leverancier van de periscoopcamera in de iPhone 16 Pro-modellen zal worden.


Update 9 mei 2023: We hebben het al eerder gehoord (zie de vele updates hieronder), maar nu meldt ook Apple-leaker @URedditor dat de periscooplens uitsluitend in de iPhone 15 Pro Max te vinden zal zijn. Het zou gebaseerd zijn op “onafhankelijk verkregen informatie”.

iPhone 15 Pro Max periscoop mockup

Update 30 maart 2023: Alleen de iPhone 15 Pro Max zal een periscoopcamera krijgen, zo heeft analist Ming-Chi Kuo nog eens bevestigd. Deze zal uitsluitend geleverd worden door fabrikant Largan. Kuo noemde in 2020 al voor het eerst dat er een periscoopcamera aan zat te komen. Later sloot analist Jeff Pu zich daarbij aan. Kuo waarschuwt dat fabrikanten van periscoop-cameralenzen waarschijnlijk weinig winst erop zullen maken. Largan’s periscoop-cameralens wordt verkocht voor $4 en dat is minder dan de gebruikelijke marktprijs van $4,50 tot $5 en zelfs meer. Apple heeft blijkbaar een erg scherpe deal afgedwongen.

De lage prijs doet bij ons de vraag rijzen: waarom niet in meer iPhones, zoveel extra kost het toch niet? Kuo heeft daarop het antwoord: hij denkt dat in 2024 beide iPhone 16 Pro-modellen voorzien zijn van periscooplenzen. De normale modellen krijgen het voorlopig niet. Apple-leverancier Genius zal de periscooplenzen voor de iPhone 16 Pro-modellen gaan leveren. Rond die tijd zal de prijs van het onderdeel nog lager zijn en valt er volgens Kuo nog minder op te verdienen.

iPhone 15 Pro Max periscooplens

Update 31 januari 2023: Dat de iPhone 15 Pro Max (of iPhone 15 Ultra) later dit jaar de enige iPhone wordt met een periscopische camera, lijkt inmiddels wel zeker. Veel bronnen zijn het erover eens dat alleen dit duurste model deze verbeterde camera krijgt. Maar even leek het erop dat het jaar erna, bij de iPhone 16-serie, beide Pro-modellen deze lens krijgen. Nu zegt Apple-analist Ming-Chi Kuo, die het vaak juist heeft, dat dat toch niet het geval is. Als we zijn voorspelling mogen geloven krijgt ook alleen het meest uitgebreide en grootste iPhone 16-model een periscopische lens krijgt. Dat betekent dat het nog tot minstens 2025 duurt voordat er mogelijk meer iPhone-modellen met zo’n geavanceerde cameralens uitgerust worden.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Exacte specificaties van de periscopische lens zijn nog niet beschikbaar, maar uit de voorspelling van Kuo uit juli 2022 (zie hieronder) blijkt dat hij een 6x optisch inzoomen voor de lens verwacht. Momenteel kan je met de iPhone maximaal 3x optisch inzoomen. De periscopische lens levert dus betere ingezoomde foto’s op, zonder kwaliteitsverlies. Maar voor zo’n sensor is wel meer ruimte nodig. Dat is mogelijk ook één van de redenen dat alleen het grootste model de komende jaren deze cameralens krijgt.

Update 17 januari 2023: De periscooplens komt in beide modellen van de iPhone 16 Pro, beweert The Elect. Je bent dan dus niet meer verplicht om het Pro Max-model te kopen, zoals bij de iPhone 15-serie het geval is. Apple zou de Koreaanse bedrijven LG Innotek en Jahwa Electronics hebben ingeschakeld voor onderdelen.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 14 juli 2022.

iPhone 15 Pro Max krijgt als enige een periscooplens

Volgens analist Ming-Chi Kuo krijgt alleen de iPhone 15 Pro Max van 2023 een periscooplens om nog verder optisch in te zoomen. Analisten verwachtten dat de lens in alle Pro-modellen van 2023 zouden zitten, maar Kuo beweert nu dat het alleen om de grotere Pro Max gaat. De huidige iPhone 13 Pro-modellen bieden 3x optische zoom en 15x digitale zoom. Ondertussen heeft de concurrentie niet stilgezeten: de Samsung Galaxy S22 Ultra biedt al 10x optische zoom en 100x digitale zoom dankzij een periscoopsysteem. Apple kan niet achterblijven en werkt er ook aan, maar het zal lang niet op alle modellen beschikbaar zijn. De normale iPhone 15 Pro houdt een standaard telefotolens voor optische zoom. De reden waarom Apple dit onderscheid maakt zou te maken kunnen hebben met kosten. Een normale cameramodule kost ongeveer $2 terwijl een periscooplensmodule wel $15 kan kosten.

Kuo verwacht 6x optische zoom op het model met periscooplens. Verder een 1/3″ sensor met 12-megapixel resolutie, een f/2.8 diafragma en sensor-shift stabilisatie. Wil je niet de allergrootste iPhone kopen, dan zul je tot 2024 moeten wachten. Kuo verwacht dat de iPhone 16 Pro en de iPhone 16 Pro Max allebei voorzien zullen zijn van een periscoop. De periscooplens zal vrijwel identiek zijn aan die in de iPhone 15 Pro Max.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Meer reden om Pro Max te kopen

Het zou betekenen dat er weer een grotere kloof ontstaat tussen de Pro en de Pro Max. Nu laten sommige mensen de iPhone 13 Pro Max nog links liggen vanwege het grotere formaat en omdat toch alle functionaliteiten gelijk zijn. Bij de iPhone 15 Pro Max zou er weer een duidelijk onderscheid kunnen ontstaan met een betere camera. Eerder gebeurde dat ook bij de iPhone 12 Pro Max: dat was het enige model met een grotere sensor en sensor-shift stabilisatie. Ook had je op dat model als enige 2,5x optische zoom. Maar ook al eerder was er onderscheid: bij de iPhone 7 Plus was er voor het eerst sprake van een dubbele lens en bij de iPhone 6 Plus kreeg je als enige optische beeldstabilisatie.

Apple lijkt ook op andere vlakken meer onderscheid te willen aanbrengen tussen de iPhone-modellen van een bepaalde generatie. Zo gaan er geruchten dat alleen de iPhone 14 Pro-modellen voorzien worden van de nieuwste chip.

Waarom een iPhone met periscoop?

Het grote probleem bij smartphone-camera’s is dat de toestellen zo dun zijn, dat er nauwelijks ruimte is voor bewegende lenzen. Het toestel mag niet te dik worden en de camera mag niet te ver uitsteken. De oplossing? Een uitvouwbaar systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van een soort periscoop. Je wilt echter niet dat de lens heel ver gaat uitsteken, dus de periscoop wordt liggend geplaatst, zodat het binnenin de behuizing kan open- en dichtschuiven. Met behulp van spiegels krijg je dan toch een betere zoomfunctie.

Er waren eerder al geruchten over een iPhone-camera met periscoop in 2022 en het Aziatische nieuwsmedium ETNews beweerde dat Apple hiermee wilde doorzetten. Maar de kans dat er nog in 2022 een iPhone met periscoop komt, is niet zo groot.

Apple heeft al sinds 2014 patenten die een periscopische camera beschrijven. Uit hetzelfde jaar dateert ook de HTC Re-camera, op de foto hieronder. Hoe het er praktisch gezien uit gaat zien, is nog even de vraag, maar Apple lijkt er daadwerkelijk mee bezig.

re-camera-htc

Apple zou eerder bij de ontwikkeling van een eigen periscoopcamera tegen problemen aan zijn gelopen omdat veel oplossingen al door anderen gepatenteerd zijn. Daarom kijkt Apple sindsdien of het de technologie van patenthouders kan inkopen. Een veelgebruikt mechanisme is bijvoorbeeld de ‘ball-type actuator’, dat in handen is van Samsung Electronics. Het Israëlische bedrijf Corephotonics had veel patenten voor de ‘ball-type actuator’ in handen, maar werd in 2019 overgenomen door Samsung. Daardoor heeft Apple’s rivaal nu het belangrijkste intellectuele eigendom in handen en was al in staat om het te gebruiken in de Samsung Galaxy S20 Ultra (zie foto).

Samsung perscoop-camera

Zoals op de foto te zien is, hoeft het niet te leiden tot komische uitsteeksels. De onderste camera is uitvouwbaar en bevindt zich in een apart vakje, waarin het meer bewegingsruimte heeft.

Waarom is optische zoom belangrijk?

Met optische zoom zijn betere resultaten mogelijk dan bij digitale zoom. Hoe ver de lens kan bewegen wordt bepaald door de afstand tussen lens en de beeldsensor, maar in de dunne behuizing van een smartphone is er weinig bewegingsruimte. Bij een periscoop wordt de stapel lenzen een kwartslag gedraaid, waardoor er meer ruimte is om ze heen en weer te bewegen, zonder dat het toestel zelf dikker hoeft te worden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 16 mei: Kuo zegt dat de periscoop-camera in de iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max komt. We hebben het artikel daarom bijgewerkt met een update.
  • 2023 - 30 maart: Nieuwe informatie van Kuo toegevoegd, onder andere over de lage prijs die Apple aan toeleveranciers betaalt.
  • 2023 - 31 januari: Artikel bijgewerkt met nieuwe voorspelling van Apple-analist Ming-Chi Kuo.

Actuele iPhone 15 deals

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.