Samsung perscoop-camera

Gerucht: ‘Periscoop-camera alleen in iPhone 15 Pro Max’

De optische zoom van de huidige iPhones gaat maar tot 3x. Apple heeft plannen om dat verder te vergroten dankzij een periscoop-systeem. Er waren al eerder geruchten dat de periscoop-camera zou worden ingevoerd, maar de iPhone 15 Pro Max lijkt nu de eerste en enige kandidaat.

iPhone 15 Pro Max krijgt als enige een periscooplens

Volgens analist Ming-Chi Kuo krijgt alleen de iPhone 15 Pro Max van 2023 een periscooplens om nog verder optisch in te zoomen. Analisten verwachtten dat de lens in alle Pro-modellen van 2023 zouden zitten, maar Kuo beweert nu dat het alleen om de grotere Pro Max gaat. De huidige iPhone 13 Pro-modellen bieden 3x optische zoom en 15x digitale zoom. Ondertussen heeft de concurrentie niet stilgezeten: de Samsung Galaxy S22 Ultra biedt al 10x optische zoom en 100x digitale zoom dankzij een periscoopsysteem. Apple kan niet achterblijven en werkt er ook aan, maar het zal lang niet op alle modellen beschikbaar zijn. De normale iPhone 15 Pro houdt een standaard telefotolens voor optische zoom. De reden waarom Apple dit onderscheid maakt zou te maken kunnen hebben met kosten. Een normale cameramodule kost ongeveer $2 terwijl een periscooplensmodule wel $15 kan kosten.


Kuo verwacht 6x optische zoom op het model met periscooplens. Verder een 1/3″ sensor met 12-megapixel resolutie, een f/2.8 diafragma en sensor-shift stabilisatie. Wil je niet de allergrootste iPhone kopen, dan zul je tot 2024 moeten wachten. Kuo verwacht dat de iPhone 16 Pro en de iPhone 16 Pro Max allebei voorzien zullen zijn van een periscoop. De periscooplens zal vrijwel identiek zijn aan die in de iPhone 15 Pro Max.

Meer reden om Pro Max te kopen

Het zou betekenen dat er weer een grotere kloof ontstaat tussen de Pro en de Pro Max. Nu laten sommige mensen de iPhone 13 Pro Max nog links liggen vanwege het grotere formaat en omdat toch alle functionaliteiten gelijk zijn. Bij de iPhone 15 Pro Max zou er weer een duidelijk onderscheid kunnen ontstaan met een betere camera. Eerder gebeurde dat ook bij de iPhone 12 Pro Max: dat was het enige model met een grotere sensor en sensor-shift stabilisatie. Ook had je op dat model als enige 2,5x optische zoom. Maar ook al eerder was er onderscheid: bij de iPhone 7 Plus was er voor het eerst sprake van een dubbele lens en bij de iPhone 6 Plus kreeg je als enige optische beeldstabilisatie.

Apple lijkt ook op andere vlakken meer onderscheid te willen aanbrengen tussen de iPhone-modellen van een bepaalde generatie. Zo gaan er geruchten dat alleen de iPhone 14 Pro-modellen voorzien worden van de nieuwste chip.

Waarom een iPhone met periscoop?

Het grote probleem bij smartphone-camera’s is dat de toestellen zo dun zijn, dat er nauwelijks ruimte is voor bewegende lenzen. Het toestel mag niet te dik worden en de camera mag niet te ver uitsteken. De oplossing? Een uitvouwbaar systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van een soort periscoop. Je wilt echter niet dat de lens heel ver gaat uitsteken, dus de periscoop wordt liggend geplaatst, zodat het binnenin de behuizing kan open- en dichtschuiven. Met behulp van spiegels krijg je dan toch een betere zoomfunctie.

Er waren eerder al geruchten over een iPhone-camera met periscoop in 2022 en het Aziatische nieuwsmedium ETNews beweerde dat Apple hiermee wilde doorzetten. Maar de kans dat er nog in 2022 een iPhone met periscoop komt, is niet zo groot.

Apple heeft al sinds 2014 patenten die een periscopische camera beschrijven. Uit hetzelfde jaar dateert ook de HTC Re-camera, op de foto hieronder. Hoe het er praktisch gezien uit gaat zien, is nog even de vraag, maar Apple lijkt er daadwerkelijk mee bezig.

re-camera-htc

Apple zou eerder bij de ontwikkeling van een eigen periscoopcamera tegen problemen aan zijn gelopen omdat veel oplossingen al door anderen gepatenteerd zijn. Daarom kijkt Apple sindsdien of het de technologie van patenthouders kan inkopen. Een veelgebruikt mechanisme is bijvoorbeeld de ‘ball-type actuator’, dat in handen is van Samsung Electronics. Het Israëlische bedrijf Corephotonics had veel patenten voor de ‘ball-type actuator’ in handen, maar werd in 2019 overgenomen door Samsung. Daardoor heeft Apple’s rivaal nu het belangrijkste intellectuele eigendom in handen en was al in staat om het te gebruiken in de Samsung Galaxy S20 Ultra (zie foto).

Samsung perscoop-camera

Zoals op de foto te zien is, hoeft het niet te leiden tot komische uitsteeksels. De onderste camera is uitvouwbaar en bevindt zich in een apart vakje, waarin het meer bewegingsruimte heeft.

Waarom is optische zoom belangrijk?

Met optische zoom zijn betere resultaten mogelijk dan bij digitale zoom. Hoe ver de lens kan bewegen wordt bepaald door de afstand tussen lens en de beeldsensor, maar in de dunne behuizing van een smartphone is er weinig bewegingsruimte. Bij een periscoop wordt de stapel lenzen een kwartslag gedraaid, waardoor er meer ruimte is om ze heen en weer te bewegen, zonder dat het toestel zelf dikker hoeft te worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.