Apple Music Classical op iPad

Alles over de iPad-release in 2024: ‘Nieuwe iPads in tweede week van mei, grootste update op een dag ooit’

Wat zijn de verwachte releasedata van de iPads in 2024? Er zijn al meerdere geruchten over de verschillende iPad-modellen, die verspreid over het jaar zullen uitkomen. Dit zijn de verwachte iPad-releasedata van 2024, bijgewerkt met de nieuwste geruchten voor dit voorjaar.

Apple gaat in 2024 de complete line-up van iPads vernieuwen, maar ze komen niet allemaal tegelijk uit. Eerst zullen waarschijnlijk de iPad Air en de iPad Pro aan de beurt zijn. Later in 2024 volgen de standaard iPad en de iPad mini. In dit artikel zetten we de geruchten op een rijtje over de verwachte releasedata. Wanneer krijgt jouw iPad een opknapbeurt?

Nieuwste geruchten over de iPad release 2024

In de nieuwste editie van de Power On-nieuwsbrief van Bloomberg-journalist Mark Gurman, zegt hij dat de nieuwe iPads in de week van 6 mei komen. Het is onduidelijk of de iPads dan worden aangekondigd of vanaf dat moment in de winkels liggen, maar hoe dan ook lijkt het erop dat we pas in mei de nieuwe iPads hoeven te verwachten. Het gaat dan om de nieuwe iPad Pro 2024, iPad Air 2024, vernieuwd Magic Keyboard en een nieuwe Apple Pencil.

De journalist voegt eraan toe dat dit de “grootste release van nieuwe iPad-producten op een dag ooit” is. Vooral de iPad Pro krijgt een flinke upgrade, met onder andere een OLED-scherm.

Ook over twee andere iPads heeft Gurman nog iets te melden: de standaard iPad en de iPad mini. Vernieuwde versies van deze twee modellen komen op z’n vroegst eind 2024 beschikbaar. Bij de standaard iPad gaat het vermoedelijk om een betaalbaardere variant van de huidige iPad 2022, waarmee de iPad 2021 (met het oude design die Apple ook nog verkoopt), mogelijk gaat verdwijnen. De iPad mini 2024 krijgt vermoedelijk alleen een snellere chip.

Er zijn twee nieuwe modelaanduidingen voor de iPad verschenen in de Indiase BIS-database. Deze wordt gebruikt voor certificering van aanstaande producten. De modellen werden ontdekt door 91mobiles. Andere details zijn er helaas niet uit af te leiden, maar we gaan er vanuit dat het hier gaat om de nieuwe iPad Pro 2024 met OLED-scherm en de vernieuwde iPad Air 2024. Volgens geruchten komen ze in mei 2024 op de markt.

Bloomberg heeft de verwachtingen bijgesteld. De iPad Pro 2024 en de iPad Air 2024 zullen pas “begin mei” worden vernieuwd. De leveranciers zouden inmiddels de productie hebben opgevoerd. Apple hoopte volgens Bloomberg de nieuwe iPad al eind maart of begin april uit te brengen, maar is nog bezig met software-updates van de apparaten. De nieuwe OLED-schermen zouden ook uitdagend zijn om te maken. De productietechnieken daarvoor zijn veel complexer en volgens de bronnen draagt dit ook bij aan de vertraging.

Volgens Mark Gurman worden er op 26 maart geen iPads aangekondigd. Eerder beweerde de Chinese geruchtenlekker ‘Instant Digital’ dat dit wel het geval was. Welke datum het wel wordt, zegt hij echter niet. Hij beweert in het algemeen dat het “rond eind maart of in april” wordt. Toch gaf hij in zijn nieuwsbrief hints dat het wel eens later zou kunnen worden, door te zeggen dat de variant van iPadOS 17.4 die op de nieuwe iPad-modellen staat pas eind van de maand klaar is. Daarna kan het “enkele weken” duren voordat de software op de eerste lichting is voorgeïnstalleerd. Het zou betekenen dat de release pas ver in de loop van april plaatsvindt. Een aankondiging zou eventueel al wel eerder kunnen gebeuren.

Display-analist Ross Young gooit ook nog wat olie op het vuur. Hij zegt dat Apple vanaf april de nieuwe OLED iPad Pro’s gaat verschepen. Dat doet vermoeden dat de verkoop inderdaad pas in april begint. Een aankondiging in maart is evengoed nog steeds mogelijk.

Hij voegt eraan toe dat de voorraad van de 11,1-inch iPad Pro met OLED-scherm beperkt zal zijn in vergelijking met de grotere variant. Dat is mogelijk ook een van de redenen waarom de release wat later in april zou komen.

Tot slot bevestigt hij dat van de iPad Air inderdaad ook een grotere 12,9-inch versie komt en dat de displays daarvan al in december verscheept zijn.

Een aankondiging eind maart is nog steeds een optie, maar het lijkt er meer en meer op dat de daadwerkelijke release van de eerste nieuwe iPads van 2024 pas in april is.

Meerdere bronnen uit Azië stellen (via MacRumors) nu dat Apple op dinsdag 26 maart 2024 mogelijk nieuwe iPads gaat aankondigen. Op het Chinese Weibo wordt de datum nu in verband gebracht met een iPad-specifieke aankondiging van Apple. De datum lijkt ook samen te vallen met nieuwe iPad-hoesjes van derden partijen, die vanaf 26 maart bij Amazon beschikbaar zouden komen. Het is daardoor lastig in te schatten in hoeverre 26 maart betrouwbaar is.

Tegelijkertijd neigt Mark Gurman van Bloomberg steeds meer naar april. Op de nieuwe iPad Pro zou een vernieuwde versie van iPadOS 17.4 draaien. Deze aangepaste versie zou op z’n vroegst eind maart of zelfs pas in april klaar zijn. Apple moet dan nog deze versie installeren op de nieuwe iPads in de fabrieken, voordat ze verscheept worden. Dat zou ook nog een paar weken kunnen duren, waardoor hij vermoedt dat de nieuwe iPads pas later in april verkrijgbaar zijn.

Het is natuurlijk wel mogelijk dat Apple op 26 maart alvast de nieuwe iPads onthult en dat deze bijvoorbeeld een week later (op 2 april) daadwerkelijk beschikbaar zijn. Apple kan bij de iPad-aankondiging ook een latere datum in april noemen of slechts laten weten dat de iPads “ergens in april” beschikbaar komen. Dat laatste gebeurde ook bij de Apple Pencil met usb-c. Die werd in oktober aangekondigd, met de belofte dat hij in november uit zou komen. De daadwerkelijke releasedatum werd pas later aangekondigd.

Gaan we deze week al nieuwe iPads zien? Het lijkt erop dat ons geduld nog even op de proef gesteld wordt. Volgens Mark Gurman van Bloomberg gaat Apple pas eind maart of begin april nieuwe iPads uitbrengen. De verwachting is dat de aankondiging dan ook pas op dat moment gaat gebeuren. Dat geldt vermoedelijk dan ook meteen voor nieuwe accessoires, zoals een nieuwe Magic Keyboard voor iPad en een nieuwe Apple Pencil. Apple heeft wel al begin maart de M3 MacBook Air aangekondigd en uitgebracht, maar dit wordt nog niet direct opgevolgd door nieuwe iPads, zo stelt Gurman.

iPad Air: begin mei 2024 in twee formaten

Volgens Mark Gurman van Bloomberg staat er een flinke opknapbeurt gepland voor de iPads, ook voor de Air. Apple zou de iPad Air 2024 voor het eerst in twee formaten willen uitbrengen. Het kleinere model blijft 10,9-inch, maar daarnaast komt er een grotere iPad Air van 12,9-inch, zoals je eerder al in het geruchtencircuit kon lezen. Dit is hetzelfde formaat als de huidige 12,9-inch iPad Pro, maar de prijs komt een stuk lager te liggen. Apple zou hiermee meer keuze willen bieden uit schermgroottes en prijsniveaus.

iPad Air 2022
De iPad Air is er vanaf 2024 in twee formaten.

De iPad Air 2024 houdt een LCD-scherm en krijgt niet de M3-chip, zoals hieronder genoemd bij de iPad Pro. Er zijn wisselende data genoemd voor de release van deze iPad Air. Mark Gurman van Bloomberg verwachtte de release aanvankelijk eind maart of begin april 2024, maar heeft zijn voorspelling nu verplaatst naar begin mei.

Bekijk ook

iPad Air 2024: hier kijken we naar uit

Wat kunnen we verwachten van de iPad Air 2024, de zesde generatie? We kijken naar release, specs, verwachte functies, prijs en... het nieuwe formaat! Hier ontdek je alles.

iPad Pro’s: begin mei 2024 in groter formaat

In 2024 staan er twee grote veranderingen op de planning voor de iPad Pro. Ten eerste krijgen ze een OLED-display, net als in de iPhone en Apple Watch wordt gebruikt. Ten tweede zal er een M3-chip in zitten, gebouwd op 3-nanometer technologie. Dit zal vooral zorgen voor grafische verbeteringen ten opzichte van de huidige M2-chip in de iPad Pro 2022. Beide vernieuwingen zullen alleen in de Pro-modellen te vinden zijn. Ook in dit geval verwacht Bloomberg ook de release begin mei 2024.

iPad Pro 2022 met Magic Keyboard
De iPad Pro krijgt in 2024 waarschijnlijk een vernieuwd Magic Keyboard.

Verder was er een gerucht dat de iPad Pro 2024 voorzien zal worden van MagSafe voor het draadloos opladen. Er zijn wel vaker geruchten geweest over draadloos opladen voor de iPad Pro. Als het inderdaad zover komt, moet er wel het een en ander veranderen aan de behuizing. De aluminium achterkant is hier namelijk niet geschikt voor.

Bekijk ook

iPad Pro 2024: deze veranderingen kun je verwachten

Wat kunnen we verwachten van de iPad Pro 2024? Het lijkt erop dat dit jaar een belangrijk jaar wordt voor de iPad, met de iPad Pro voorop. Lees hier alles wat we nu al weten van dit aankomende model voor professionals.

Standaard iPad in tweede helft 2024: productie in Vietnam

Apple wil in de tweede helft van 2024 een nieuw instapmodel iPad uitbrengen, zo melden Taiwanese bronnen uit de toeleveringsketen. De 11e generatie standaard iPad zou worden gemaakt door het Chinese BYD, maar de productie zelf zou wel eens in Vietnam kunnen plaatsvinden. Apple heeft nog niet eerder samen met partners de productie van zo’n belangrijk apparaat verplaatst naar Vietnam. De technische verificatie van de productie zal volgens de bronnen half februari starten. De iPad zelf komt dan in de tweede helft van 2024 beschikbaar. De standaard iPad kreeg in oktober 2022 nog een upate met een compleet nieuw design, groter display, usb-c-poort, nieuwere chip en 12-megapixelcamera. Het is tevens de meest verwarrende iPad: hij heeft platte zijkanten, maar is niet geschikt voor de Apple Pencil 2.

iPad mini: wanneer in 2024?

Over de iPad mini zijn er al wel geruchten geweest over een mogelijke releasedatum, maar die bleken niet altijd te kloppen. Ming Chi Kuo dacht aanvankelijk dat de kleine tablet nog in 2023 zou worden vernieuwd, maar stelde zijn verwachtingen later bij. Later waren er berichten dat de productie in het eerste kwartaal van 2024 zou beginnen, maar daar hebben we recent niets meer van vernomen. De release laat dus nog wel even op zich wachten.

Fans van de iPad mini hebben in ieder geval iets om naar uit te kijken, want er komt wél iets aan. We weten alleen nog niet zo duidelijk wanneer. Het lijkt er nu op dat hij op z’n vroegst eind 2024 aangekondigd wordt.

Bekijk ook

iPad mini 7 release: wanneer komt er een nieuw model?

Zit je te wachten op een vernieuwde iPad mini, dan zul je nog even wat geduld moeten hebben. Volgens diverse bronnen kunnen we pas begin 2024 een nieuw exemplaar verwachten.

Nieuwe iPad-accessoires in 2024

En dan zijn er nog de accessoires. Apple zou van plan zijn om volgens Gurman nieuwe Magic Keyboards en een nieuwe Apple Pencil te introduceren. Dat laatste is opmerkelijk, aangezien er net een nieuwe Apple Pencil met usb-c op de markt is gebracht. De Magic Keyboards krijgen een steviger frame van aluminium, waardoor de iPad meer op een laptop gaat lijken. Dit doet ons denken aan Brydge, een fabrikant die aluminium MacBook-achtige geraamtes maakt voor de iPad en eerder dit jaar in problemen kwam. We verwachten echter dat de vernieuwde Magic Keyboards van Apple nog steeds het vertrouwde uiterlijk zullen houden. De nieuwe accessoires worden vermoedelijk tegelijk met de nieuwe iPad Pro 2024 uitgebracht.

Lees ook onze vooruitblik iPads in 2024 om meer te weten over de verschillende modellen en verwachtingen.

Bekijk ook

Vooruitblik iPads in 2024: welke verbeteringen kunnen we verwachten?

Welke iPads gaat Apple in 2024 vernieuwen en welke verbeteringen kun je daarbij verwachten? We blikken vooruit op de vernieuwde modellen van komend jaar, zoals de iPad mini en iPad Air.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 08 april: Artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over release in tweede week van mei.
  • 2024 - 08 april: Artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over release in tweede week van mei.
  • 2024 - 19 maart: Artikel aangevuld met opmerking van Ross Young over verwachte release.
  • 2024 - 19 maart: Artikel aangevuld met opmerking van Ross Young over verwachte release.
  • 2024 - 18 maart: Artikel bijgewerkt met nieuw gerucht over release nieuwe iPad Pro en iPad Air in maart of april.

iPad Air 2024

De iPad Air 2024 is de aankomende nieuwe iPad Air. Voor het eerst zal de iPad Air verkrijgbaar zijn in twee formaten: 10,9- en 12,9-inch. Daarmee komt het grote formaat van de iPad Pro, ook in een goedkopere vorm beschikbaar voor de iPad Air. Verder verwachten we een nieuwe chip, verbeterde specs en een aangepast design. Lees meer over de mogelijke functies van de iPad Air 2024.

iPad Air 2024

Reacties: 11 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.