Kleuren iPad Air 2024

Dit zijn de 10 verbeteringen en nieuwe functies van de iPad Air 2024

Er is een nieuwe iPad Air en daarin vinden we diverse nieuwe functies. Wat is er in het kort nieuw in de iPad Air 2024 ten opzichte van de voorganger?

Tijdens het afgelopen iPad-event van mei 2024 onthulde Apple de iPad Air 2024, ook wel iPad Air 6 genoemd. Hoewel de meeste aandacht tijdens de presentatie uit ging naar de iPad Pro 2024, is er over de iPad Air toch ook genoeg nieuws te vertellen. Reden genoeg dus om de nieuwe functies en verbeteringen van de iPad Air 2024 op een rij te zetten.

#1 Twee formaten voor nieuwe iPad Air 2024

De grootste vernieuwing in de iPad Air 2024 is het feit dat er nu twee formaten van het model zijn. Naast de 11-inch variant zoals we die al kennen, is er ook een grotere 13-inch iPad Air bij gekomen. Dat formaat kennen we al van de iPad Pro, maar dankzij de nieuwe iPad Air kun je hier ook voor kiezen als je geen behoefte hebt aan de duurdere Pro-functies, maar dus wel het formaat wil.

Dit grotere 13-inch model heeft hetzelfde display als de 11-inch, namelijk een LCD Liquid Retina-display. Er zit dus geen mini-LED in, zoals in de vroegere 12,9-inch iPad Pro.

iPad Air 2024 formaten

#2 Nieuwe snellere chip: M2

Dat de nieuwe iPad Air een snellere chip gekregen heeft, mag geen verrassing zijn. Maar de chipkeuze die Apple gemaakt heeft, vinden we toch enigszins verrassend. De iPad Air 2024 heeft een M2-chip, die al in 2022 geintroduceerd werd. En dat terwijl er afgelopen najaar al een M3-chip verscheen en de iPad Pro 2024 zelfs al een gloednieuwe M4-chip heeft. De iPad Air is daardoor een stukje minder krachtig dan de nieuwste iPad Pro.

Apple zegt dat de nieuwe iPad Air met M2-chip bijna 50% sneller is dan de vorige iPad Air met M1-chip. De CPU is 15% sneller, de graphics zijn 25% sneller en de geheugenbandbreedte is 50% groter. Er zit een 8-core CPU in, 10-core GPU, 16-core Neural Engine en is voorzien van 100GB/s geheugenbandbreedte. Het aantal werkgeheugen is gelijk gebleven, met 8GB RAM.

Hou er wel rekening mee dat bepaalde verbeteringen van de M3-chip, dus niet aanwezig zijn in de iPad Air. Denk dan aan ray tracing met hardware-acceleratie, waardoor games er beter uit zien.

#3 Apple Pencil Pro-support (en Apple Pencil hover)

Qua geschikte accessoires kun je met de iPad Air 2024 gebruikmaken van de nieuwe Apple Pencil Pro. Deze heeft meer functies dan de Apple Pencil 2 die voorheen geschikt was. Hij heeft een nieuwe knijpfunctie en registreert ook het draaien van de schrijfpen, waardoor je tijdens het tekenen bepaalde effecten kan toepassen.

Apple Pencil Pro: tekenen met knijpfunctie

De iPad Air 2024 ondersteunt ook Apple Pencil hover, een functie die in 2022 geïntroduceerd is bij de iPad Pro. Deze functie is mogelijk dankzij de verbeterde chip in de iPad. Met Apple Pencil hover zie je precies waar je tekent, nog voordat de schrijfpen het display aanraakt.

#4 Frontcamera op de lange zijkant

Apple heeft dit jaar bij de iPad Air eindelijk de stap genomen om de frontcamera te verplaatsen. De frontcamera zit nu aan de lange zijkant, ook wel landscape-camera genoemd. De camera heeft daardoor een meer logische kijkhoek voor videobellen. De meeste mensen houden hun tablet horizontaal, helemaal als je een toetsenbordhoes gebruikt. Apple heeft dit eerder al gedaan bij de iPad 2022.

En over camera gesproken: de iPad Air ondersteunt nu ook Slimme HDR 4, in plaats van HDR 3, voor zowel de binnenste als buitenste camera’s. Daardoor zijn foto’s iets mooier.

Studenten met iPad Air 2024

#5 Betere speaker (in de grote versie)

De iPad Air 2024 heeft iets betere speakers gekregen, althans in de grote 13-inch variant. Hoewel de iPad Air nog steeds stereospeakers in horizontale stand heeft, heeft de grote iPad Air hier ook twee keer een bas in zitten. Daardoor klinken diepere bastonen een stuk beter dan in de 11-inch variant.

#6 Betere wifi en Bluetooth

De iPad Air 2024 ondersteunt ook de nieuwere Bluetooth-versie (5.3 in plaats van 5.0) en betere wifi. De vorige generatie iPad Air had al het snelle wifi 6, maar de nieuwste is voorzien van het betere wifi 6E. Hoewel het voor de toepassingen niet per se nodig is, zorgt de toevoeging van wifi 6E er wel voor dat het toestel toekomstbestendiger is. Andere recente Apple-producten maakten al de overstap naar wifi 6E.

#7 Geen fysieke simkaart meer in Cellular-model

Voor (toekomstige) gebruikers van de Cellular-uitvoering van de nieuwe iPad Air, is het goed om te weten dat er geen mogelijkheid meer is voor een fysieke simkaart. Apple heeft in de Cellular-versies van de nieuwe iPads alleen nog een eSIM ingebouwd. Dat beperkt wel het het aantal geschikte providers, want in Nederland biedt nog niet iedere provider een eSIM. Met name de goedkopere providers bieden die optie nog niet.

#8 Meer opslag

Bij de vorige generatie van de iPad Air was er veel kritiek op de opslagcapaciteiten. De iPad Air kwam standaard met 64GB, waarbij je alleen nog de keuze had voor 256GB. Dat is nu veranderd. De nieuwe iPad Air is er vanaf 128GB, waarbij je kan upgraden naar 256GB, 512GB of 1TB.

Creatieve app op iPad Air 2024

#9 Vernieuwde kleuren (en minder keuze)

Bij de iPad Air draait het sinds de vierde generatie ook om nieuwe kleuren. De iPad Air is voor Apple het model om de iPad wat verrassende nieuwe kleuren te geven, hoewel ze dat sinds de tiende generatie ook bij het standaardmodel doen. De nieuwe iPad Air 2024 komt in totaal in vier kleuren (dit waren er vijf), waarvan twee kleuren vernieuwd zijn. Net als bij het vorige model kun je kiezen uit spacegrijs, sterrenlicht, paars en blauw, maar de laatste twee zijn vernieuwd.

Zowel de paarse als de blauwe zijn iets lichter geworden. De paarse zit een beetje tussen de vorige paarse en de roze in, terwijl de blauwe meer ijsblauw geworden is. Sterker nog: af en toe lijkt het bijna zilver.

Kleuren iPad Air 2024

#10 Lagere prijs

We sluiten dit artikel over de nieuwe iPad Air 2024 functies af met een positieve noot. Hoewel dit niet echt een functie van de iPad Air is, is het toch fijn om te weten dat de nieuwe iPad Air 2024 goedkoper geworden is. Het nieuwe model is er vanaf €719,- voor 128GB opslag. Dat is €70,- goedkoper dan de voorganger, met twee keer zoveel opslag. Dat laat vooral zien hoe duur de vorige iPad Air eigenlijk was, veroorzaakt door de hoge inflatie van die tijd. De grote 13-inch is er vanaf €969,-.

Prijzen 11-inch iPad Air

Prijzen 13-inch iPad Air

Check ook ons artikel over de prijzen van de iPad Air 2024.

Wil je meer weten over de iPad Air 2024? Check dan onze devicepagina, waarin we alles over deze iPad voor je op een rij gezet hebben.

Bekijk ook

Dit is de iPad Air 2024: nu ook in een groter formaat

Alles over de nieuwe iPad Air 2024. De nieuwe iPad Air is er deze keer in twee formaten. Maar er is nog meer vernieuwd in dit middenklassemodel en hier lees je alles.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 30 april: Artikel bijgewerkt met de nieuwste geruchten en informatie.

iPad Air 2024

De iPad Air 2024 is de nieuwste iPad Air uit 2024. Voor het eerst is de iPad Air verkrijgbaar in twee formaten: 11- en 13-inch. Daarmee komt het grote formaat van de iPad Pro, ook in een goedkopere vorm beschikbaar. De iPad Air 2024 heeft daarnaast meerdere nieuwe functies, waaronder een snellere M2-chip, een frontcamera op de lange zijkant, ondersteuning voor de Apple Pencil Pro en meer. Lees meer over de nieuwe functies van de iPad Air 2024 of lees onze iPad Air 2024 review.

iPad Air 2024

Reacties: 6 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.