iPad met iOS 12.

Dit is er nieuw op de iPad in iOS 12

De meeste nieuwe functies van iOS 12 vind je zowel op de iPhone en iPad, maar welke iOS 12-functies vind je alleen op de iPad? In dit artikel zetten we de belangrijkste iPad-vernieuwingen in iOS 12 voor je op een rij.

iOS 12 op de iPad: de belangrijkste verbeteringen

In iOS 11 kreeg de iPad allerlei multitaskingfuncties. Ook in iOS 12 liggen er een aantal leuke verbeteringen voor iPad-gebruikers in het vooruitzicht. Zo vind je op de iPad meer standaardapps, zijn er nieuwe manieren om je iPad te gebruiken en krijgt zelfs je oudere iPad een update.


1. Nieuwe veegbewegingen als op de iPhone X
iOS 12 verandert de manier hoe je je iPad bedient, al is dit optioneel zolang er nog een thuisknop op je iPad zit. Apps afsluiten kan net als op de iPhone X met een veegbeweging van beneden naar boven. De iPad krijgt geen balkje onderaan zoals op de iPhone X, maar het is alsnog mogelijk om met een enkele vinger een app af te sluiten. Bovendien is het Bedieningspaneel verplaatst van de appkiezer naar een veegactie vanaf rechtsboven, net als op de iPhone X. Dat is dus even wennen als je al jarenlang een iPad hebt, maar als je ook een iPhone X hebt voelt dit behoorlijk vertrouwd. Tot slot gaat het wisselen tussen apps een stuk eenvoudiger, want je hoeft nu alleen maar vanaf de onderkant met een boogje naar links en rechts te vegen om van apps te wisselen.

2. Opgeruimde menubalk
Apple heeft de menubalk op de iPad een opknapbeurt gegeven. Linksboven verschijnt niet meer het woordje ‘iPad’, maar zie je nu de tijd én datum staan. De datum is nieuw, dus dat is een welkome toevoeging als je even snel wil checken welke dag het ook alweer is. Alle verbindingen staan in de nieuwe menubalk rechtsboven, waaronder Wi-Fi en Bluetooth. Ook je batterij vind je in die hoek. De menubalk heeft qua indeling wel wat weg van de menubalk op de iPhone X, alleen is er op de iPad meer ruimte voor bijvoorbeeld het batterijpercentage. Op de iPhone X moet je daarvoor het Bedieningspaneel openen, maar dat is gelukkig op de iPad niet nodig.

iPad met nieuwe menubalk in iOS 12.

Bijkomend voordeel van deze opgeruimde menubalk is dat niet langer de hele balk rood, groen of blauw kleurt als je bijvoorbeeld een schermopname maakt, iemand belt of je locatie gebruikt wordt. Het heeft niet echt groot gebruiksvoordeel, maar het ziet er wél even net wat mooier uit.

3. Nieuwe standaardapps: Dictafoon en Aandelen
Twee apps die je al jarenlang op je iPhone vindt, maken nu ook de overstap naar de iPad. Helaas is er nog geen standaard Weer-app op je iPad, maar je kan straks wel gebruikmaken van de nieuwe Aandelen- en Dictafoon-app. De Aandelen-app is verder uitgebreid met nieuwsverhalen, terwijl Dictafoon helemaal opnieuw ontworpen is. Bijkomend voordeel is dat Dictafoon meteen al je opnames synchroniseert via iCloud met de iPhone- en nieuwe Mac-versie van de app. Zo raak je dus nooit meer je audio-opnames kwijt.

Dictafoon op de iPad.

Daarnaast profiteer je in iOS 12 ook van nieuw ontworpen standaardapps, zoals de compleet vernieuwde Apple Books-app als vervanging van iBooks. Het ontwerp van de app is deels geïnspireerd op de App Store, met een sterkere focus op achtergrondverhalen van auteurs. Meer over de nieuwe Apple Books-app lees je in onze uitleg.

4. Makkelijker foto’s importeren en bewerken
Met een Lightning-naar-USB-3-camera-adapter van €45 kun je makkelijk foto’s importeren vanaf een een professionele hogeresolutiecamera. In iOS 12 gaat het importeren nog een stukje eenvoudiger. De foto’s-app wordt bijvoorbeeld in een Slide Over-weergave geopend, zodat deze je huidige app niet verstoort. Bovendien zie je precies hoeveel ruimte de geïmporteerde foto’s innemen en checkt je iPad ook of je eerder al dezelfde foto’s geïmporteerd hebt. Nieuw is ook dat de Foto’s-app RAW-bestanden ondersteunt. Op de iPad Pro kun je zelfs gewoon RAW-foto’s bewerken in de gewone Foto’s-app, waardoor je dus geen andere RAW-app op je iPad meer nodig hebt. Maak je professioneel foto’s, dan is iOS 12 dus de moeite waard als je ook graag op een iPad werkt.

5. Zelfs je oudere iPad doet mee
Het beste nieuws is misschien nog wel dat de kans groot is dat jouw iPad nog geschikt is voor iOS 12. De iPad-modellen vanaf 2013 kunnen straks geüpdatet worden naar iOS 12, dus je hoeft niet bang te zijn dat je in september met een iPad achterblijft die niet bijgewerkt kan worden. iOS 12 werkt op de iPad Air en de iPad mini 2 en nieuwer. Goed om te weten is dat je iPad er ook sneller van wordt, want Apple legt in deze versie extra de focus op betere performance en de wat oudere toestellen.

Overige iPad-verbeteringen in iOS 12
Apple voert ook nog een aantal kleinere aanpassingen door in iOS 12 op de iPad:

  • Trackpad via spatiebalk: als je het toetsenbord als trackpad wil gebruiken, kan dat nu ook door de spatiebalk ingedrukt te houden. Je hebt dan dus niet meer twee vingers nodig.
  • Makkelijker zoeken via Spotlight: als je via een extern toetsenbord zoekt via Spotlight, wordt na het opnieuw gebruiken van Spotlight meteen de vorige ingevoerde tekst geselecteerd. Je kan daardoor dus meteen beginnen met typen.
  • Opnieuw ontworpen News-app: de Apple News-app heeft een nieuw design, maar helaas komt deze voorlopig nog niet naar Nederland.

Uiteraard profiteer je op je iPad ook van alle andere iOS 12-functies die je op de iPhone vindt. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van verbeteringen die we onlangs onder de aandacht gebracht hebben:

Meer over iOS 12
De iOS 12 download is sinds maandag 17 september 2018 beschikbaar voor iedereen. Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 12, bekijk dan ons artikel en video met alle nieuwe functies in iOS 12. Wil je weten hoe je iOS 12 kunt installeren, lees dan onze gids. Of bekijk onze iOS 12 review voor meer achtergrondinformatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juni 2018, 19:45
Categorieën iDevices, iOS
Onderwerpen ios 12, ipad
Device iPad
Software iOS 12

iOS 12

iOS 12 is de toekomstige software-update voor de iPhone en iPad, die in 2018 wordt verwacht. In dit overzicht lees je alles over de nieuwe functies van deze grote update, die in september 2018 wordt verwacht.

iOS 12

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.