De beste iPad-functies in iOS 12: dit is er nieuw voor je tablet

De meeste nieuwe functies van iOS 12 vind je zowel op de iPhone en iPad, maar welke iOS 12-functies zijn speciaal voor de iPad gemaakt? In dit artikel zetten we de belangrijkste iPad-vernieuwingen in iOS 12 voor je op een rij.

iOS 12 op de iPad: de belangrijkste verbeteringen

In iOS 11 kreeg de iPad allerlei multitaskingfuncties. Ook in iOS 12 zitten er een aantal leuke verbeteringen voor iPad-gebruikers in de update. Zo vind je op de iPad meer standaardapps, zijn er nieuwe manieren om je iPad te gebruiken en heeft zelfs je oudere iPad een update gekregen. Voor één handige iOS 12-functie zul je nog even geduld moeten hebben, want FaceTime voor groepen komt pas in iOS 12.1 beschikbaar.


Bekijk ook

iOS 12 functies: bekijk de grootste vernieuwingen

Je hebt iOS 12 geïnstalleerd en bent druk bezig met het ontdekken van alle vernieuwingen. Maar waar moet je beginnen, er is zoveel! Geen nood, wij hebben de belangrijkste vernieuwingen in iOS 12 voor je verzameld. Lees snel dit overzicht van alle nieuwe functies in iOS 12.

1. Nieuwe veegbewegingen als op de nieuwste iPhones
iOS 12 verandert de manier hoe je je iPad bedient, al is dit optioneel zolang er nog een thuisknop op je iPad zit. Apps afsluiten kan net als op de iPhone X en iPhone XS met een veegbeweging van beneden naar boven. De iPad krijgt geen balkje onderaan zoals op de nieuwe iPhones, maar het is alsnog mogelijk om met een enkele vinger een app af te sluiten. Bovendien is het Bedieningspaneel verplaatst van de appkiezer naar een veegactie vanaf rechtsboven, net als op de iPhone X-familie. Dat is dus even wennen als je al jarenlang een iPad hebt, maar als je al een nieuwere iPhone hebt voelt dit behoorlijk vertrouwd. Tot slot gaat het wisselen tussen apps een stuk eenvoudiger, want je hoeft nu alleen maar vanaf de onderkant met een boogje naar links en rechts te vegen om van apps te wisselen.

Bekijk ook

iPad krijgt in iOS 12 veegbewegingen van de iPhone X

De iPad krijgt in iOS 12 een aantal nieuwe veegbewegingen die afkomstig zijn van de iPhone X, zoals de nieuwe manier van apps afsluiten. Maar er is meer wat Apple doet om de iPad voor te bereiden op de komst van Face ID en een tijdperk zonder thuisknop.

2. Opgeruimde menubalk
Apple heeft de menubalk op de iPad een opknapbeurt gegeven in iOS 12. Linksboven verschijnt niet meer het woordje ‘iPad’, maar zie je nu de tijd én datum staan. De datum is nieuw, dus dat is een welkome toevoeging als je even snel wil checken welke dag het ook alweer is. Alle verbindingen staan in de nieuwe menubalk rechtsboven, waaronder Wi-Fi en Bluetooth. Ook je batterij vind je in die hoek. De menubalk heeft qua indeling wel wat weg van de menubalk op de iPhone X(S), alleen is er op de iPad meer ruimte voor bijvoorbeeld het batterijpercentage. Op de iPhone X(S) moet je daarvoor het Bedieningspaneel openen, maar dat is gelukkig op de iPad niet nodig.

iPad met nieuwe menubalk in iOS 12.

Bijkomend voordeel van deze opgeruimde menubalk is dat niet langer de hele balk rood, groen of blauw kleurt als je bijvoorbeeld een schermopname maakt, iemand belt of je locatie gebruikt wordt. Het heeft niet echt groot gebruiksvoordeel, maar het ziet er wél even net wat mooier uit.

3. Nieuwe standaardapps: Dictafoon en Aandelen
Twee apps die je al jarenlang op je iPhone vindt, hebben nu ook de overstap gemaakt naar de iPad. Helaas is er nog geen standaard Weer-app op je iPad, maar je kan wel gebruik maken van de nieuwe Aandelen- en Dictafoon-app. De Aandelen-app is verder uitgebreid met nieuwsverhalen, terwijl Dictafoon helemaal opnieuw ontworpen is. Bijkomend voordeel is dat Dictafoon meteen al je opnames synchroniseert via iCloud met de iPhone- en nieuwe Mac-versie van de app. Zo raak je dus nooit meer je audio-opnames kwijt.

Dictafoon op de iPad.

Daarnaast profiteer je in iOS 12 ook van nieuw ontworpen standaardapps, zoals de compleet vernieuwde Apple Boeken-app als vervanging van iBooks. Het ontwerp van de app is deels geïnspireerd op de App Store, met een sterkere focus op achtergrondverhalen van auteurs. Meer over de nieuwe Apple Books-app lees je in onze uitleg.

Bekijk ook

Apple Boeken en Books Store: alles over het lezen van digitale boeken

Apple Boeken (voorheen iBooks) is Apple's digitale boekenapp. Met de gratis Boeken-app lees je ebooks die je zelf hebt gesynchroniseerd met de app of die je via Apple's Book Store hebt gekocht.

4. Makkelijker foto’s importeren en bewerken
Met een Lightning-naar-USB-3-camera-adapter van €45 kun je makkelijk foto’s importeren vanaf een een professionele hogeresolutiecamera. In iOS 12 gaat het importeren nog een stukje eenvoudiger. De foto’s-app wordt bijvoorbeeld in een Slide Over-weergave geopend, zodat deze je huidige app niet verstoort. Bovendien zie je precies hoeveel ruimte de geïmporteerde foto’s innemen en checkt je iPad ook of je eerder al dezelfde foto’s geïmporteerd hebt. Nieuw is ook dat de Foto’s-app RAW-bestanden ondersteunt. Op de iPad Pro kun je zelfs gewoon RAW-foto’s bewerken in de gewone Foto’s-app, waardoor je dus geen andere RAW-app op je iPad meer nodig hebt. Maak je professioneel foto’s, dan is iOS 12 dus de moeite waard als je ook graag op een iPad werkt.

Bekijk ook

De beste RAW-apps voor iPhone en iPad

Je kan op je iPhone en iPad eenvoudig RAW-foto's maken en bewerken, maar je hebt er soms wel speciale apps van derden voor nodig. In dit overzicht vind je de beste RAW-apps waarmee je je foto's kunt maken en bewerken.

5. Zelfs je oudere iPad doet mee
Het beste nieuws is misschien nog wel dat de kans groot is dat jouw iPad nog geschikt is voor iOS 12. De iPad-modellen vanaf 2013 zijn te updaten naar iOS 12, dus je hoeft niet bang te zijn dat je met verouderde software op je iPad blijft zitten. iOS 12 werkt op de iPad Air en de iPad mini 2 en nieuwer. Goed om te weten is dat je iPad er ook sneller van wordt, want Apple legt in deze versie extra de focus op betere performance en de wat oudere toestellen.

Bekijk ook

Zes jaar ondersteuning: dit doet Apple voor oudere iPhones en iPads

Dit jaar kondigde Apple op WWDC 2018 aan dat iOS 12 geschikt zal zijn voor alle apparaten die nu op iOS 11 draaien. En dat niet alleen: er is speciaal rekening gehouden met gebruikers van oudere apparaten, zodat de performance er niet op achteruit gaat. Vijf tot zes jaar ondersteuning is bij Apple de norm geworden, zo blijkt uit cijfers van Statista.

Overige iPad-verbeteringen in iOS 12
Apple heeft ook nog een aantal kleinere aanpassingen doorgevoerd in iOS 12 op de iPad:

  • Trackpad via spatiebalk: als je het toetsenbord als trackpad wil gebruiken, kan dat nu ook door de spatiebalk ingedrukt te houden. Je hebt dan dus niet meer twee vingers nodig.
  • Makkelijker zoeken via Spotlight: als je via een extern toetsenbord zoekt via Spotlight, wordt na het opnieuw gebruiken van Spotlight meteen de vorige ingevoerde tekst geselecteerd. Je kan daardoor dus meteen beginnen met typen.
  • Opnieuw ontworpen News-app: de Apple News-app heeft een nieuw design, maar helaas komt deze voorlopig nog niet naar Nederland. Uiteraard is er wel een trucje om de Apple News-app te gebruiken in Nederland.

Bekijk ook

Zo gebruik je de Apple News-app in Nederland en België

Benieuwd naar de Apple News-app? De News-app is (nog) niet officieel beschikbaar in Nederland en België, maar is al wel te gebruiken. In deze tip lees je hoe je het werkend krijgt op zowel de iPhone, iPad als Mac.

Uiteraard profiteer je op je iPad ook van alle andere iOS 12-functies die je op de iPhone vindt. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van verbeteringen die we eerder onder de aandacht gebracht hebben:

[ios12-summary]

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 25 september: We hebben dit artikel bijgewerkt met de nieuwste info en opnieuw gepubliceerd.

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad in 2018, als opvolger van iOS 11. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd een jaar later opgevolgd door iOS 13.

iOS 12

Reacties: 25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.