Werken bij Apple: dit zijn de mogelijkheden

Dit verdien je bij Apple als salaris

Werken bij Apple lijkt misschien onbereikbaar, maar er zijn allerlei manieren om bij Apple aan de slag te gaan: van winkelmedewerker tot technische functies in Cupertino.

CupertinoWie wil dat nou niet? Werken bij het bedrijf dat de producten maakt die jij graag gebruikt en meedenken over toekomstige producten en diensten. Als je bij een grote technologiegigant wilt werken, dan valt de keus al snel op Apple of Google. Maar je bent niet alleen. Het zakelijke sociale netwerk LinkedIn stelde onlangs voor de tweede keer een lijst samen met de 100 bedrijven die bij werkzoekenden het meest in trek zijn. Wat blijkt: mensen werken het liefst bij Google. Daarna is Apple het populairst als werkgever. Werken bij Apple lijkt misschien een droom die nooit werkelijkheid zal worden. Toch zijn er wel wat mogelijkheden. In dit artikel zetten we er een aantal op een rij.

1. Werken bij Apple in Cupertino

Deze optie is niet voor iedereen weggelegd. Je moet namelijk echt wel iets te bieden hebben ten opzichte van al die anderen, waarbij je moet concurreren met mensen die cum-laude zijn afgestudeerd aan Amerikaanse topuniversiteiten. En als je dan bent aangenomen, moet je rekening houden met hard werken, strakke deadlines en veel overwerken. Voor technische banen vraagt Apple vaak minimaal een bachelor-opleiding in een technische richting en enige ervaring met programmeertalen. Een mogelijke route die je zou kunnen volgen is een stage (internship) bij Apple. Zo ging in december 2011 ontwerper Jean-Michael Cart als stagiair bij Apple aan de slag. Hij maakte verschillende populaire iOS-concepten in de aanloop naar iOS 5. Verschillende Nederlanders gingen je al voor, bijvoorbeeld Sebastiaan de With die als ontwerper bij Apple de interface voor Zoek mijn Vrienden en het logo van iCloud heeft ontworpen. Een andere Nederlander is Bas Ording. Hij ontwierp de tekstselectie en het het virtuele toetsenbord van de iPhone. Beiden zijn inmiddels niet meer werkzaam bij Apple.

Op jobs.apple.com vind je het huidige vacature-aanbod.

2. Werken bij Apple Benelux

Daarnaast is het mogelijk om bij Apple Benelux aan de slag te gaan. Dit zijn zogeheten Corporate-functies. Ook die vind je terug op Apple’s vacaturewebsite. Dit zijn veelal functies die te maken hebben met verkoop of engineering. Af en toe komen er ook andere functies voorbij zoals Social Media Officer, maar die zijn vrij schaars. Vrij recent dook hier nog een vacature op voor een manager die zich op de Nederlandse gezondheidsmarkt gaat richten. In de Verenigde Staten zoekt Apple vaker naar nieuw personeel en is het aanbod van banen groter.

3. Een vette start-up beginnen en je dan laten overnemen

Ook Apple neemt regelmatig bedrijven over die interessante producten maken of gewoon bepaalde kennis in huis hebben die voor Apple interessant is. Natuurlijk moet je dan wel een heel goed idee hebben en het liefst ook een beetje in de markt liggen om overgenomen te worden. In 2013 nam Apple vooral bedrijven over die met locatiediensten te maken hadden. Het moge duidelijk zijn: dit is zeker niet voor iedereen weggelegd. Een overname die bij iedereen nog vers in het geheugen zal liggen, is die van Beats Electronics.

4. Werken in de Apple Store

De makkelijkste, en voor velen ook de meest logische, optie is om te gaan werken in een van de Apple Stores in Nederland. Er zijn er nu drie geopend (Amsterdam en Haarlem) en Den Haag. Inmiddels is er ook een Apple Store geopend in Brussel (België), dus Belgische lezers met aspiraties kunnen vanaf nu ook solliciteren. Na Amsterdam, Haarlem en Den Haag ligt het voor de hand dat Apple nog meer winkels in Nederland en België zal openen. Er deden eerder al onbevestigde berichten de ronde dat Apple in Groningen, Utrecht, Zwolle en Eindhoven eigen winkels zou willen openen, maar concrete aanwijzingen zijn er nog niet.

Apple Store salaris: wat verdien je bij Apple?
Ga je voor het grote geld, dan moet je niet in de Apple Store gaan werken, maar zorgen dat je een goede opleiding hebt op het gebied van techniek of design. Hieronder zie je een overzicht van de salarissen (in dollars) die Apple betaalt. Voor de technische functies kun je nauwelijks bij Apple Benelux terecht; daarvoor zul je naar de VS moeten.

apple salaris 2014
Bron data: Glassdoor

Verschillende functies, maar de lat ligt hoog
Apple verzamelt de verschillende vacatures op de website jobs.apple.com. Hier kun je zelf zoeken naar openstaande vacatures. Voor de Apple Stores zoekt Apple mensen met verschillende achtergrond zoals een Expert, Genius en Specialist, maar ook leidinggevende functies zoals een Manager en Store Leader. Passie voor en kennis van Apple-producten is slechts één van de eisen die Apple stelt. Apple wil namelijk alleen de beste mensen om klanten van dienst te kunnen zijn. De lat ligt dus hoog, maar het is zeker niet onmogelijk.

Apple Store Leader Program
Ook kun je deelnemen aan het speciale Apple Store Leader Program, een tweejarige training waarin je volgens Apple kennismaakt met alle facetten van het dagelijkse reilen en zeilen in de Apple Store. Je krijgt training in management en bedrijfsvoering van de Apple Store, je gaat aan de slag als Specialist en Expert, je traint andere collega’s als Creative en je gaat zelfs aan de slag als Genius om technische problemen van klanten op te lossen. Volgens Apple kun je daarna als manager van een van de winkels aan de slag, in binnen- en buitenland.

Apple Shops
Naast de officiële Apple Stores heeft Apple ook zogeheten Apple Shops. Dit zijn verkooppunten binnen bepaalde winkels, die door Apple zijn ontworpen. Je vindt deze shops bijvoorbeeld in filialen van Dixons en Media Markt en ze worden bemand door werknemers van de winkel. Je hebt een speciale opleiding van Apple nodig om de producten te mogen verkopen. Als je die hebt afgerond, mag je jezelf Apple Product Professional noemen. Met het bijbehorende certificaat kan je ook weer aan de slag in andere winkels of misschien zelfs wel in de Apple Store.

5. Werken bij een Apple Premium Reseller

En eigenlijk is er ook nog een zesde optie. Voordat de Apple Stores naar Nederland kwamen, werden Apple-producten voornamelijk verkocht bij de Apple Premium Resellers (APR). Bijvoorbeeld bij iCentre, Amac of Xando. De Apple Shops die we eerder noemden kwamen pas later. Ook om hier te werken moet je een geschikte opleiding hebben en al redelijk wat kennis van Apple-producten hebben. Als je bij een APR wordt aangenomen, zorgen zij er meestal wel voor dat je de benodigde training krijgt – als je die nog niet hebt gehad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2018
Categorie Diensten
Onderwerpen apple, vacature, werk