iPad krijgt in iOS 12 veegbewegingen van de iPhone X

Voorbereiding op nieuw design?
De iPad krijgt in iOS 12 een aantal nieuwe veegbewegingen die afkomstig zijn van de iPhone X, zoals de nieuwe manier van apps afsluiten. Maar er is meer wat Apple doet om de iPad voor te bereiden op de komst van Face ID en een tijdperk zonder thuisknop.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Tijdens de presentatie van iOS 12 draaide het vooral om nieuwe functies op de iPhone, maar ook de iPad krijgt enkele vernieuwingen. Uit de eerste beta van iOS 12 blijkt dat Apple de iPad al aan het voorbereiden is op de komst van nieuwe modellen. Naar verwachting verschijnt er eind dit jaar een nieuwe iPad Pro met een iPhone X-achtig design en in iOS 12 neemt Apple al enkele stappen om de weg hiervoor vrij te maken. Niet alleen met veegbewegingen, maar ook met een nieuwe menubalk.

Update 3 juli: Er is nog een extra aanwijzing in de iOS 12-beta gevonden dat Apple werkt aan een nieuwe iPad met Face ID. Ontwikkelaar Steve Troughton-Smith ontdekte dat AvatarKit, de basis van Animoji, klaar is om geïmplementeerd te worden op een iPad. Om Animoji te maken heb je sowieso een Face ID-camera nodig, waardoor het erop lijkt dat deze ook binnenkort naar de iPad komt. Naar verwachting zal Apple in september een nieuwe iPad Pro met TrueDepth aankondigen.

https://twitter.com/stroughtonsmith/status/1013958667409018886

#1 Nieuwe iPhone X-achtige veegbewegingen voor de iPad

Apps afsluiten op de iPad doe je in iOS 11 nog met de thuisknop of met een knijpbeweging, maar in iOS 12 kan dat ook op andere manieren. Net als op de iPhone X kun je apps afsluiten door van beneden naar boven te vegen, net als bij de home-indicator op de iPhone X. Een veegbeweging naar boven vanaf het beginscherm toont de appkiezer, maar zonder het Bedieningspaneel zoals in iOS 11 het geval was. Het Bedieningspaneel open je namelijk door rechtsboven naar beneden te vegen, op exact dezelfde manier als op de iPhone X.

Deze bewegingen gelden voor de eerste beta van iOS 12. Mogelijk past Apple deze bewegingen in latere beta’s nog aan, maar het laat in ieder geval zien dat de iPad klaar is voor een nieuw design zonder thuisknop.

#2 Nieuw ontworpen menubalk is klaar voor de notch

Apple heeft ook de menubalk op de iPad in iOS 12 een update gegeven. In iOS 11 staat de tijdsaanduiding nog keurig in het midden, maar in iOS 12 is deze verplaatst naar de linker bovenhoek. In de rechter hoek vind je nu de batterijduur, je Wi-Fi-bereik en allerlei andere icoontjes zoals Bluetooth. Mensen met een iPhone X zullen deze indeling bekend voorkomen, want op de nieuwste iPhone wordt ook deze indeling gebruikt. Hiermee maakt Apple ruimte vrij voor een notch op de iPad. Of Apple de notch voor Face ID aan de korte of lange kant van het scherm gaat plaatsen weten we nog niet, maar met de nieuwe indeling voor de menubalk is hier in ieder geval ruimte voor vrijgemaakt.

iPad met nieuwe menubalk in iOS 12.

#3 Twee gezichten voor Face ID

Face ID is op de iPhone X geschikt voor één gezicht, maar in iOS 12 kun je een alternatieve verschijning instellen waardoor Face ID werkt met twee gezichten. Officieel is het dus niet bedoeld voor een tweede persoon, maar meer voor als je er zelf radicaal anders uit ziet en niet herkend wordt door Face ID. Dit kan echter ook gewoon gebruikt worden om een tweede persoon te registeren. Dit zal vooral op een iPad van pas komen, omdat deze vaker door meerdere mensen in het huishouden gebruikt wordt. Hierdoor wordt Face ID op een iPad een stuk bruikbaarder, zodra dit model later dit jaar beschikbaar komt.

Bekijk ook

Face ID werkt in iOS 12 met twee gezichten

In iOS 12 kun je de gezichten van twee gebruikers registreren op een iPhone X. Tot nu toe was het beperkt tot één gezicht.

Het is dus wel duidelijk dat Apple het één en ander aan het voorbereiden is voor de komst van de nieuwe iPad Pro. Deze zal later dit jaar aangekondigd worden, mogelijk tijdens het september evenement. Een andere optie is een apart event later dit jaar, bijvoorbeeld in oktober. De definitieve versie van iOS 12 verschijnt voor iedereen in september.

Bekijk ook

iOS 12 voor iPhone en iPad: alle functies, verbeteringen en meer

Wat zijn de iOS 12 functies en welke verbeteringen zijn in deze update doorgevoerd? In dit overzicht (met video!) ontdek je alle iOS 12-functies die jij op je iPhone en iPad kunt gebruiken. We vertellen je alles over vernieuwingen en wat je verder nog moet weten over iOS 12.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 03 juli: Artikel aangevuld met nieuwe aanwijzing dat Face ID naar de iPad komt.

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad in 2018, als opvolger van iOS 11. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd een jaar later opgevolgd door iOS 13.

iOS 12

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.