Fotocast helpt bij fotograferen

De beste RAW-apps voor iPhone en iPad

Je kan op je iPhone en iPad eenvoudig RAW-foto's maken en bewerken, maar hier heb je soms wel speciale apps voor nodig. In dit overzicht vind je de beste RAW-apps waarmee je je foto's kunt maken en bewerken.

Apps voor RAW-fotografie

Bij RAW-fotografie wordt alle sensordata van de camera vastgelegd, zodat je later veel meer mogelijkheden hebt om te bewerken. Normaal gesproken maakt de camera van de iPhone foto’s in het gecomprimeerde JPG-formaat, waarbij veel details verloren kunnen gaan. Bij RAW speelt dat veel minder. Apple heeft gekozen voor Adobe’s bestandsformaat DNG voor het opslaan van de foto’s. Je kunt ze bewerken met de apps die we hieronder bespreken. Om RAW-foto’s te maken en bewerken heb je een iPhone 6s of nieuwer of een iPad Pro nodig. Dat heeft te maken met de camera die in deze toestellen zit. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat iOS 10 of nieuwer op je toestel draait.

RAW-foto’s bewerken met Foto’s-app in iOS 12

Met ingang van iOS 12 kun je RAW-foto’s bewerken in de standaard Foto’s-app. Je hebt dan dus geen externe app meer nodig om de foto’s bij te snijden of de belichting aan te passen. Je hebt hiervoor wel een toestel met A9-chip nodig. Dat betekent dat de iPhone 6s en nieuwer, iPhone SE, iPad 2017 en nieuwer en iPad Pro geschikt zijn voor het bewerken van RAW-foto’s in de Foto’s-app. Je bewerkt een RAW-foto in de Foto’s-app op dezelfde manier als alle andere foto’s. Om RAW-foto’s te maken met je iPhone of iPad heb je nog wel steeds één van de andere apps uit dit artikel nodig.

iCulture adviseert: Lightroom Mobile

Met Adobe’s Lightroom Mobile-app kun je foto’s maken in RAW-formaat en ze daarna bewerken. Lightroom wordt veel gebruikt door professionele fotografen en is voor veel mensen dan ook de eerste kennismaking met RAW-fotograferen op de iPhone. Overigens werkt het ook op de iPad, maar daar heb je wel weer een aparte app (Adobe Photoshop Lightroom for iPad) voor nodig. Hoewel de Lightroom-app gratis is zul je voor het importeren, bewerken en synchroniseren van RAW-foto’s wel moeten betalen. Ook voor het selectief aanpassen van de belichting, helderheid en andere bewerkingen moet je de portemonnee trekken. Als fotobewerker is Lightroom een van de beste opties, met onder andere de mogelijkheid om de witbalans, kleurtemperatuur en kleurtoon-curves aan te passen. Met de voorgedefinieerde filters en vignettes geef je je foto nog een extra oppepper. Synchronisatie werkt via Adobe’s Creative Cloud, zodat je op de desktop verder kunt gaan met bewerken.

Bekijk ook

Adobe Lightroom laat je RAW-foto's schieten en bewerken in iOS 10

Adobe Lightroom kan nu RAW-foto's in DNG-formaat maken en bewerken op alle bestaande iPhones met 12-megapixel camera.

Snapseed

Als een app gemaakt wordt door Google, weet je in ieder geval één ding zeker: het is gratis. Snapseed heeft voor gewone JPG-foto’s al heel wat handige bewerkingsfuncties, maar voor RAW zit er ook veel in. Je kunt de RAW-bestanden binnen de app openen en vervolgens met de RAW Develop-functies aan de slag gaan, om bijvoorbeeld het contrast te verbeteren. Vervolgens sla je niet-destructief op of exporteer je als JPG. Je kunt er overigens geen RAW-foto’s mee schieten; daarvoor heb je een van de andere apps uit deze lijst nodig. Snapseed biedt trouwens ook een Lens Blur-functie, ideaal als je bokeh-foto’s wilt maken en nog niet beschikt over een iPhone met dubbele camera. We hebben een uitleg hoe je dit diepte-effect met de app Tadaa voor elkaar krijgt, maar het kan dus ook met Snapseed. Verder biedt Snapchat nog veel meer mogelijkheden, voor functies om selfies en gezichten op te poetsen tot het toevoegen van een maf filter.

Bekijk ook

Snapseed voor iOS heeft nu RAW-ondersteuning en nieuw gezichtsfilter

Snapseed heeft nu RAW-ondersteuning en een nieuw gezichtsfilter naar de iOS-app gebracht. Snapseed lijkt nu hard op weg om de go-to fotobewerkings-app te worden.
Bekijk ook

Zo maak je foto's met bokeh-effect met je iPhone-camera

In deze tip leggen we je uit hoe je bokeh kunt creëren met je iPhone-camera. In slechts drie stappen leggen we je uit hoe je zelf foto's met onscherpte en lichteffecten kunt maken. Dat kan met de standaard Camera-app op de iPhone of met speciale bokeh-apps!

Halide

Halide is een camera-app die zich onderscheidt door zijn unieke interface. Je bedient de app hoofdzakelijk met veegbewegingen, maar tappen is ook mogelijk. De focus ligt daarbij op consistentie zodat je, net als bij een professionele camera, zodat je hem uiteindelijk blind kunt bedienen. Halide heeft een automatische modus voor mensen die niet elk onderdeel van de camera handmatig willen instellen, maar de kracht zit hem uiteraard in het feit dat je die instellingen juist wel kunt gebruiken. Het fotograferen in RAW is een losse instelling, die je aan en uit kunt zetten wanneer je maar wilt. Het nabewerken van je foto’s in Halide niet mogelijk, hiervoor kun je één van de andere apps uit dit lijstje gebruiken.

Bekijk ook

Nieuwe camera-app Halide wil zich onderscheiden met intuïtieve interface

Halide is een nieuwe camera-app voor iPhone gemaakt door twee Silicon Valley-veteranen. Halide richt zich op professionele fotografie en wil zich vooral onderscheiden door een intuïtieve interface. Dankzij een automatische modus kunnen ook beginners hun weg vinden.

VSCO

VSCO is een razend populaire app om je foto’s na te bewerken. Veel professionele Instagram-gebruikers kiezen ervoor om hun app eerst in VSCO te bewerken en dan te delen op Instagram, omdat de bewerkingsapp meer mogelijkheden biedt. Vooral de fantastische fotofilters van VSCO oogsten veel lof, al is het aantal gratis filters beperkt. Binnen VSCO kun je een RAW-foto maken en deze vervolgens meteen bewerken. Je kunt er ook voor kiezen om een RAW-foto die je met een andere app (of je digitale camera) hebt gemaakt, te bewerken in VSCO. De app heeft ook nog eens een eigen sociaal netwerk om je foto’s te delen met andere fotografieliefhebbers.

PhotoRaw

De app met het lelijkste icoontje is ook meteen de duurste. Maar laat je daardoor niet van de wijs brengen, want PhotoRaw bevat wat handige functies. Met PhotoRaw kun je RAW-foto’s bekijken en ontwikkelen. Het mooie is dat het niet alleen met DNG-bestanden werkt maar ook met de NEF-bestanden van Nikon en de CR2-bestanden van Canon. Op de website van de fabrikant vind je een lijst met alle camera’s die worden ondersteunt. Je kunt deze foto’s in volledige 1:1 pixelresolutie bewerken, zelfs als het een 40 megapixel HDR-afbeelding is. Voorheen duurde het inlezen van deze bestanden nogal lang, waarbij je rekening moest houden met soms wel vijf minuten wachttijd. Naarmate de huidige iPhones en iPads krachtiger zijn geworden en meer RAM hebben gekregen gaat het een stuk sneller. PhotoRaw is getest met foto’s tot wel 72 megapixel en zet het bestand niet om naar een thumbnail in lage resolutie, maar toont alles in werkelijke resolutie, dankzij het AHD RAW-algoritme. Dit zorgt ervoor dat je de volledige RAW-ontwikkeling ziet zoals je op de desktop met Aperture gewend bent. Je kunt de belichting, contrast, helderheid en scherpte aanpassen en vervolgens exporteren naar JPEG- of TIFF-formaat. Deze app is écht gericht op RAW-bewerking, want het importeren van JPEG en TIFF wordt niet ondersteund.

ProCam 4

ProCam 4 geeft je de mogelijkheid om belichting, sluitersnelheid, focus, ISO en witbalans in te stellen. De app biedt naast gewone RAW-fotografie ook de optie om RAW+L te schieten. Dit houdt simpelweg in dat er twee bestanden voor elke foto worden gemaakt: een RAW-bestand en een JPEG in volledige resolutie. ProCam 4 is wat veelzijdiger dan de andere genoemde apps, omdat je er ook lossless TIFF en video’s mee kan maken en bewerken. Mocht je toch in JPEG-formaat willen schieten, dan kun je zelf de mate van compressie instellen (100%, 90% of 80%). Nog wat andere handigheden in deze app: de HDR-functie maakt drie foto’s in plaats van twee en je kunt de beeldverhouding makkelijk vooraf instellen op 4:3, 3:2, 16:9 of 1:1. Ook deze app is vooral gericht op het maken van RAW-foto’s, niet op het bewerken.

ProCamera

ProCamera noemt zichzelf de ‘gouden standaard’ voor professionele iOS-fotografie. Dat schept hoge verwachtingen voor deze app, die DSLR-achtige bedieningsknoppen voor het maken van foto’s heeft. ProCamera is uiterst geschikt voor RAW-fotografie en -bewerking. Mensen met een iPhone met dubbele camera hebben de mogelijkheid om handmatig te wisselen tussen de groothoeklens en de telefotolens. Wil je RAW-foto’s in DNG-formaat maken, dan heb je een automatische en volledig handmatige modus tot je beschikking. ProCamera richt zich op beide activiteiten: het maken van de foto’s en daarna het bewerken van de RAW-foto’s in de Editing Suite, waar je 78 filters en effecten tot je beschikking hebt. Je kunt met ProCamera ook HD- en 4K-video bewerken, dus een goede investering als je een alles-in-een-oplossing zoekt. Met de bijbehorende Apple Watch-app bedien je de camera van de iPhone op afstand. De foto’s die je met ProCamera maakt worden opgeslagen in DNG-formaat, plus een apart JPEG-bestand. In de camerarol en de ProCamera-gallerij krijg je een preview in lagere resolutie te zien. Tijdens het bewerken blijven de RAW (DNG-)bestanden onaangetast. Bewerkte versies zullen worden opgeslagen als losse JPEG-bestanden.

Andere RAW-apps die het noemen waard zijn

Er zijn nog meer RAW-apps waarmee je aan de slag kunt gaan. Hier vind je nog enkele suggesties:

  • Manual – RAW Camera (€3,99, iPhone + IAP, iOS 11.4+) - RAW-fotograferen in DNG-formaat met volledige controle over de belichting.
  • RAW+ Pro DSLR Manual Camera (Gratis, iPhone + IAP, iOS 16.0+) - Met deze heb kun je fotograferen in RAW en kun je bijna elke functie handmatig instellen. De eerste 100 foto’s die je maakt zijn gratis.
  • ProShot (€7,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 15.0+) - Deze app biedt voorgedefinieerde instellingen, die je later opnieuw kunt gebruiken om te zorgen dat de volgende foto er precies hetzelfde uit komt te zien.
  • MaxCurve (€1,99, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Een fotobewerker die zich vooral richt op bewerkingen met curves. Er zitten 28 curves in, meer dan in bijna elke andere app.
  • Doka Foto & Video Editor (Gratis, iPhone/iPad/Mac + IAP, iOS 15.0+) - Deze app wil één plek bieden waar je alle krachtige fotofuncties vindt, ook voor RAW.
  • RAW Power (€9,99, iPhone/iPad, iOS 13.1+) - Gespecialiseerd in RAW, maar met gemakkelijke bediening.
  • Photoshop Express Foto Editor (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 14.0+) - Adobe’s makkelijke foto-app kan ook RAW aan.

Opgepast: niet elke fotobewerker is geschikt voor RAW

Bij het kiezen van de beste app voor RAW-fotobewerking moet je er rekening mee houden dat er nogal wat verschil tussen apps zit. Sommige apps (zoals Lightroom en Snapseed) kunnen het daadwerkelijke DNG-bestand op de iPhone bewerken en na bewerking opslaan. Veel andere apps kunnen wel het RAW-bestand inlezen, maar maken er meteen een JPG van waardoor uiteindelijk nog alle details verloren gaan. Dat was trouwens al in 2013 mogelijk, toen de app Filterstorm Neue verscheen. Filterstorm Neue kan nog steeds RAW-bestanden inlezen en bewerken maar richt zich vooral op het bewerken en opslaan van JPG. In de standaard Foto’s-app van iOS kun je trouwens ook al sinds 2013 foto’s in RAW-formaat inlezen, bewerken en vervolgens opslaan als JPG. Omdat je ze destijds nog niet op de iPhone en iPad kon schieten, moest je ze inlezen van een geheugenkaartje met een geschikte kaartlezer of adapter.

Er zijn ook apps die alleen de JPG-preview van het DNG-bestand bewerken. Deze apps lezen een lage resolutie-versie van de afbeelding in zodat je er uiteindelijk niet zoveel aan hebt. Goede apps kunnen het RAW-bestand inlezen en in volledige resolutie opslaan.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2019
Onderwerpen
,
Categorie
Apps