iPhone Xs releasedatum

Slechte iPhone XS-verbinding mogelijk veroorzaakt door antenne

Hallo? Ben je daar nog?

Het ontwerp van de antennes in de iPhone XS en iPhone XS Max zou de oorzaak kunnen zijn van de vele klachten over verbinding. De antenneversterking in de iPhone XS zou kleiner zijn dan bij andere smartphones.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Is de iPhone XS antenne de boosdoener?

Eerder vandaag schreven we al over veelvoorkomende iPhone XS-problemen. Bezitters van de nieuwe iPhone XS en XS Max klagen onder andere over slecht bereik, een trage verbinding of spontaan wegvallen van Wi-Fi of de mobiele verbinding. Ook op Apple’s supportforum wordt er flink over geklaagd. Een expert denkt nu de oorzaak te hebben gevonden.

Extra iPhone XS antenne

Apple heeft naar eigen zeggen de mobiele ontvangst juist verbeterd door een extra antenne toe te voegen. Die bevindt zich aan de onderkant en is te herkennen aan een extra antennelijntje. De speakergaatjes aan de onderkant zijn daardoor niet meer symmetrisch. Het nieuwe antennedesign maakt onder andere 4×4 MIMO via 4G mogelijk. Maar juist dat lijkt nu tot problemen te leiden. Volgens een expert van WiWavelength, een website gespecialiseerd in het analyseren van testgegevens van de FCC, zou de oorzaak kunnen liggen in de antenneversterking van de iPhone XS en iPhone XS Max. Apple versterkt het signaal minder sterk, waardoor de toestellen moeite hebben met het zenden en ontvangen van radiosignalen.

Wi-Fi en mobiele internetverbindingen vallen soms spontaan uit, terwijl oudere iPhones wel een goed bereik houden. Volgens de experts presteren de iPhone XS en iPhone XS het op veel frequentiebanden minder dan andere smartphones, waaronder de iPhone X.

iPhone XS verbindingsproblemen antenne

iPhone XS verbinding: software of hardware?

Het is nog de vraag of Apple het verbindingsprobleem van de iPhone XS kan oplossen met een software-update. In het verleden is dat wel eens gebeurd, bijvoorbeeld bij ‘antennagate’ in 2010. Apple paste daarbij ook de weergave van de streepjes aan. Het probleem was destijds dat het signaal werd geblokkeerd als je je hand op een bepaalde manier op de behuizing legde.

Deze keer zou het vooral met het vernieuwde antennedesign te maken hebben. Apple zou met een update het zendvermogen van de antenne kunnen verhogen om het bereik te verbeteren, denkt WiWavelength. Idealiter zou het hardwarematig opgelost moeten worden.

Nog geen Antennagate 2.0

Waarschijnlijk wil Apple het eerst afwachten, voordat er wordt besloten om het probleem met een hardware-fix op te lossen. Dat zou namelijk betekenen dat er miljoenen reeds verkochte toestellen met een terugroepactie aangepast moeten worden. Dit is iets wat Apple het liefst wil voorkomen. De analyse van WiWavelength heeft overigens wel betrekking op de Amerikaanse versies van de iPhone XS en iPhone XS Max. Die zijn qua modelnummers en ondersteuning van 4G-banden iets anders dan de Europese versie.

Heeft jouw iPhone XS of iPhone XS Max ook problemen met de verbinding via het Wi-Fi-netwerk of mobiel internet? Dan horen we dat natuurlijk graag! Of kijk in ons overzichtsartikel welke andere iPhone XS problemen er zoal zijn gemeld.

Slecht verstaanbaar? Probeer deze tips
Als je op je iPhone slecht verstaanbaar bent, dan kan dat een aantal oorzaken hebben. Het kan komen door een hoesje of je iPhone-microfoon is kapot. In ons artikel over de slechte verstaanbaarheid tijdens het bellen vind je tips om dit te verbeteren, ook als je een andere iPhone hebt dan de iPhone XS of iPhone XS Max.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone XS deals

79 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.