Wetsvoorstel ingediend: telefoonverbod op de fiets gepland voor 1 juli 2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft het voorstel voor een telefoonverbod op de fiets af. Dit voorstel wordt voorgelegd aan de instanties, waarna het verbod op 1 juli 2019 in moet gaan.

Update 25 September 2018: Het voorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen is ingediend. Het wetsvoorstel wordt nu voorgelegd aan diverse adviesinstanties, meldt de NOS. Als het voorstel er doorheen komt, gaat de wet op 1 juli 2019 van kracht. Dat betekent dat het appen op de fiets vanaf dat moment officieel verboden is. Wat de hoogte van de boete is als je toch betrapt wordt, is nog niet bekend.

In het voorstel staat het volgende: “Het wordt verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden.” Vooral het laatste stukje van de tekst is opvallend, omdat dit breder getrokken wordt dan alleen de mobiele telefoon. Het wetsvoorstel wil daarmee vooruit lopen op de toekomst, als er mogelijk nieuwe producten op de markt komen die tijdens je deelname aan het verkeer voor afleiding kunnen zorgen.

Hieronder volgt het originele artikel van 8 augustus 2018.

We weten allemaal dat het vasthouden van de telefoon tijdens het autorijden verboden is, maar op de fiets gelden daarvoor nog geen regels. Uit eerder onderzoek bleek al dat driekwart van de Nederlandsers voorstander is van een smartphoneverbod op de fiets en als het aan de minster Cora van Nieuwenhuizen ligt komt deze er ook echt. Naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf meldt zij dat het verbod begin 2019 ingevoerd moet worden.

Telefoonverbod op de fiets gepland voor begin 2019

Al in 2016 sprak de toenmalige Minister Schultz zich uit over een telefoonverbod op de fiets, nadat eerder gedacht werd dat dit onhaalbaar was. Ook de nieuwe Minister Infrastructuur en Waterstaat wil dat dit verbod er komt, zo liet zij vorig jaar al weten. Een woordvoerder van de minister beweert tegenover De Telegraaf dat de kans kleiner wordt dat dit verbod er nog in 2019 komt, zoals oorspronkelijk het plan was. Volgens de minister is daar niets van waar, zo laat zij op Twitter weten.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Volgens de minister wordt er nog steeds hard gewerkt aan de complexe wetswijziging die nodig is om dit verbod er doorheen te krijgen. Over een paar maanden moet dit voorstel dan naar de Tweede Kamer gaan, waar het besproken wordt en goedgekeurd moet worden. Daarna moet het voorstel nog naar de Eerste Kamer voordat het daadwerkelijk van kracht kan worden. Het streven is dus om begin 2019 te starten met het verbod. Dat betekent dat je vanaf dat moment tijdens het fietsen niet meer met je telefoon in de hand berichten mag sturen of mag bellen.

‘Smartphoneverbod op de fiets moet er komen’
Veilig Verkeer Nederland en de Vereniging Verkeersslachtoffers willen dat de minister haast maakt met het verbod op de fiets. “Een uitspraak dat je iets gaat aanpakken is makkelijk gedaan”, zo geeft Nelly Vollebregt van Vereniging Verkeersslachtoffers aan. Volgens haar is een radicaal verbod en keiharde handhaving het enige wat helpt, omdat veel jongeren zich van waarschuwingen niks aantrekken omdat het niet verboden is. Volgens de statistieken is het aantal doden op de fiets het afgelopen jaar gestegen tot 206.

Bekijk ook

Driekwart Nederlanders voorstander van smartphoneverbod op de fiets

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders voor een smartphoneverbod op de fiets is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 25 september: De minister heeft het wetsvoorstel ingediend. Het artikel is bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Reacties: 54 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.