Zo maakt iOS 15 gamen op je iPhone nog beter en leuker

Met iOS 15 is het nog leuker om te gamen op je iPhone of iPad dankzij deze functies! Lees hier welke functies games spelen op iOS nog beter maken.

Deze vijf functies maken gamen op iOS beter

In 2020 telde de App Store bijna 1 miljoen games. Dat laat wel zien dat iPhones en iPads populaire apparaten zijn om games op te spelen. Om die reden heeft Apple de afgelopen jaren veel verbeteringen gedaan en functies toegevoegd aan hardware, software en diensten (waaronder Apple Arcade), zodat gamen op een Apple-apparaat een steeds betere ervaring wordt en je meer keuze hebt. Ook in iOS 15 en iPadOS 15 zitten weer allerlei verbeteringen, waardoor je iPhone of iPad net wat meer op een gameconsole kan lijken. Dit artikel geeft je een overzicht van de beste vernieuwingen.

  1. #1 Controls op je scherm
  2. #2 Gamen met vrienden
  3. #3 Check de App Store
  4. #4 Sneller delen
  5. #5 Blijf gefocust

#1 Besturen met de knoppen op het scherm

Apple heeft een nieuwe toolkit beschikbaar gesteld voor gameontwikkelaars. Het gaat om een virtuele gamecontroller die appmakers kunnen toevoegen aan hun game, waardoor ze slechts een paar regels code hoeven toe te voegen aan hun game. Deze virtuele controller heeft toegang tot de trilmotor van je iPhone, waardoor de knoppen realistischer aanvoelen. Een ontwikkelaar kan de knoppen helemaal zelf inrichten, zodat er een touchpad, d-pad en tot vier knoppen op het scherm verschijnen.

onscreen-controller-ios15-API

Een voordeel van een universele virtuele controller op meerdere iPhone games, is dat je – net als bij een echte gameconsole – goed kunt wennen aan de bediening. Als het overal hetzelfde werkt, hoef je niet per spel opnieuw een trucje onder de knie te krijgen.

#2 Games starten vanuit je widgets

Game Center bestaat al sinds 2010 en kwam met iOS 4 naar de iPad en iPhone. Sindsdien is er af en toe iets nieuws bijgekomen. Sinds iOS 15 heeft het gameplatform er weer een nieuwe functie bij gekregen. Je kunt nu nieuwe widgets op je beginscherm plaatsen, waarbij je een handig overzicht hebt van welke games je vrienden recent hebben gespeeld. Zo kun je ook meteen zien of iemand jouw record heeft verbroken en je dus weer aan de slag moet om je score in bijvoorbeeld Crossy Road te verbeteren. Met de nieuwe widgets word je uitgedaagd om vaker met je vrienden of familie samen spelletjes te spelen en scores van anderen te bekijken.

Game Center widget iOS 15

Een ander nieuw widget is meer gericht op je eigen gamegedrag. Deze laat je recent gespeelde games zien. Verwerk je dit widget in een slimme stapel, dan nodigt je iPhone jou uit om te spelen op een moment waarop het volgens je telefoon geschikt is.

Bekijk ook

Zo werken slimme stapels voor widgets op iPhone en iPad

Je kunt eenvoudig slimme stapels gebruiken voor widgets. Lees in deze tip hoe je zelf widgets op elkaar kunt stapelen en hoe je ze slim maakt. Ook leggen we uit hoe je de volgorde van de stapel aanpast en bepaalde widgets verwijdert.

#3 Weet wat er speelt via de App Store

Regelmatig organiseren games speciale evenementen: zo race je met Mario Kart bijvoorbeeld tijdelijk door een andere stad. In de App Store hebben ontwikkelaars nu de mogelijkheid om dit soort speciale aankondigingen of unieke competities uit te lichten. Dit kan op de pagina van de app of op het Vandaag-tabblad. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in je favoriete games. Een handige nieuwe App Store functie in iOS 15 waardoor je dus niets mist.

Bekijk ook

Dit is er nieuw in de App Store in iOS 15: app-events, widget en meer

De App Store heeft in iOS 15 een aantal nieuwe functies en mogelijkheden gekregen. Eén van die verbeteringen zijn de nieuwe app-events. We laten je zien welke vier verbeteringen de App Store in iOS 15 kent.

#4 Deel de beste momenten sneller

Je kunt al een tijdje je Xbox- of PlayStation-controller koppelen aan je iPhone of iPad, maar sinds iOS 15 komt er een nieuwe functie aan toegevoegd. Om die te gekke inhaalactie of bizarre sprong met anderen te delen, kun je nu gebruik maken van de deelknop op je controller. Hiermee worden de laatste 15 seconden van je gameplay opgeslagen, zodat je iedereen kan laten zien hoe je iemand op het laatste moment nog hebt ingemaakt.

Xbox Series X controller deelknop

#5 Blijf gefocust op het spel

Houd je aandacht bij je game door gebruik te maken van de nieuwe Focus-stand van iOS 15. Je kunt een speciale Focus-instelling met de naam Gamen kiezen. In de Instellingen-app kun je onder Focus precies aangeven welke apps en contacten je wel en niet mogen storen. Ook kun je deze speciale niet-storen-functie automatisch laten inschakelen op het moment dat je je games opent.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 17.3.1.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.