Aanstaande IKEA Symfonisk muurspeaker werkt met AirPlay 2

Ook vernieuwde tafellamp op komst
IKEA en Sonos zijn bezig nieuwe producten te ontwikkelen. Naast een Symfonisk bureaulamp komen er muurpanelen met ingebouwde speakers, die met AirPlay 2 werken.

Update 2 juni 2021: De IKEA Symfonisk-paneelspeaker zal AirPlay 2 ondersteunen. De meubelgigant bevestigde de komst van deze nieuwe speaker onbedoeld op de Amerikaanse website en daarbij werd ook meer duidelijk over de functionaliteit. IKEA beschrijft het als een “WiFi speaker and a picture frame in one makes the sound blend into the home.” Het paneel is in samenwerking met Sonos gemaakt en laat je muziek streamen naar meerdere kamers. Je kunt twee panelen kopen om een stereopaar te vormen.

Er zijn alleen twee close-up foto’s beschikbaar, met een grafisch patroon in zwart of wit:

IKEA Symfonisk muurspeaker

Het meet 55 bij 40 cm en is 5 cm dik. De bekleding van gaas kun je vervangen. Het is helaas niet mogelijk om je eigen kunstwerk op het paneel te spannen, omdat dan de geluidsdoorvoer verstoord kan worden. Maar je kunt wel kiezen uit standaard motieven van IKEA zelf. Het paneel is er in zwart en wit en gaat $199,99 kosten in de VS. De Europese prijzen zullen in dezelfde richting gaan.


Update 8 mei 2021: IKEA heeft de Symfonisk tafellamp nu afgeprijsd van €179 naar €149 en verkoopt de hoesjes voor de halve prijs. Met dank aan tipgever Vincent.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 6 april 2021.

Twee nieuwe Symfonisk-producten voor 2021

Beide bedrijven hebben vandaag op Instagram een filmpje gepost, waarin een verdere samenwerking wordt aangekondigd. Het filmpje laat de naam Symfonisk zien en eindigt met het Sonos-logo. Bij de Amerikaanse goedkeuringsinstantie FCC zijn bovendien nieuwe producten aangemeld. Het gaat om twee producen: een verbeterde versie van de Symfonisk tafellamp, die ongeveer hetzelfde zal kosten. Daarnaast komt er een soort schilderij waarin een speaker is ingebouwd.

De goedkopere boekenplankspeaker van Symfonisk krijgt waarschijnlijk geen update. Er zijn in ieder geval geen aanwijzingen gevonden dat er een nieuw model in ontwikkeling is.

Sonos IKEA teaser op Instagram

Muurpaneel is tevens speaker

Grappig is dat de Symfonisk-producten tot nu toe steeds twee functies combineerden: de ene is een speaker en een bureaulamp, terwijl de andere een speaker is die tevens als boekenplankje te bevestigen is. Bij het muurpaneel is dit ook zo: je kunt het aan de muur hangen om naar te kijken, maar ook muziek ermee afspelen. The Verge zag een vroege afbeelding van het paneel, dat codenaam Titan had. Toen was echter nog niet duidelijk hoe het zou werken.

IKEA Symfonisk speaker

Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden: de speaker zit altijd standaard ingebouwd in het schilderij, of het is een modulaire oplossing waarmee je steeds het schilderij kunt verwisselen. Dat laatste lijkt de bedoeling. IKEA en Sonos hebben bij de FCC een draadloze module aangemeld, waarbij je je een kunstwerk voor aan de muur met ingebouwde techniek kunt voorstellen. Daarbij loopt er een stroomkabel vanuit de onderkant naar beneden. Zeker voor een home cinema-opstelling zou een schilderij met ingebouwde speakers interessant kunnen zijn. Je hangt dan gewoon een kunstwerk boven de bank, zodat geluidseffecten van achteren komen als je een film kijkt.

Bekijk ook

Review: IKEA Symfonisk tafellamp-speaker

De IKEA Symfonisk tafellampspeaker met Wi-Fi combineert twee functies: je kunt er muziek mee luisteren en het is tegelijk een lamp. We hebben deze speakerlamp de afgelopen weken uitvoerig getest, om te kijken of het net zo goed bevalt als een 'echte' Sonos-speaker. De audiobeleving is volgens Sonos identiek aan de Play:1, maar dan wel met iets extra's: een lamp.

Eerder vandaag publiceerden we een review van de Sonos Roam, een heel ander type speaker, voor gebruik onderweg. De Symfonisk-speakers zijn vooral bedoeld voor mensen die Sonos te duur vinden. Voor nog geen honderd euro heb je een boekenplankspeaker.

Bekijk ook

Review: Sonos Roam, deze kleine speaker klinkt opvallend goed

We hebben de Sonos Roam getest en vertellen in deze review waarom je deze draagbare en betaalbare wél of niet zou moeten kopen. Ook zetten we alle voordelen en nadelen van de Sonos Roam voor je op een rij.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 02 juni: Info van Amerikaanse IKEA-website toegevoegd.
  • 2021 - 08 mei: Afprijzing toegevoegd.

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc, Sonos Era-speakers en de samenwerking met IKEA.

Sonos

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.