Apple Pay met Maestro

Knab start dit voorjaar met mobiel betalen: nieuwe voorwaarden noemen Apple Pay

De Nederlandse bank Knab belooft dit voorjaar van start te gaan met mobiel betalen. Uit de nieuwe voorwaarden blijkt dat het in ieder geval gaat om ondersteuning voor Apple Pay.

Update 4 mei 2021: Vanaf 1 juli 2021 gelden er voor Knab nieuwe voorwaarden. iCulture-lezer Giorgio ontdekte dat in de nieuwe Productvoorwaarden Betalen meerdere vermeldingen naar Apple Pay staan. Zo staat er dat “de voorwaarden Apple Pay” gelden als je gebruikmaakt van Apple Pay. In de huidige versie van de voorwaarden staat deze vermelding nog niet.

In de zakelijke variant van de Productvoorwaaren Betalen staat dezelfde vermelding naar Apple Pay. Dit doet vermoeden dat ook zakelijke klanten hier gebruik van kunnen gaan maken.

Dit is opnieuw een bevestiging dat Knab inderdaad van plan is om Apple Pay te gaan ondersteunen en het lijkt erop dat het rond 1 juli zover is. In het verleden zijn nieuwe voorwaarden bij banken een goede indicatie geweest van de komst van Apple Pay. Het enige wat de bank nu hierover naar buiten brengt is dat ze ‘verwachten dit voorjaar te starten met mobiel betalen’.

Oorspronkelijk artikel 26 februari 2021
Onlangs kon je op iCulture al lezen hoe het zit met Apple Pay bij de Volksbank, waar ook SNS en RegioBank onder vallen. Naar aanleiding van ons onderzoek kregen we van lezers ook de vraag hoe het nu zit met Knab, een andere kleinere Nederlandse bank. Het goede nieuws: er zijn sterke aanwijzingen dat Knab Apple Pay gaat ondersteunen.

Krijgt Knab Apple Pay?

Op vragen van klanten op bijvoorbeeld Twitter of Knab ondersteuning gaat bieden voor Apple Pay, geeft de bank doorgaans telkens hetzelfde antwoord. De bank geeft aan dat ze ‘verwachten binnenkort mobiel betalen aan te kunnen bieden’.

Helaas geeft Knab niet aan om welke aanbieders van mobiel betalen dit nu gaat. Op dit moment ondersteunt Knab ook nog geen vorm van mobiel betalen via NFC op Android, dus het kan zowel om Apple Pay als Google Pay gaan. Google Pay is sinds eind vorig jaar in Nederland beschikbaar, bij onder andere bunq. Knab zegt dat ze vanwege ‘afspraken met de aanbieder’ niet kunnen zeggen om welke partij het gaat. Gezien er sprake is van afspraken met een externe aanbieder, lijkt een eigen mobiel betalen-app op Android (zoals bijvoorbeeld ING en Rabobank hebben) uitgesloten.

Knab ondersteunt wel al Payconiq, maar dat systeem werkt alleen met QR-codes bij bepaalde winkels.

We hebben bij Knab gevraagd om opheldering over het al dan niet ondersteunen van Apple Pay. De woordvoerder van Knab geeft aan dat de bank nu van plan is om later dit voorjaar mobiel betalen te introduceren. Ook zij wil tegenover iCulture niet concreet maken om welke vorm van mobiel betalen dit gaat, maar volgens haar is “het doel om het uiteindelijk via alle grote aanbieders aan te bieden”.
Ze geeft desgevraagd ook verdere uitleg over de implementatie in hun systemen. Oorspronkelijk was het plan om mobiel betalen vanaf eind maart 2021 aan te bieden, maar door technische problemen is dit verplaatst naar later dit voorjaar. Dat zou dus in ieder geval voor 21 juni moeten zijn.

Knab: ‘Technische problemen bij introduceren mobiel betalen’

De woordvoerder geeft tegenover iCulture uitleg wat die technische problemen precies omvatten.

“Om mobiel betalen bij Knab mogelijk te maken moeten we aanpassingen doen in de systemen die het betalingsverkeer regelen. Hiervoor werken we samen met een nieuwe partner, die we moeten aansluiten op onze systemen. Dit is complex en duurt helaas langer dan verwacht. De vertraging die nu ontstaan is, komt door connectiviteitsproblemen tussen ons en een externe leverancier.” – Woordvoerder Knab

Uit ons interview met ING over Apple Pay weten we dat er in de betaal- en verwerkingssystemen wel het één en ander aangepast moet worden om de betaaldienst van Apple te kunnen ondersteunen. Maar de grootste hint dat het daadwerkelijk om Apple Pay gaat, zien we in de App Store.

Knab-app al geschikt voor Wallet

Onlangs is de app van Knab bijgewerkt met ondersteuning voor de Wallet-app. Bij apps van banken kan dat meestal maar één ding betekenen: ondersteuning voor Apple Pay. Bij alle banken die momenteel Apple Pay ondersteunen, was toevoeging van ondersteuning voor de Wallet-app een duidelijke aanwijzing naar de komst van Apple Pay bij die banken. Zo kreeg de ING-app in mei 2019 ondersteuning voor Wallet, werd Wallet-support aan ABN AMRO begin oktober 2019 toegevoegd en volgde de Rabobank later die maand. Allemaal een aantal weken voor de komst van Apple Pay.

Knab-app met ondersteuning voor Wallet.

We hebben de woordvoerder van Knab ook gevraagd of de ondersteuning voor de Wallet-app bedoeld is voor Apple Pay of voor een andere optie, maar daar werd helaas niet inhoudelijk op gereageerd.

Al met al hebben we goede hoop dat Knab binnenkort met goed nieuws komt, al weten we nog niks 100% zeker. De voortekenen zijn er in ieder geval en dat kan je van sommige andere banken niet zeggen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 04 mei, 09:12: In de nieuwe voorwaarden van Knab wordt Apple Pay vermeld. Het artikel is hiervoor aangepast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 mei 2021, 9:12
Categorie Diensten
Onderwerp apple pay

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij de grootste banken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay
19 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.