Apple Watch Ultra scherm

Krijgt de Apple Watch Ultra een microLED-scherm? Dit is wat we nu weten

De Apple Watch Ultra krijgt volgens meerdere bronnen een 2,1-inch microLED-scherm. Het scherm wordt zo'n 10% groter dan het huidige model. Maar gaat het wel door? Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Apple voorlopig met microLED is gestopt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er gingen jarenlang geruchten dat Apple van plan was om de Apple Watch Ultra als eerste te voorzien van een microLED-scherm. Daarna zouden andere producten zoals de iPhone en iPad volgen. Maar misschien gaat het toch niet gebeuren: de nieuwste geruchten wekken de indruk dat de Apple Watch Ultra geen microLED-scherm meer krijgt. Apple zou zelfs helemaal zijn gestopt met microLED-producten. Wat is de stand van zaken en waarom wil Apple ermee stoppen? Je leest het hier!

Het lijkt erop dat Apple toch geen eigen ontwikkelde microLED-scherm voor de Apple Watch gaat maken. Apple blijft wel investeren in microLED voor andere apparaten, maar een Apple Watch-scherm dat helemaal door Apple zelf ontwikkeld is, lijkt er (voorlopig) niet te komen.

Bekijk ook

'Apple stopt met ontwikkeling eigen Apple Watch-schermen (maar werkt nog wel aan microLED)'

Apple wil minder afhankelijk zijn van externe partijen zoals Samsung en LG en was daarom van plan om zelf schermen te gaan maken voor de verschillende Apple-devices. Maar nu lijkt dit plan voor een eigen Apple Watch-scherm geschrapt te zijn. Dit is waarom.

Volgens bronnen uit de toeleveringsindustrie is Apple niet gestopt met microLED-schermen. Apple werkt nog steeds aan het project, maar heeft wel leverancier ams Osram aan de kant gezet omdat er onvoldoende voortgang werd geboekt. Er wordt nu gezocht naar een nieuwe toeleverancier voor de schermonderdelen. Volgens TrendForce en Mark Gurman van Bloomberg zijn er genoeg bedrijven in Taiwan en Korea die de benodigde technologie kunnen leveren. Nu steunt Digitimes die mening en zegt dat Apple actief op zoek is naar nieuwe leveranciers. Mogelijke kanshebbers zijn het Taiwanese AU Optronics (AUO) en PlayNitride. Zij zijn net begonnen met massaproductie van microLED-horlogeschermen en bijbehorende chips.

Volgens analist Ming-Chi Kuo is de Apple Watch met microLED geschrapt. Apple denkt dat microLED geen waarde zal toevoegen aan het product en de productiekosten zijn hoger dan gedacht. Daardoor is het niet mogelijk om dit op een economische verantwoorde manier op microLED over te stappen.

‘microLED-team ontslagen’

Apple zou ook meerdere medewerkers van het microLED-ontwikkelteam hebben ontslagen. Er zouden op korte termijn ook geen microLED-gerelateerde projecten zijn gepland. Apple hoopte met de volgende generatie schermtechnologie de producten interessanter te maken ten opzichte van de concurrentie.

Fabrikant ams Osram (kortweg: Osram) was Apple’s exclusieve toeleverancier voor de led-chips die nodig zijn voor microLED-schermen. Apple heeft in de nabije toekomst geen plannen meer voor massaproductie van apparaten met microLED-scherm, meldt Kuo.

Bekijk ook

Kuo: 'Er komt geen Apple Watch met microLED-scherm'

Apple zou plannen hebben om de komende jaren een Apple Watch met microLED-scherm uit te brengen, aldus diverse analisten en betrouwbare bronnen. Maar de release werd telkens uitgesteld en nu zijn er zelfs geruchten dat de Apple Watch met microLED volledig is geschrapt.

De afgelopen dagen was al in het nieuws dat bij displayfabrikant ams Osram een belangrijk microLED-scherm onverwachts was stopgezet. Hoewel het niet niet expliciet genoemd, werd aangenomen dat Apple de samenwerking heeft opgezegd. Dit leidde tot een dramatische koerswijziging van de Osram-aandelen van 40%. De fabrikant is nu van plan om een nieuwe fabriek die ze voor $1,4 miljard in Maleisië hadden laten bouwen, te verkopen. De beslissing heeft grote financiële gevolgen voor Osram.

Hoewel de samenwerking tussen Apple en Osram nooit officieel is bevestigd, werd er wel regelmatig gesproken over een Apple Watch Ultra 3 met microLED-display. Voordelen zijn het lagere energieverbruik en de langere batterijduur. Overstap naar een andere fabrikant is onwaarschijnlijk. Dit jaar zullen de Apple Watch-modellen dus zonder microLED-scherm in de schappen liggen. Mogelijk pakt Apple het project in de toekomst nog eens op, als de technologie goedkoper is geworden.

De Apple Watch Ultra krijgt volgens de nieuwste geruchten in 2026 een microLED-scherm. Het zou gaan om een 10% groter scherm, zo beweert de Taiwanese onderzoeksfirma TrendForce. Veel andere bronnen denken dat het microLED-scherm al in 2025 komt. De huidige Apple Watch Ultra heeft een OLED-scherm van 1,93-inch, terwijl het aanstaande microLED-model een scherm van 2,12-inch zou kunnen krijgen. Het microLED schermpaneel zou twee tot drie keer meer kosten dan de OLED-variant. Daarbij moet je denken aan rond de $120. Leveranciers zijn het Duitse ams OSRAM en het Zuid-Koreaanse LG Display. Apple zou al bijna tien jaar werken aan eigen microLED-schermen en is van plan om op de langere termijn alle bestaande LCD-, OLED- en mini-LED-schermpanelen te vervangen door microLED.

Een microLED-scherm wordt de volgende grote upgrade voor de Apple Watch Ultra. Dat beweert een geruchtenlekker op Weibo, die al eerder juiste voorspellingen deed. Het gaat om een account met de naam ‘Instant Digital’. Terwijl de Apple Watch Ultra 2 niet echt grote vernieuwingen meebracht, zal dat bij een toekomstig model wel het geval zijn. Het gaat om een microLED-scherm, waarover al sinds begin 2023 wordt gesproken door display-expert Ross Young. De timing is nogal verschillend: de ene analist denkt dat het 2024 wordt, terwijl anderen spreken over 2025 of 2026. Volgens Mark Gurman van Bloomberg wil Apple de microLED-schermen uiteindelijk in alle producten gebruiken, waaronder de iPhone, iPad en Mac.

Het scherm zou 2.12-inch groot zijn, dus 10% groter dan de huidige Apple Watch Ultra-modellen. Apple zou meer dan 6 jaar in eigen huis hebben gewerkt aan de nieuwe schermtechnologie. Het zou het eerste zelf ontwikkelde scherm worden van Apple.

In april dacht analist Ross Young nog dat een Apple Watch Ultra met microLED-scherm op z’n vroegst in de tweede helft van 2025 komt en niet in 2024, zoals eerder werd gedacht. Nu kijkt Trendforce nog verder in de toekomst: zij denken dat het na het eerste kwartaal van 2026 zover is. Er zouden problemen zijn met hoge productiekosten die eerst moeten worden opgelost voordat Apple met de productie wil beginnen. Apple zou intern meer dan $1 miljard hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van microLED, om minder afhankelijk te zijn van Samsung. De Apple Watch Ultra wordt het eerste Apple-product met een microLED-scherm. Het huidige model is voorzien van OLED-technologie.

Volgens nieuwe geruchten is de Apple Watch met microLED-scherm uitgesteld naar 2025. Dit zegt de betrouwbare analist Ross Young, CEO van Display Supply Chain Consultants (DSCC). Het model met microLED zal pas in de tweede helft van 2025 beschikbaar zijn, omdat het scherm niet op tijd klaar is. De technologie wordt volgens Ross in eigen huis ontwikkeld en niet in samenwerking met LG of Samsung. Apple wil de productie zelf wel door een externe partij laten uitvoeren, waarbij LG de aangewezen partij is. Dit bedrijf heeft al een kleine productielijn opgezet voor de achterplaten van de aanstaande smartwatch. Het zou gaan om een scherm van 2-inch. Is het een succes, dan zal microLED in meer apparaten worden toegepast, waaronder de iPhone.

Volgens de Taiwanese publicatie DigiTimes komt de Apple Watch Ultra in 2024 of 2025 uit met microLED-scherm. Daarna zou Apple de technologie willen uitbreiden naar iPhones, iPads en MacBooks. Apple zou actief bezig zijn geweest met microLED-schermen sinds het Californische bedrijf LuxVue in 2014 werd overgenomen, schrijft DigiTimes. Dat het zo lang heeft geduurd heeft te maken met hoge kosten en een moeilijk productieproces. Vandaar dat Apple zou willen beginnen met de Apple Watch Ultra, voordat grotere devices aan de beurt zijn.

Het Oostenrijkse ams OSRAM zou de belangrijkste producent worden van de microLED-chips, maar mogelijk sluiten zich later ook nog Taiwanese leveranciers zoals Epistar aan. Het Oostenrijkse bedrijf ams OSRAM heette voorheen austriamicrosystems AG en nam in 2020 de Duitse lampenfabrikant OSRAM over. Vandaar de enigszins bekend klinkende naam. De Oostenrijkers hebben meer dan 110 jaar ervaring in de ontwikkeling van optische producten en halfgeleiders. De Nederlander Mark Hamersma is er Chief Business Development Officer.

Het is niet de eerste keer dat over een Apple Watch Ultra met microLED wordt gesproken. Ook display-expert Ross Young, analist Jeff Pu en Mark Gurman van Bloomberg hebben het genoemd. Volgens Gurman kan de overstap naar microLED beginnen in 2024, maar zou kunnen uitlopen naar 2025. Young noemt 2025 en Pu heeft geen jaartal genoemd, maar wel een aantal eigenschappen zoals het verwachte formaat van 2,1-inch. De huidige Apple Watch Ultra zit op 1,9-inch.

Bekijk ook

Dit is de Apple Watch Ultra: de extra grote smartwatch voor sporters

De Apple Watch Ultra is de allernieuwste, grotere Apple Watch voor sporters. Er zitten exclusieve functies op, het design is aangepast en het scherm is groter. Je leest hier alles wat je moet weten over de nieuwe Apple Watch Ultra.

Onlangs beweerde analist Jeff Pu, die een wat wisselende reputatie heeft als het gaat om aankomende Apple-producten, dat de Apple Watch Ultra een 2,1-inch microLED-display krijgt. Inmiddels beweert Digitimes hetzelfde, al is niet duidelijk of zij zich baseren op andere bronnen of dat ze slechts de uitspraken van de analist herhalen. Als de Apple Watch Ultra inderdaad in 2024 een 2,1-inch display krijgt, dan is dit scherm zo’n 10% groter dan de huidige versie. Met 49mm is de huidige Apple Watch Ultra al aan de forse kant, maar het lijkt bijna noodzakelijk dat Apple dit nog een stukje groter maakt. Een andere optie is dat Apple ervoor kiest om de schermranden nog dunner te maken, maar het is nog de vraag of het daarmee lukt om tot 2,1-inch te komen.

Apple bracht afgelopen jaar voor het eerst de Apple Watch Ultra uit. De toekomstplannen van dit model zijn daarom nog een groot vraagteken, omdat er geen historische updatecijfers zijn. We weten daarom niet of Apple in 2023 nog een nieuwe versie gepland heeft, maar een update in 2024 lijkt in ieder geval een logische timing. De Apple Watch Ultra is vermoedelijk ook het eerste model dat een microLED-display krijgt.

De Apple Watch Ultra verscheen in het najaar van 2022 en trok veel aandacht vanwege het grote 1,93-inch-scherm en de robuuste behuizing van titanium. Maar het kan nog veel groter. Apple gaat de smartwatch voorzien van een 2,1-inch microled-scherm, dat veel helderder is dan het huidige OLED-scherm. Het staat in een onderzoeksnotitie van Jeff Pu van Haitong International Securities.

De Apple Watch Ultra is in eerste instantie gericht op atleten en extreme sporters, maar ook veel niet-sportieve gebruikers hebben de smartwatch gekocht vanwege het grotere scherm en de langere batterijduur tot wel 60 uur. Wat daarbij meespeelt is dat de andere Apple Watch-modellen nauwelijks noemenswaardige nieuwe functies kregen. Ook in 2024 zou de Apple Watch Ultra wel eens de show kunnen stelen met het microled-display (niet te verwarren met miniled, dat al in de iPad Pro wordt gebruikt).

Volgens geruchten werkt Apple al langere tijd aan plannen om microled-schermen in de toekomstige producten te verwerken. Het is alleen een stuk duurder dan OLED. De Apple Watch was het eerste product waarin Apple een OLED-scherm toepaste en het zal waarschijnlijk ook het eerste product zijn met microled. Het zorgt voor een verhoogde helderheid en accuratere kleuren in vergelijking met OLED.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke bericht van 3 januari 2023.

Wat gaat er in 2023 gebeuren?
Het lijkt er helaas op dat 2023 geen spannend jaar wordt voor de Apple Watch. Pu denkt dat de verkoop van Apple Watch-modellen zal dalen omdat er “geen significant spec upgrade” wordt verwacht. Geruchten over de Apple Watch Series 9 zijn er nog nauwelijks en als we deze analist mogen geloven, valt er ook weinig uit te lekken. Apple zou nog steeds werken aan bloedglucose en bloeddruk meten met de Apple Watch, maar dit zijn vernieuwingen pas over een paar jaar worden verwacht.

Apple Watch Ultra review planten

Je zult dus op 2024 moeten wachten voor de echte vernieuwingen, dus het grotere scherm van 2,1-inch en de voordelen van microled. Overigens zal het horloge zelf niet veel groter worden, maar zou Apple simpelweg de randen rondom het scherm smaller kunnen maken.

Pu voorspelt ook dat Apple werkt aan AirPods Lite en dat alle iPhone 15-modellen een 48-megepixel camera krijgen. De analist heeft een wisselend track record als het gaat om het voorspellen van toekomstige Apple-producten. We hebben nog niet eerder gehoord over verwachte vernieuwingen voor de Apple Watch Ultra en 2024 is nog ver weg, dus er kunnen nog wijzigingen in Apple’s plannen optreden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 04 maart: Bronnen uit de toeleveringsindustrie betwijfelen of Apple wel met microLED is gestopt. We hebben het artikel daarom een update gegeven.
  • 2024 - 04 maart: Bronnen uit de toeleveringsindustrie betwijfelen of Apple wel met microLED is gestopt. We hebben het artikel daarom een update gegeven.
  • 2024 - 04 maart: Bronnen uit de toeleveringsindustrie betwijfelen of Apple wel met microLED is gestopt. We hebben het artikel daarom een update gegeven.
  • 2024 - 01 maart: Artikel bijgewerkt met de nieuwste info over mogelijk annuleren van microLED-projecten.
  • 2024 - 01 maart: Artikel bijgewerkt met de nieuwste info over mogelijk annuleren van microLED-projecten.

Reacties: 26 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.