Apple Watch Ultra zwemen en duiken

Kuo: ‘Er komt geen Apple Watch met microLED-scherm’

Apple zou plannen hebben om de komende jaren een Apple Watch met microLED-scherm uit te brengen, aldus diverse analisten en betrouwbare bronnen. Maar de release werd telkens uitgesteld en nu zijn er zelfs geruchten dat de Apple Watch met microLED volledig is geschrapt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Komt er ooit nog een Apple Watch met microLED-scherm? De vooruitzichten waren veelbelovend, maar er volgden meerdere berichten over uitstel. Het lijkt erop dat de ontwikkeling van de Apple Watch Ultra met een microLED-scherm mogelijk is geannuleerd. Dit nieuws volgt op de aankondiging van displayfabrikant ams Osram dat een belangrijk project voor de productie van microLED-schermen onverwachts is stopgezet.

Het lijkt erop dat Apple toch geen eigen ontwikkelde microLED-scherm voor de Apple Watch gaat maken. Apple blijft wel investeren in microLED voor andere apparaten, maar een Apple Watch-scherm dat helemaal door Apple zelf ontwikkeld is, lijkt er (voorlopig) niet te komen.

Bekijk ook

'Apple stopt met ontwikkeling eigen Apple Watch-schermen (maar werkt nog wel aan microLED)'

Apple wil minder afhankelijk zijn van externe partijen zoals Samsung en LG en was daarom van plan om zelf schermen te gaan maken voor de verschillende Apple-devices. Maar nu lijkt dit plan voor een eigen Apple Watch-scherm geschrapt te zijn. Dit is waarom.

Volgens analist Ming-Chi Kuo is de Apple Watch met microLED geschrapt. Apple denkt dat microLED geen waarde zal toevoegen aan het product en de productiekosten zijn hoger dan gedacht. Daardoor is het niet mogelijk om dit op een economische verantwoorde manier op microLED over te stappen.

‘microLED-team ontslagen’

Apple zou ook meerdere medewerkers van het microLED-ontwikkelteam hebben ontslagen. Er zouden op korte termijn ook geen microLED-gerelateerde projecten zijn gepland. Apple hoopte met de volgende generatie schermtechnologie de producten interessanter te maken ten opzichte van de concurrentie.

Fabrikant ams Osram (kortweg: Osram) was Apple’s exclusieve toeleverancier voor de led-chips die nodig zijn voor microLED-schermen. Apple heeft in de nabije toekomst geen plannen meer voor massaproductie van apparaten met microLED-scherm, meldt Kuo.

De afgelopen dagen was al in het nieuws dat bij displayfabrikant ams Osram een belangrijk microLED-scherm onverwachts was stopgezet. Hoewel het niet niet expliciet genoemd, werd aangenomen dat Apple de samenwerking heeft opgezegd. Dit leidde tot een dramatische koerswijziging van de Osram-aandelen van 40%. De fabrikant is nu van plan om een nieuwe fabriek die ze voor $1,4 miljard in Maleisië hadden laten bouwen, te verkopen. De beslissing heeft grote financiële gevolgen voor Osram.

Hoewel de samenwerking tussen Apple en Osram nooit officieel is bevestigd, werd er wel regelmatig gesproken over een Apple Watch Ultra 3 met microLED-display. Voordelen zijn het lagere energieverbruik en de langere batterijduur. Overstap naar een andere fabrikant is onwaarschijnlijk. Dit jaar zullen de Apple Watch-modellen dus zonder microLED-scherm in de schappen liggen. Mogelijk pakt Apple het project in de toekomst nog eens op, als de technologie goedkoper is geworden.

Volgens de Koreaanse site The Elec gaat het nog langer duren voordat we microLED voor het eerst in de Apple Watch krijgen. De afgelopen tijd gingen er geruchten dat het in 2025 of 206 gaat gebeuren, maar nu stelt deze site dat het pas op z’n vroegst in 2027 zover is. Dat zou betekenen dat we nu nog minstens drie jaar zouden moeten wachten op het eerste Apple Watch-model met microLED-display.

De kosten per scherm voor Apple zouden flink oplopen, tot wel $150,- per scherm. Momenteel zou Apple $40,- per scherm betalen in de Apple Watch Ultra. Dat komt vooral doordat er nog veel nieuwe techniek in zit, die nog niet op grote productieschaal ingezet kan worden. Dat maakt de prijs per scherm relatief hoog.

microLED zou wel diverse voordelen hebben, zoals een hogere helderheid, een lager energieverbruik en een langere levensduur. Bovendien heeft microLED minder last van inbranden dan huidige OLED-schermen. Maar vooralsnog lijkt het er niet op dat we hier snel van kunnen profiteren als het om de Apple Watch gaat.

De Apple Watch Ultra krijgt volgens de nieuwste geruchten in 2026 een microLED-scherm. Het zou gaan om een 10% groter scherm, zo beweert de Taiwanese onderzoeksfirma TrendForce. Veel andere bronnen denken dat het microLED-scherm al in 2025 komt. De huidige Apple Watch Ultra heeft een OLED-scherm van 1,93-inch, terwijl het aanstaande microLED-model een scherm van 2,12-inch zou kunnen krijgen. Het microLED schermpaneel zou twee tot drie keer meer kosten dan de OLED-variant. Daarbij moet je denken aan rond de $120. Leveranciers zijn het Duitse ams OSRAM en het Zuid-Koreaanse LG Display. Apple zou al bijna tien jaar werken aan eigen microLED-schermen en is van plan om op de langere termijn alle bestaande LCD-, OLED- en mini-LED-schermpanelen te vervangen door microLED.

Volgens analist Ming-Chi Kuo is Apple er nog niet klaar voor om over te stappen naar microLED-schermen. Hij verwacht dat de eerste Apple Watch-modellen op z’n vroegst in 2025 in de winkel liggen. Hij voegt eraan toe: “het zou me niet verbazen als dit wordt uitgesteld naar 2026”. Kuo verwacht in 2024 ook geen verdere innovaties, terwijl elders in de wandelgangen al werd gesproken over een Apple Watch X jubileumeditie.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple Watch X krijgt nieuw design met magnetische aansluiting'

Het lijkt erop dat 2024 een belangrijk jaar wordt voor de Apple Watch. Volgens Mark Gurman van Bloomberg gaat de Apple Watch X een compleet nieuw design krijgen. Daarnaast test Apple een nieuwe aansluiting met magneten, waardoor de huidige bandjes wellicht onbruikbaar worden.

Al jaren wordt er gesproken over de komst van een microLED-display in een aankomend Apple-product. Het heeft er alle schijn van dat de Apple Watch het eerste product met microLED is, maar wanneer gaat dat nou eindelijk gebeuren? De afgelopen tijd duiken er steeds meer berichten op dat de release van microLED in een toekomstige Apple Watch uitgesteld is. Oorspronkelijk had het in 2024 moeten gebeuren, maar inmiddels lijkt het er meer op dat het eerste Apple-product met microLED pas in het najaar van 2025 of vanaf 2026 verschijnt. Maar waarom is er toch zo vaak sprake van uitstel?

Uitstel release microLED: lastig te produceren

Meerdere bronnen hebben gesteld dat Apple’s leveranciers van displays, waaronder LG, tegen problemen aan lopen bij de productie van microLED. Dat komt vooral doordat de onderdelen van microLED tamelijk klein zijn, waardoor de productie ingewikkeld is en het percentage van geslaagde productie-eenheden achter blijft.

LG heeft nu een reeks patenten gekocht die betrekking heeft op het productieproces van microLED. Het printproces zou het meest uitdagend zijn. Dat komt omdat je te maken hebt met het plaatsen van chips die maar een paar micrometers (duizendste deel van een millimeter) tot tientallen nanometers groot zijn. Het is ingewikkeld om deze chips in de productie op de juiste positie te plaatsen, waardoor er nog relatief veel ongeschikte microLEDs geproduceerd worden. Het repareren van deze defecte productie-exemplaren kost veel tijd en vooral geld. De nieuwe patenten moeten erbij helpen om het gehele productieproces makkelijker te maken.

Overigens schrijft TrendForce dat na de Apple Watch nog meer producten microLED kunnen krijgen. Zo zou Apple het ook willen gaan gebruiken in de iPhone, toekomstige versies van de Vision Pro-headset en bijvoorbeeld de eigen Apple Car.

Bekijk ook

Alles over microLED: wanneer gaan we de eerste producten zien?

Wat is microLED en wanneer kun jij het in je iPhone verwachten? In deze uitleg lees je alles over microLED, een nieuwe schermtechnologie die je in steeds meer producten zult gaan zien. Wat zijn de voordelen en verschillen, hoe werkt het en wat betekent het voor jou als Apple-gebruiker?

Een dag na de uitspraken van Ross Young is ook Mark Gurman van Bloomberg van de partij. Hij zegt dat de Apple Watch in 2024 een helderder microLED-scherm krijgt. Analist Jeff Pu sprak eerder ook over 2024. De high-end modellen krijgen als eerste zo’n display, met verbeterde helderheid en sprekender kleuren. Je kunt content vanuit een grotere hoek bekijken en het lijkt alsof alles “op het glas is geschilderd”, in vergelijking met huidige Apple Watch-modellen. Gurman meldt ook dat Apple van plan zou zijn om zelf schermen te ontwikkelen voor mobiele devices, zodat ze niet meer afhankelijk zijn van partners Samsung en LG.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 10 januari 2023.

Eerste microled Apple Watch

Het is zeker niet de eerste keer dat over microled in de Apple Watch wordt gesproken. Er zouden zelfs al bij de Apple Watch Series 3 sprake van zijn geweest en latere geruchten ‘bevestigden’ nog eens dat het echt in 2017 zou gebeuren. Ondertussen zijn we vijf jaar verder en is er nog geen enkel product met microled. Apple bracht wel producten met miniled uit, maar dat is een andere schermtechnologie.

Toch lijkt het erop dat we over een tijdje toch echt een Apple Watch met microled kunnen verwelkomen. Analist Ross Young heeft een bijna 100% correct track record en is dus iemand om rekening mee te houden. Volgens Young beginnen Apple’s productiepartners eind 2024 met de fabricage van de panelen, waarna de Apple Watch begin 2025 in de schappen kan liggen. Young’s voorspelling wijkt af van analist Jeff Pu, die een dergelijk scherm al in 2024 verwacht.

Apple Watch Ultra review

Wat wel mogelijk is, is dat de Apple Watch met microled op het gebruikelijke moment in het najaar van 2024 wordt aangekondigd en dat we het dan een paar maanden later in 2025 kunnen kopen. Young gaf geen verdere details over het schermformaat, maar Pu denkt dat het om een 2,1-inch scherm gaat (diagonaal gemeten). Ook zegt Pu dat het scherm waarschijnlijk is bedoeld voor een toekomstige versie van de Apple Watch Ultra. Het zou logisch zijn als Apple het eerst toepast in een duurder high-end model.

Het voordeel van microled is dat de pixels microscopisch kleine leds zijn, die goed scoren op correcte kleurweergave en een hoge contrastratio. Het scherm is bij slechte lichtomstandigheden ook beter af te lezen. Daarnaast is de kans op inbranden kleiner dan bij OLED, is de responstijd korter en ligt het energieverbruik lager. Omdat 2024/2025 nog ver weg is, zou de planning bij Apple nog kunnen verschuiven.

Bekijk ook

Dit is de Apple Watch Ultra: de extra grote smartwatch voor sporters

De Apple Watch Ultra is de allernieuwste, grotere Apple Watch voor sporters. Er zitten exclusieve functies op, het design is aangepast en het scherm is groter. Je leest hier alles wat je moet weten over de nieuwe Apple Watch Ultra.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 01 maart: Volgens analist Kuo komt er geen Apple Watch met microLED-scherm meer en is Apple voorlopig gestopt met het ontwikkelen van producten met een dergelijk scherm. We hebben het artikel een update gegeven.
  • 2023 - 15 december: Artikel bijgewerkt na uitspraken van TrendForce.
  • 2023 - 10 augustus: Artikel bijgewerkt over de release en productie van microLED in de Apple Watch.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 7 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.