Apple Watch Ultra review planten

‘Apple stopt met ontwikkeling eigen Apple Watch-schermen (maar werkt nog wel aan microLED)’

Apple wil minder afhankelijk zijn van externe partijen zoals Samsung en LG en was daarom van plan om zelf schermen te gaan maken voor de verschillende Apple-devices. Maar nu lijkt dit plan voor een eigen Apple Watch-scherm geschrapt te zijn. Dit is waarom.

Apple is een bedrijf dat graag alles zelf wil doen. Daarin zit ook een groot deel van het succes van Apple. Sinds dat Apple eigen chips voor iPhone en iPad maakt, gaat het beter dan ooit. En ook de eigen Apple Silicon-chips in Macs heeft al zijn vruchten afgeworpen. Apple houdt daarmee zelf meer in de hand en is dus minder afhankelijk van andere partijen. Een onderdeel waarvoor Apple nog wel afhankelijk is van bedrijven als Samsung en LG, zijn de schermen. Voor alle Apple-producten gebruikt Apple displays van andere fabrikanten, zowel van OLED als miniLED en LCD. Apple wil echter dolgraag zelf eigen schermen ontwikkelen en heeft daar zelfs een speciaal team voor. Maar dat team staat nu op losse schroeven.

Bloomberg meldt dat Apple de ontwikkeling van een eigen Apple Watch-scherm stopgezet heeft. Apple zou de afgelopen jaren veel geld en tijd geïnvesteerd hebben met een speciaal team dat zich volop beziggehouden heeft op het ontwerpen van een eigen microLED-scherm voor een toekomstige Apple Watch. Er gaan al jaren geruchten over een microLED-scherm in de Apple Watch, maar de afgelopen tijd doken er steeds meer berichten op dat Apple deze plannen geannuleerd zou hebben. Fabrikanten die de schermen namens Apple zouden maken, zouden afgezegd zijn.

In eerste instantie leek het erop dat Apple nog niet alles opgegeven had, maar nu zou de kogel toch door de kerk zijn. Het eigen ontwikkelde microLED-scherm zou een betere beeldkwaliteit opleveren, maar de productie zou dermate ingewikkeld zijn waardoor er niet genoeg exemplaren van betrouwbare kwaliteit gemaakt zouden kunnen worden.

Dat wil overigens niet zeggen dat Apple helemaal geen plannen meer heeft met microLED. Apple zou blijven investeren in de technologie voor toekomstige producten. Het stoppen van de ontwikkeling van een eigen Apple Watch-scherm is al de tweede annulering in korte tijd. Eerder stopte Apple al met de ontwikkeling van de Apple Car.

Bekijk ook

Alles over microLED: wanneer gaan we de eerste producten zien?

Wat is microLED en wanneer kun jij het in je iPhone verwachten? In deze uitleg lees je alles over microLED, een nieuwe schermtechnologie die je in steeds meer producten zult gaan zien. Wat zijn de voordelen en verschillen, hoe werkt het en wat betekent het voor jou als Apple-gebruiker?

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 11 januari 2023:

Eigen schermtechnologie van Apple

De eerste Apple Watch met microled kunnen we mogelijk al in 2024 gaan zien. Bijzonder aan dit scherm zijn niet alleen de eigenschappen (helderder, mooiere kleuren), maar ook het feit dat Apple het scherm in eigen huis heeft ontwikkeld. Dat beweert Mark Gurman van Bloomberg. Apple is daarmee minder afhankelijk van externe partijen. Eerder werd al bekend dat Apple een eigen Bluetooth- en wifi-chip wil maken, om leverancier Broadcom aan de kant te zetten. Een plan om afscheid te nemen van de 5G-modems van Qualcomm, loopt echter minder vlot dan gehoopt.

Apple gaat zelf schermen ontwikkelen

De Apple Watch Ultra gaat volgens Bloomberg eind 2024 een microled-scherm maken, ontwikkeld door Apple zelf. Na het invoeren van microled voor de Apple Watch zullen andere apparaten zoals de IPhone aan de beurt zijn. Apple doet overigens alleen het ontwerp; de fabriek waar ze gemaakt wordt zal nog steeds van een externe toeleverancier zijn.

Bloomberg schrijft:

Apple Inc. is planning to start using its own custom displays in mobile devices as early as 2024, an effort to reduce its reliance on technology partners like Samsung and LG and bring more components in-house.

Apple Watch Ultra review groot

Apple zou al bezig zijn met het testen van microled-displays voor de Apple Watch. Deze hebben meerdere voordelen: ze zijn helderder, de kleuren zijn mooier en de kijkhoei is groter. Volgens bronnen die de schermen gezien hebben, lijkt het alsof de content “bovenop het scherm is geschilderd”. Apple zou al veel langer plannen hebben gehad om microled-schermen in te voeren, maar liep tegen technische problemen aan. Ook zou er een probleem zijn met de kosten voor grotere schermen, waardoor de aandacht nu eerst op de Apple Watch is gericht. Dat gebeurde eerder trouwens ook al bij OLED-schermen: ze werden eerst op de Apple Watch ingevoerd en maakten daarna de overstap naar de iPhone. Bij de iPad en MacBooks zitten we er nog op te wachten.

Bekijk ook

Alles over microLED: wanneer gaan we de eerste producten zien?

Wat is microLED en wanneer kun jij het in je iPhone verwachten? In deze uitleg lees je alles over microLED, een nieuwe schermtechnologie die je in steeds meer producten zult gaan zien. Wat zijn de voordelen en verschillen, hoe werkt het en wat betekent het voor jou als Apple-gebruiker?

Apple zou al meerdere miljarden dollars hebben geïnvesteerd in het ontwikkelen van een eigen display-technologie en het zou binnen Apple een van de belangrijkste projecten zijn. De genoemde timing van 2024 kan nog verschuiven als er productieproblemen optreden of als er onvoldoende schermpjes geproduceerd kunnen worden. In 2023 verwachten we wel een vernieuwde Apple Watch, maar zonder veel nieuwe hardware-functies.

Bekijk ook

Kuo: 'Er komt geen Apple Watch met microLED-scherm'

Apple zou plannen hebben om de komende jaren een Apple Watch met microLED-scherm uit te brengen, aldus diverse analisten en betrouwbare bronnen. Maar de release werd telkens uitgesteld en nu zijn er zelfs geruchten dat de Apple Watch met microLED volledig is geschrapt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 25 maart, 09:31: Apple's plannen om zelf een Apple Watch-scherm te maken, lijken van de baan.
  • 2024 - 25 maart, 09:31: Apple's plannen om zelf een Apple Watch-scherm te maken, lijken van de baan.
  • 2024 - 25 maart, 09:30: Apple's plannen om zelf een Apple Watch-scherm te maken, lijken van de baan.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 8 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.