Dit kunnen we verwachten van de Apple Watch Series 3

De Apple Watch 3 belooft meer algemene gezondheidsfuncties, meer samenwerking met externe accessoires en sensoren. Heeft het zin om erop te wachten? We zetten de verwachtingen rondom de Apple Watch 3 voor je op een rijtje.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De kans is groot dat Apple in het najaar van 2017 een nieuwe Apple Watch Series 3 op de markt brengt, kortweg Apple Watch 3. Uit de officiële aankondingen tijdens WWDC is al af te lezen welke nieuwe functies Apple wil benadrukken. Dit zijn de vernieuwingen om naar uit te kijken.


Geruchten over Apple Watch Series 3

Apple Watch 3: dit zijn onze verwachtingen

Misschien twijfel je of dit nog het moment is om een Apple Watch te kopen, of dat je beter kunt wachten op de Apple Watch Series 3, kortweg Apple Watch 3. Daarom proberen we je met dit artikel op weg te helpen, zodat je geen miskoop begaat. Misschien zit je wel helemaal niet te wachten op de nieuwe fitnessfuncties en wil je de Apple Watch vooral als verlengstuk van je iPhone gebruiken. Of misschien ben je net zo goed af met de huidige modellen…

Bekijk ook

Apple Watch Series 3: specificaties, functies, deals en meer

De Apple Watch Series 3 is de smartwatch die Apple in 2017 heeft geïntroduceerd. De Series 3 is niet meer verkrijgbaar bij Apple, maar je kunt nog wel voorraad tegenkomen. Wij raden echter af een Apple Watch Series 3 te kopen. Lees hier alles over functies, beschikbaarheid, specs en ons koopadvies.

Focus op gezondheid
Na twee generaties is Apple er nog steeds niet in geslaagd om van de Apple Watch een onmisbare must-have te maken voor een grote groep mensen. Maar ze hebben wél de juiste focus gevonden: in plaats van een minicomputer om je pols benadrukken ze vooral dat de Apple Watch een accessoire is die je helpt met gezond leven. Die focus is tot nu toe succesvol. Bij de Apple Watch 3 zullen we opnieuw een sterke focus zien op fitness, ook al is dat al een vrij drukke markt. Garmin, Polar, Fitbit, TomTom en andere fabrikanten van fitnessarmbanden en sporthorloges benadrukken net zo fanatiek dat je met hun producten een gezondere levensstijl en meer beweging krijgt.

Garmin Fenix 3
Met de Fenix 3 richt Garmin zich ook op drukke mensen die gezonder willen leven

Als je de aankondigingen rondom watchOS 4 bekijkt is duidelijk dat workouts en activiteiten daarin een belangrijke rol spelen, ook al zitten er ook wel wat algemene productiviteitsfuncties in zoals de lijstweergave van icoontjes. Ook is duidelijk dat sporten en fitness nu wel grotendeels zijn afgedekt en dat Apple op zoek gaat naar bredere gezondheidsfuncties, bijvoorbeeld voor mensen met een ziekte.

Bekijk ook

Dit zijn de 9 beste gezondheidsfuncties in iOS 11 en watchOS 4

In iOS 11 en watchOS 4 zitten talloze verbeteringen voor je gezondheid. In dit artikel zetten we de 9 beste vernieuwingen voor je op een rijtje.

#1 Meer accessoires koppelen
Een van de grootste verbeteringen in watchOS 4 is de ondersteuning voor Core Bluetooth. Dit houdt in dat je veel meer apparaten en sensoren kunt koppelen, die draadloos verbonden zijn met je Apple Watch. Op het podium vertelde Apple bijvoorbeeld over een surfplank-sensor waarmee je kunt kijken hoe hoog de sprongen zijn die je hebt gemaakt. Of een tennisracket-sensor waarmee je je slagen kunt analyseren. Dergelijke tennissensoren waren er al wel (ook voor surfplanken en snowboards), maar ze moesten in verbinding staan met je iPhone of een ander apparaat om de waardes te kunnen uitlezen.

Vanaf het najaar van 2017 hoeft dat niet meer: dan kun je op de Apple Watch meteen je slagkracht zien, meteen nadat je tegen de bal hebt geslagen. Daarmee wordt de Apple Watch 3 een veelzijdiger apparaat voor sporters die hun prestaties met specifieke sensoren meten, al zullen de meeste functies van deze Bluetooth-functies ook op de eerdere Apple Watch-modellen werken.

#2 Meer focus op ziekte en zorg
Bij de Apple Watch 2 lag de nadruk op gezond bewegen, sporten en lekker in je vel zitten. Bij de Apple Watch 3 zal Apple waarschijnlijk een stapje verder gaan om het leven van mensen met een ziekte prettiger te maken. Met CareKit hebben ze daarvoor al de basis gelegd op de iPhone en bij de Apple Watch 3 kunnen ze dat verder uitbreiden. De nieuwe Apple Watch krijgt waarschijnlijk meer ondersteuning voor sensoren, zoals ze ook tijdens WWDC 2017 lieten zien. Daarbij toonden ze een Dexcom-accessoire met een naaldje die je onder de huid brengt. Daarmee kunnen diabetici bijna realtime hun glucoseniveau volgen. Dat is prettiger dan constant bloedprikken. Apple gaat zelf (voorlopig?) geen medische accessoires uitbrengen, ook al waren er geruchten dat ze zelf bezig zouden zijn met een diabetes-tool.

#3 Meer focus op serieuze sporters
Bij de Apple Watch 2 legde Apple vooral de nadruk op casual sporters, mensen die wat aan hun overgewicht en stressniveau willen doen en wat vaker willen bewegen. Met de aankondiging dat watchOS 4 ook gaat samenwerken met fitnessapparatuur van TechnoGym, Life Fitness, Matrix Fitness en andere partijen lijkt Apple ook meer mensen te willen aanspreken die degelijks in de sportschool te vinden zijn. Je krijgt een nauwkeuriger schatting van de afstanden en snelheden die je bijvoorbeeld op een loopband hebt gehaald. Koppelen doe je makkelijk via de NFC-sensor in de Watch, die Apple wat meer gaat openzetten voor andere toepassingen dan Apple Pay. Overigens is het Unity-platform van TechnoGym gebaseerd op Android, dus fabrikanten van Android-smartwatches zouden een dergelijke functie ook kunnen aanbieden. Maar Apple heeft de ontwikkelaarstools om het voor een grotere groep fabrikanten van fitnessapparatuur open te stellen én de reputatie dat hun gebruikers open staan voor dit soort nieuwe toepassingen. Voor merken is het makkelijker om voor Apple te kiezen, dan voor een reeks Android-toestelfabrikanten. Bovendien levert Apple er meteen goede klantenservice bij, dus als het niet goed werkt hoeven de fabrikanten zelf niet de klachten en vragen af te handelen.

#4 Micro-LED
Een van de meestbesproken onderwerpen als het over toekomstige Apple Watches gaat, is het gebruik van een nieuwe schermtechnologie: Micro-LED. Apple zou al een aantal jaren overwegen om de overstap naar Micro-LED te maken en de Apple Watch is daarvoor geknipt: het gaat om een klein 1,65-inch schermpje in relatief beperkte aantallen waardoor de productie geen knelpunt hoeft te zijn. Bij de iPhone gaat het meteen om tientallen miljoenen exemplaren per kwartaal, waarbij het schermoppervlak veel groter is.

Micro-LED technologie

Als Apple overstapt op het energiezuinige Micro-LED, dan zal de resolutie waarschijnlijk hetzelfde blijven: 390 x 312 pixels. Het voordeel van micro-LED is dat deze schermen veel dunner en lichter zijn dan de OLED-schermen die Apple gebruikt. Een micro-LED-scherm is bovendien energiezuinig, waardoor de batterij langer meegaat.

Bekijk ook

'Apple Watch Series 3 krijgt energiezuinig micro-LED-scherm, daarna iPhone ook'

Apple is volgens bronnen van plan om de Apple Watch Series 3 te voorzien van een micro-LED-scherm. Dit scherm is dunner, lichter en energiezuiniger. Daarna zou de iPhone volgen, maar wanneer is dat?

#5 Modulaire ‘smart’ horlogebandjes
Een ander gerucht waar al langere tijd over wordt gesproken zijn de modulaire horlogebandjes, waarin allerlei slimme functies zijn verwerkt. Zo zou je een ‘smart’ horlogebandje met een extra batterij, extra sensoren, een camera, een tweede scherm of een medische meetfunctie kunnen aanschaffen. Er waren korte tijd derde partijen die Apple Watch-bandjes met extra functies op de markt brachten, maar dat idee is tot nu toe niet aangeslagen.

Apple Watch bandjes modulair

Met een modulaire Apple Watch-horlogeband kan Apple extra functies toevoegen, zonder dat ze het standaard op de Apple Watch hoeven toe te voegen. Niemand wil immers betalen voor functies die je toch niet gebruikt. Eén van die modulaire smart-bandjes zou een sensor voor bloedglucose kunnen zijn, al dan niet in samenwerking met Dexcom of een van de andere bestaande fabrikanten.

#6 Slaapfuncties
Er zitten allerlei functies op de Apple Watch om je gezonder te laten leven, maar één belangrijke functie ontbreekt nog: slaapanalyse. Apple heeft onlangs het bedrijf Beddit overgenomen (zie foto), een soort ‘Fitbit voor slaaptracking’ en dat wijst erop dat ze wel degelijk geïnteresseerd zijn in het analyseren van je slaap. Mogelijk gaan we dat al bij de Apple Watch 3 zien, al betekent het wel dat je de Apple Watch ‘s nachts zult moeten dragen en dat vraagt om een aanzienlijk langere batterijduur. Met de huidige 42mm Series 2 lukt het wel om de nacht door te komen, maar sporters met een eerste generatie 38mm Watch moeten behoorlijk worstelen om het einde van de dag te halen.

Beddit slaapmonitor.

#7 Betere batterijduur en processor
De Apple Watch 3 beschikt waarschijnlijk over een nieuwe dual core S3-chip, die nog sneller en energiezuiniger is. Verbeterde batterijtechnologie kan ervoor zorgen dat je de Apple Watch ook ‘s nachts kunt blijven dragen, om je slaap te analyseren.

Workout-routes

#8 Verbeterde GPS-functies
In de Apple Watch Series 2 voerde Apple over het eerst GPS in, zodat je ook buitenshuis kon sporten zonder je iPhone mee te nemen. In de Apple Watch 3 kan Apple de GPS nog verder verbeteren, waarbij ook apps van derden profiteren. In watchOS 4 wordt het mogelijk om data van de Workouts-app te delen met apps van derden, zodat je bijvoorbeeld alle data inclusief afgelegde route en hartslagdata bij Strava kunt importeren, zonder de Strava-app te gebruiken.

Conclusie: Apple Watch 3 het wachten waard?

In watchOS 4 zijn al wat aanwijzingen te vinden waar de nadruk op zal liggen bij de Apple Watch 3. Meer functies voor gezondheid en ziekte, meer mogelijkheden voor apps van derden en koppelen met fitnessapparatuur zijn een paar van de highlights. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat die functies exclusief op de Apple Watch 3 te gebruiken zijn. Het geeft alleen maar aan dat Apple er in de reclamefilms en ander promotiemateriaal sterk de nadruk op zal leggen, om klanten te trekken. Sommige zullen ook gewoon werken op de oudere modellen, waardoor het niet altijd nodig is om over te stappen op het nieuwste model (of te wachten op de volgende generatie, als je nu nog geen Apple Watch hebt). Bij de smart horlogebandjes en samenwerking met externe sensoren is het nog even afwachten of Apple het ook op de oudere modellen gaat ondersteunen.

Andere vernieuwingen zijn sterk hardware-gebonden, zoals micro-LED, een snellere processor en een betere batterij. Zijn dat de vernieuwingen die je belangrijk vindt, dan heeft het zin om nog een paar maanden te wachten met je aankoop.

Apple Watch Series 3

Apple Watch Series 3 is de derde generatie Apple Watch, die van najaar 2017 tot najaar 2022 verkrijgbaar was bij Apple. Dit model bleef lange tijd in het assortiment als budgetmodel van Apple. Tegenwoordig heeft Apple hiervoor de Apple Watch SE verschenen als goedkoper model in de line-up. Wat zijn de belangrijkste functies en verbeteringen bij dit model? En wat is een betere keuze als je nu een Apple Watch wilt kopen? Je leest het in dit overzicht!

Apple Watch Series 3

Reacties: 24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.