One Drop diabetes-oplossing

‘Apple werkt met geheim team aan diabetes-oplossing’

Apple heeft een geheim diabetes-team, dat werkt aan een oplossing om bloedglucose te meten, al dan niet via de Apple Watch.

Vanuit een kantoor in Palo Alto werkt Apple aan een oplossing voor diabetespatiënten. Dat zegt CNBC op basis van bronnen. Er is een klein team van biomedische engineers werkzaam, die een oplossing zoeken om de bloedsuikerspiegel makkelijker te kunnen meten. Het team zou zijn opgericht dankzij voormalig CEO Steve Jobs, die een sensor wilde laten ontwikkelen om continu het glucoseniveau te meten op een prettige manier. Zonder dat je steeds moet bloedprikken.


HealthKit en ResearchKit

Geheim diabetesteam bij Apple

Jobs’ idee was om de kwaliteit van leven te verbeteren voor mensen met diabetes. Inmiddels is Apple bezig met haalbaarheidsstudies op locaties in en rond San Francisco. Adviseurs zouden al bezig zijn met het regelen van de vergunningen. Apple zal in ieder geval goedkeuring van de FDA moeten krijgen, om een eventuele oplossing in de Verenigde Staten te mogen verkopen. Een dergelijke goedkeuring kan zo’n twee jaar in beslag nemen, maar Apple lijkt al het voorbereidende werk te hebben gedaan: in 2014 hebben ze al in het geheim overleg gevoerd met keuringsinstantie FDA. Dat was in de tijd dat nog werd gesproken over ‘iWatch’ en ‘Healthbook’. Daarnaast zullen ze apart goedkeuring voor Europa en andere werelddelen moeten regelen.

Tim Cook: ‘Geen medische goedkeuring voor Apple Watch’
Wat verder opvalt is dat Apple vanaf 2015 veel medische experts in huis heeft gehaald, ook al beweerde Tim Cook dat de Apple Watch geen medische sensoren krijgt. Eén van de oplossingen is dat Apple de diabetes-oplossing als los accessoire voor de Apple Watch gaat aanbieden, bijvoorbeeld verwerkt in een bandje.

Die oplossing lijkt Cook ook te suggereren in zijn uitspraken in die tijd (2015):

We willen het horloge niet via het FDA-proces laten goedkeuren. Ik zou het niet erg vinden om iets extra’s voor het horloge te maken, maar niet het horloge zelf, want dat zou ons te veel belemmeren bij innovatie. De cycli zijn te lang. Maar je kunt je andere dingen ernaast voorstellen – misschien een app, misschien iets anders.

‘Drie medische toepassingen’
Afgelopen november werd nog gesproken over drie medische toepassingen waar Apple aan zou werken. Het zou gaan om accessoires voor Parkinson-patiënten en hartpatiënten. Daar kunnen we nu dus een extra toepassing aan toevoegen: diabetesmanagement.

Bekijk ook

'Apple werkt aan drie medische toepassingen'

Apple gaat drie medische toepassingen ontwikkelen, waaronder twee accessoires voor hartpatiënten. Dat blijkt uit e-mails die bij de Amerikaanse overheid zijn opgevraagd.

Het diabetesteam rapporteert aan to Johny Srouji, Apple’s senior vicepresident voor hardwaretechnologieën. Apple zou bezig zijn met het ontwikkelen van optische sensors, waarbij licht door de huid schijnt. Daarmee kan dan de hoeveelheid glucose in het bloed worden afgemeten. Eigenlijk had Apple al eerder eer gezondheidssensoren aan de Apple Watch willen toevoegen, maar de technologie was op dat moment nog niet ver genoeg gevorderd dat de metingen betrouwbaar zouden zijn.

One Drop diabetes-oplossing

One Drop diabetesoplossing

In de Apple Watch Series 3, die dit najaar wordt verwacht, hoeven we dergelijke geavanceerde sensoren nog niet te verwachten. Het lijkt eerder te gaan om verbeterde batterijduur en eventueel functies die de smartwatch onafhankelijker maken van de iPhone. Ondertussen werkt Apple ook nog aan oplossingen zoals ResearchKit en CareKit. Daarvoor is al een concrete diabetes-oplossing ontwikkeld, namelijk de One Drop, die gebruik maakt van CareKit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.