Siri-wijzerplaat in watchOS 4 op de Apple Watch.

Dit vinden wij in watchOS 4 de beste nieuwe functies

Nieuwe wijzerplaten, sportfuncties en een nieuwe Muziek-app: wat zijn volgens ons de belangrijkste vernieuwingen voor de Apple Watch in watchOS 4? We hebben de zes belangrijkste functies op een rij gezet.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Siri-wijzerplaat in watchOS 4 op de Apple Watch.
In watchOS 4 heeft Apple weer de nodige verbeteringen voor de Apple Watch aangebracht. Wat direct opvalt zijn de verbeteringen voor sporters, zowel in de Activiteit- als in de Workout-app. Ook zijn er weer nieuwe wijzerplaten en zijn er handige kleine functies die Apple minder uitgebreid aan bod liet komen tijdens de WWDC-keynote. Wij zetten ze voor je op een rij.

#1 Nieuwe wijzerplaten met Siri, Toy Story en meer

Wijzerplaten zijn een belangrijk onderdeel van de Apple Watch. Helaas heeft Apple ontwikkelaars nog niet de mogelijkheid gegeven om zelf wijzerplaten te maken, maar ze hebben wel een aantal nieuwe opties toegevoegd. De Siri-wijzerplaat is een handige nieuwe optie die een stuk slimmer is dan de andere wijzerplaten. Dankzij Siri wordt in de nieuwe wijzerplaat altijd op het juiste moment de relevantste informatie getoond. Denk bijvoorbeeld aan een agenda-afspraak, de verkeersdrukte naar je werk of een bioscoopkaartje in Wallet.

Nieuwe wijzerplaten in watchOS 4 op Apple Watch.

Op basis van je locatie, tijd en normale gebruik, toont de wijzerplaat altijd de juiste info. Door te scrollen met de Digital Crown kun je door de aankomende activiteiten scrollen. Het voordeel van deze wijzerplaat is dat je niet hoeft te wisselen tussen verschillende complicaties. En over complicaties gesproken: met de nieuwe Siri-complicatie op de Siri-wijzerplaat activeer je direct de slimme assistent, zonder dat je deze op hoeft te roepen of op de Digital Crown hoeft te drukken.

Een andere nieuwe wijzerplaat is Caleidoscoop. Standaard zijn er zes foto’s beschikbaar die gedurende de dag in een caleidoscoop van vorm en beeld veranderen. Je kunt ook je eigen foto kiezen die in een caleidoscoop weergegeven wordt. Door aan de Digital Crown te draaien, kun je de afbeelding versneld laten veranderen. Je kunt bij deze wijzerplaat ook weer de nodige complicaties instellen: twee kleine in de boven hoek en een lange onderaan. Tot slot krijgen Mickey Mouse en Minnie Mouse gezelschap van drie andere Disney-personages: Woody, Jessie en Buzz Lightyear. Met telkens een andere animatie verschijnen ze op een leuke manier op de wijzerplaat. Deze wijzerplaten werden in de tweede beta van watchOS 4 toegevoegd. In onderstaand artikel zie je de Toy Story-wijzerplaten in actie.

#2 Verbeteringen voor sporters in Workout en Activiteit

Zowel de Workout- als de Activiteit-app krijgen nieuwe mogelijkheden. De Activiteit-app heeft nieuwe animaties om je aan te moedigen, houdt je op de hoogte van je vorderingen (bijvoorbeeld aan het eind van de dag als je bijna al je doelen behaald hebt) en heeft een maandelijkse nieuwe uitdaging klaar staan. Deze is gebaseerd op de prestaties van de vorige maand. Heb je in mei vijf workouts gedaan, dan wordt je in juni aangemoedigd om er zes te voltooien.

Nieuwe functies voor Workout in watchOS 4 op Apple Watch.

De Workout-app heeft ook enkele tweaks gekregen. Zo kun je sneller je favoriete sessie starten en activeer je ook direct een nieuwe activiteit na je huidige workout. Hierdoor hoef je niet meer elke sessie apart af te sluiten, maar worden de activiteiten gecombineerd in een enkel resultaat. De zwemopties houden nu ook meer gegevens bij, zoals het aantal baantjes, en je kunt een intensieve intervaltraining starten.

Bovendien werkt de Apple Watch nu ook samen met fitnessapparaten in sportscholen. Toestellen van bepaalde merken zoals TechnoGym die zijn uitgerust met een NFC-chip, kunnen gegevens met de Apple Watch uitwisselen. Hierdoor wordt de hartslag die gemeten wordt op je Apple Watch bijvoorbeeld doorgestuurd naar het sporttoestel. Apple gaat dus meer doen met de NFC-chip in de Apple Watch naast Apple Pay, zoals eerder ook al bleek.

#3 Apple Watch als zaklamp gebruiken

Je kunt vanaf watchOS 4 ook je Apple Watch als zaklamp gebruiken. In het Bedieningspaneel vind je een nieuwe knop. Zodra je deze aantikt, kleurt het scherm van je Apple Watch fel wit wat van pas kan komen in het donker. Je kunt ook een knipperend wit licht activeren of een rode variant kiezen. Beide opties komen goed van pas als je in nood verkeert.

Zaklamp in watchOS 4 op Apple Watch.

#4 Meer muziek in nieuwe Muziek-app

De nieuwe Muziek-app werkt beter samen met bijvoorbeeld Apple Music. Zo worden bepaalde Apple Music-afspeellijsten zoals Mijn favorietenmix en Mijn nieuwe muziek-mix automatisch op je Apple Watch gezet. Ook is het maximale aantal nummers dat je kan opslaan verhoogd naar vierhonderd nummers. De Muziek-app is daarnaast opnieuw ontworpen. Het startscherm heeft twee knoppen om alle muziek te shufflen en om naar je bibliotheek te gaan. Daaronder worden de afspeellijsten als een soort kaarten weergegeven, waar je met de Digital Crown doorheen kunt scrollen.

Nieuwe Muziek-app in watchOS 4 op Apple Watch.

#5 Vernieuwde Dock met meer keuze

In watchOS 3 introduceerde Apple de Dock. Met de zijknop kon je snel navigeren naar tien favoriete apps. De Dock verving daarmee de Snelle blikken en combineerde die functionaliteit met het snel openen van volledige apps. In watchOS 4 heeft Apple de Dock een kleine metamorfose gegeven. In plaats van dat de apps nu naast elkaar staan in een horizontaal scrolbare lijst, verschijnen ze nu als kaarten achter elkaar. Je scrolt daardoor dus verticaal door de lijst, met de Digital Crown of met het touchscreen.

Nieuwe Dock in watchOS 4 op Apple Watch.

Nieuw is dat je de Dock kunt instellen op twee soorten apps: je favorieten of je meest recente. De eerste optie is hoe dit nu ook in watchOS 3 werkt, maar de recente-optie is nieuw. Hier worden de apps getoond op basis van welke je het meest recent gebruikt hebt. Dit komt dan qua werking dus overeen met de standaard appkiezer op iOS, al is het op de Apple Watch nog steeds beperkt tot tien stuks.

#6 Nieuw beginscherm met lijstweergave

Naast de standaard honingraatweergave, kun je in watchOS 4 ook kiezen voor een lijstweergave. Het voordeel hiervan is dat je meteen de appnamen bij de icoontjes ziet. Deze lijstweergave komt vooral van pas als je niet zoveel apps geïnstalleerd hebt. Heb je er meer, dan kan zo’n lange scrolbare lijst wat onoverzichtelijk zijn. Je activeert de nieuwe lijstweergave door stevig te drukken op het appscherm.

Apple Watch met lijstweergave.

Bonus: Apple Watch wenst je een fijne verjaardag met ballonnen

Een nieuwe functie in watchOS 4 is dat je gefeliciteerd wordt met je verjaardag, waarbij ballonnen over het scherm vliegen.

watchOS 4 komt beschikbaar voor elke Apple Watch. De eerste ontwikkelaarsbeta is nu beschikbaar, terwijl andere gebruikers moeten wachten tot later dit jaar. Van watchOS 4 verschijnt, als enige van de vier besturingssystemen, geen publieke beta.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juli 2017, 15:10
Categorie iDevices
Onderwerpen apple watch, watchos 4

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.