Apple Watch activiteitenringen

‘Apple Watch Series 3 krijgt energiezuinig micro-LED-scherm, daarna iPhone ook’

Apple is volgens bronnen van plan om de Apple Watch Series 3 te voorzien van een micro-LED-scherm. Dit scherm is dunner, lichter en energiezuiniger. Daarna zou de iPhone volgen, maar wanneer is dat?

Bronnen uit Taiwan beweren dat Apple de Apple Watch Series 3 gaat voorzien van een nieuw soort scherm, namelijk micro-LED. Het is niet de eerste keer dat er gesproken wordt over micro-LED in de Apple Watch, want in de zomer van vorig jaar werd daar ook al over gespeculeerd. Na de Apple Watch zou ook de iPhone een micro-LED-scherm krijgen, maar dat gaat nog wel een paar jaar duren.

Apple Watch activiteitenringen

Apple Watch als probeersel voor nieuwe schermtechnieken

De Apple Watch heeft al sinds het allereerste model een OLED-scherm. Dit was de eerste keer dat Apple een OLED-scherm in een product verwerkte, terwijl smartphones van concurrenten al langer een OLED-scherm hadden. Pas dit jaar met de komst van de iPhone 8, wil Apple OLED verder gaan toepassen. De Apple Watch lijkt dan ook vooral een probeersel te zijn voor nieuwe schermtechnieken. Apple wil een nieuw type scherm eerst toepassen op een kleiner display, waarna later de overstap naar grotere toestellen gemaakt wordt. Voor de nieuwe schermtechniek micro-LED staat hetzelfde te wachten.

Later dit jaar zou Apple gaan beginnen met de massaproductie van micro-LED-schermen bij een fabriek in Taiwan. Deze schermen zouden dan bedoeld zijn voor de Apple Watch Series 3. Het voordeel van micro-LED is dat deze veel dunner en lichter is dan OLED. Een micro-LED-scherm is slechts vijf tot tien micrometers dik, wat een stuk dunner is dan OLED. Gezien Apple’s fascinatie voor steeds dunner en lichter wordende apparaten, zou dit goed van pas komen bij de Apple Watch. Een micro-LED-scherm is bovendien energiezuiniger, zodat de batterij van de Apple Watch Series 3 in potentie langer mee kan gaan. De vrijgekomen batterijduur zou echter ook gebruikt kunnen worden voor extra functies die meer stroom vragen.

‘Micro-LED ook naar iPhone’

Als Apple inderdaad besluit om de Apple Watch Series 3 te voorzien van micro-LED, dan zal ook de iPhone gaan volgen. Volgens de bronnen krijgt de iPhone van volgend jaar nog wel gewoon een OLED-scherm, bijvoorbeeld van het Chinese BOE, maar daarna zou micro-LED nog wel eens de overstap naar de iPhone kunnen gaan maken. Tussen de eerste Apple Watch met OLED en de eerste iPhone met OLED zat twee jaar. Als dat een voorteken voor micro-LED is, zou dit betekenen dat de iPhone van 2019 een micro-LED-scherm kan krijgen.

Een overstap naar micro-LED heeft ook direct gevolgen voor de gehele OLED-markt. Volgens de bronnen zou de markt van OLED-schermen met $201,35 miljoen dalen als de nieuwe Apple Watch geen OLED-scherm meer heeft. De gevolgen zijn nog veel groter als ook de iPhone over gaat. Zowel Samsung Display als LG Display zouden daarbij hard getroffen worden, wat neerkomt op een verlies van $1,05 miljard. Het is echter nog lang niet zover, want dit jaar staat pas de allereerste OLED-iPhone op de planning, terwijl de nieuwe iPhone 7s en iPhone 7s Plus nog steeds een LCD-scherm krijgen. Eerder werd ook beweerd dat in 2019 alle iPhones een OLED-scherm hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 april 2017, 13:25
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen apple watch series 3, micro-led, oled
Device Apple Watch Series 3

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.