Apple TV Remote

‘Apple werkt met kabelbedrijven aan nieuwe TV Remote’

Codenaam B519

In diverse beta's van tvOS 14.5 zijn verwijzingen gevonden voor een nieuwe remote voor de Apple TV. Die blijkt echter in samenwerking met kabelbedrijven te zijn gemaakt.

Update 1 april 2021: De nieuwe TV Remote blijkt een alternatieve afstandsbediening die Apple in samenwerking met kabelbedrijven heeft gemaakt. Vandaar dat er ook een Guide-knop op zit voor het openen van de tv-gids. Apple gaat deze remote waarschijnlijk niet zelf verkopen, maar het zal geleverd worden door kabelbedrijven die de Apple TV als settopbox bij hun abonnementen leveren. De distributie zal gedaan worden door Universal Electronics.

9to5Mac maakte trots bekend een eerste mockup van de remote te hebben, maar moest al snel toegeven dat het niet de geruchtmakende nieuwe afstandsbediening van de volgende generatie Apple TV is:

Apple TV Remote 9to5Mac

Ook in tvOS 5 beta 6 waren weer verwijzingen te vinden naar een nieuwe Apple TV Remote, deze keer met een prominente knop in het midden. “Press the center button or the touch surface to continue”, was in de code te lezen.

Update 30 maart 2021: De nieuwe afstandsbediening voor de Apple TV zou worden ontwikkeld onder de codenaam B519. Het huidige model wordt intern B439 genoemd. De wat grotere sprong in nummering wekt de indruk dat het deze keer om iets meer gaat dan het toevoegen van een witte ring rondom de Menu-knop, zoals bij de laatste update gebeurde. Mogelijke verbeteringen zijn een robuuster uiterlijk (het huidige model is deels van glas) en meer fysieke knoppen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 24 maart 2021.

Nieuwe afstandsbediening voor Apple TV

De nieuwste beta van tvOS spreekt niet meer over ‘Siri Remote’ maar over ‘Apple TV Remote’. Het is een kleine aanpassing, die toch wat meer betekenis kan hebben. Eerder waren er namelijk al aanwijzingen dat Apple werkt aan een verbeterde Apple TV, die dan ook voorzien is van een nieuwe afstandsbediening. Op zich is de naam niet nieuw: de naam ‘Apple TV Remote’ werd altijd al gehanteerd in landen waar Siri nog niet beschikbaar was op de Apple TV. Ook in Nederland gebeurde dat aanvankelijk, totdat uiteindelijk in juni 2016 met de komst van tvOS 10 ook Nederlandse Siri op de Apple TV werd ondersteund.

In België is het nog steeds niet zover. Dat leidt tot de vreemde situatie dat Belgen nog steeds een ‘Apple TV Remote’ gebruiken, terwijl iets verderop over de grens een Nederlander met een ‘Siri Remote’ in de hand zit. In feite gaat het om hetzelfde accessoire. Er zijn overigens wel trucs om Siri op Belgische Apple TV’s te gebruiken.


Apple TV Remotes door de jaren heen.

Alles wijst erop dat de volgende generatie Apple TV geleverd wordt met een afstandsbediening die in alle landen ‘Apple TV Remote’ heet en dat is wel zo logisch. Je gebruikt het immers om de Apple TV te bedienen en Siri is slechts één van de functies. Veel mensen zullen Siri niet eens gebruiken, omdat de herkenning van Engelse film- en acteursnamen niet altijd goed werkt. Een extra bevestiging dat er sprake is van een nieuwe afstandsbediening is het feit dat er in de code van de tvOS-beta een ‘gen3 Apple TV remote’ voorkomt.

De laatste keer dat Apple de afstandsbediening vernieuwde, werd er een wit cirkeltje toegevoegd rondom de menu knop.

Nieuwe Apple TV op komst
Apple werkt volgens geruchten aan een nieuwe versie van de Apple TV, die nog dit jaar moet uitkomen. De afstandsbediening krijgt volgens geruchten minstens één nieuwe functie: ondersteuning voor de Zoek mijn-app, zodat je je remote makkelijker kunt terugvinden. Mogelijk gaat de toekomstige Apple TV ook nieuwere PlayStation- en Xbox-controllers introduceren en wordt de framerate iets gewijzigd: van 30Hz/60Hz naar 29,97Hz/59,94Hz.

TV-button in tvOS 14.5

Meer aanpassingen in tvOS 14.5 beta

Een andere kleine aanpassing in de beta is dat de ‘Home Button’ nu ‘TV Button’ heet. Deze naamswijziging is te vinden in de sectie waar je afstandsbedieningen en apparaten instelt. De functionaliteit is echter hetzelfde gebleven.

tvOS 14.5 framerates

Verder lijkt ‘Type to Siri‘ eraan te komen, waarbij je vragen aan Siri kunt intikken, bij voorkeur op een gekoppeld Bluetooth-toetsenbordje. Deze functionaliteit bestaat al langer op iPhone en iPad. Een optie voor het kiezen van andere draadloze speakers is ook toegevoegd.

Screenshots Apple TV via MacRumors.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 01 april: Toegevoegd dat de nieuwe remote is bedoeld voor kabelbedrijven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021.

Apple TV
21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.