Wallet-app met Apple Pay en klantenkaarten.

Deze verbeteringen voor Apple Pay en de Wallet-app willen we graag zien

Apple Pay wordt steeds meer gebruikt in Nederland en België, tot tevredenheid van veel mensen. Dat wil niet zeggen dat er niks beter kan. In dit artikel zetten we enkele verbeteringen voor Apple Pay en de Wallet-app op een rijtje die we graag willen zien.

Vijf verbeteringen voor Apple Pay en Wallet: ons wensenlijstje

Apple Pay gebruiken is een fluitje van een cent, want je hoeft alleen maar je jezelf te identificeren en je iPhone of Apple Watch bij de terminal te houden. Je hebt geen pincode nodig en het werkt nagenoeg overal waar contactloos betalen beschikbaar is. Toch werken sommige dingen nog wat onhandig. Wat kan Apple in de toekomst nog verder aan Apple Pay en de Wallet-app verbeteren?

Meer banken en webshops gewenst
Voordat we naar de eerste verbetering gaan, willen we nog even stilstaan bij het feit dat lang niet alle banken ondersteuning bieden voor Apple Pay. Hoewel de drie grootste banken in Nederland al mee doen, geldt dat nog niet voor banken als SNS, Knab en Triodos. In België zijn er nog veel meer grote banken die nog niet overstag gegaan zijn. Uiteraard willen we graag dat deze banken mee doen, maar dat is niet per se een verbetering voor Apple Pay of de Wallet-app.

Hetzelfde geldt voor de ondersteuning van webshops, want dat is op dit moment nog wat karig. We hebben deze punten daarom niet meegenomen in dit artikel.

#1 Passen eigen naam geven
Eén van de grootste nadelen van Apple Pay en de Wallet-app, is dat het lastig is om meerdere passen van dezelfde bank te herkennen. Het enige verschil is het viercijferige nummer aan de voorkant, maar met de manier hoe de Wallet-app ingedeeld is, zie je dit nummer alleen als je een kaart aantikt. We zouden dan ook liever zien dat Apple je de mogelijkheid geeft om elke kaart een eigen naam te geven, bijvoorbeeld in de rechter bovenhoek van de pas. Op die manier kan je de pas van de gezamenlijke rekening makkelijker onderscheiden van je persoonlijke rekening.

Bekijk ook

Zo kun je meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen

Heb je meerdere bankpassen van dezelfde bank bij Apple Pay? Dan kan het lastig zijn om de juiste Apple Pay kaart te herkennen. In dit artikel geven we tips hoe je je Apple Pay kaarten herkent.

#2 Makkelijker wisselen op iPhone
Zodra je Apple Pay op je iPhone tevoorschijn haalt, verschijnt je standaardkaart in beeld. Heb je meer passen, dat gaat het wisselen nu nog erg omslachtig. Je moet dan eerst op je huidige pas kiezen, waarna alle andere pasjes in beeld komen. Apple kan beter een voorbeeld nemen aan de Apple Watch: daar hoef je slechts naar links en rechts te vegen om tussen je kaarten te wisselen. Waarom dit op de iPhone niet kan is ons een raadsel, want het is een stuk makkelijker en sneller.

Apple Pay kaart wisselen op Apple Watch.

#3 Secundaire pas kiezen
Een andere functie die we graag zouden zien, is de optie om een secundaire pas te kiezen. Je kan nu alleen een standaardkaart kiezen, die automatisch in beeld komt zodra je twee keer op de zijknop drukt of twee keer op de thuisknop bij een vergrendelde iPhone. Een andere knoppenactie voor je secundaire kaart zou het nog makkelijker maken om meteen de juiste pinpas of creditcard in beeld te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan één keer op de zijknop of thuisknop drukken en daarna ingedrukt houden.

#4 Makkelijker bij je Wallet-pasjes op Apple Watch
Wat de Apple Watch dan weer van de iPhone kan leren, is het openen van al je overige Wallet-kaarten zoals klantenpasjes of kortingscoupons. Sinds de komst van de Pass4Wallet-app is het een fluitje van een cent om een klantenkaart of kortingspas om te zetten in een scanbare Wallet-kaart.

Wallet-kaarten openen tijdens Apple Pay.

Op je iPhone hoef je dan alleen maar de Apple Pay-snelkoppeling te gebruiken (bijvoorbeeld twee keer op de zijknop drukken), waarna je onderaan al je andere Wallet-pasjes ziet staan. Op de Apple Watch kan dat niet, waardoor je handmatig de Wallet-app moet opzoeken en openen. Dat moet dus een stuk sneller kunnen, bijvoorbeeld door naar onderen te scrollen zodra je Apple Pay-kaart in beeld is.

#5 Rijbewijzen en meer
Het is sinds iOS 13 al mogelijk om met je iPhone rijbewijzen en andere identificatiebewijzen uit te lezen. De DigiD-app controleert je paspoort via de NFC-chip in je iPhone. We zouden dit nog een stapje verder willen zien. Als je je rijbewijs of identiteitsbewijs direct op je iPhone kan zetten en ook uitgelezen kan worden door overheidsinstanties, hoef je nooit meer bang te zijn dat je deze vergeet als je op vakantie gaat. We zien daarom graag dat Apple meer met overheden samenwerkt om dit mogelijk te maken.

iPhone NFC op universiteit.

Dat geldt ook voor universiteiten. In Amerika is het al mogelijk om je universiteitskaart in Wallet te zetten en daarmee deuren op de campus te openen. In Nederland zijn we nog lang niet zover, maar wie weet wat de toekomst brengt.

Heb jij nog suggesties wat Apple verder kan verbeteren? Laat het ons weten in de reacties. Wil je meer lezen over de Wallet-app en wat er allemaal mogelijk is? In ons uitlegartikel lees je er alles over.

Bekijk ook

Apple Wallet: alles over deze handige app voor klantenkaarten, tickets en meer

Apple Wallet is Apple's digitale portemonnee voor klantenkaarten, tickets, kortingsbonnen en andere pasjes. Welke apps zijn er voor Wallet, wat zijn de mogelijkheden en op welke apparaten werkt Wallet? In deze uitleg lees je alles.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay
24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.