Belkin Qi2 BoostCharge Convertible Pad to Stand

Nieuwe Qi2-standaard komt eraan: eerste accessoires nu gekeurd

Het Wireless Power Consortium heeft aangekondigd dat de eerste Qi2 opladers binnenkort beschikbaar zijn. Deze nieuwe standaard werd eerder dit jaar al aangekondigd en Apple's MagSafe heeft ervoor aan de basis gestaan. Het moet leiden tot accessoires en opladers die beter met elkaar samenwerken.

Update 16 november 2023: In een persbericht laat het Wireless Power Consortium, dat verantwoordelijk is voor de standaard van draadloos opladen, weten dat de eerste opladers momenteel gekeurd worden. De afgelopen weken hebben al diverse fabrikanten hun eerste Qi2-opladers aangekondigd, maar het bedrijf moet deze nog wel eerst goedkeuren voordat ze verkocht mogen worden. Er worden momenteel meer dan 100 apparaten getest. Apple liet eerder al weten dat de iPhone 15 geschikt is voor Qi2, maar de voordelen daarbij zijn nog niet helemaal duidelijk.

Qi2 is gebaseerd op MagSafe en zorgt ervoor dat opladen dankzij de magnetische bevestiging makkelijker gaat. Ook ondersteunt dit sneller draadloos opladen tot 15W. Maar bij de iPhone ondersteunt gewoon Qi-draadloos opladen nog steeds maximaal 7,5W, ook bij de iPhone 15-serie. Gecertificeerde MagSafe-opladers werken wel met 15W. Het is nog onduidelijk of Qi2-opladers ook 15W op de iPhone 15-serie ondersteunen. Lees ook ons artikel met verschillen tussen MagSafe en Qi2.

Bekijk ook

Dit zijn de verschillen tussen MagSafe en Qi2

Sinds de introductie van Magsafe op de iPhone 12 is het draadloos opladen van je iPhone een stuk handiger geworden. Ook sluit je andere accessoires aan zoals de MagSafe Wallet met behulp van de magnetische connectie. Met Qi2 heeft MagSafe er een concurrent bij gekregen. Dit zijn de verschillen tussen de twee draadloze oplaadtechnieken.

De afgelopen weken hebben we meermaals geschreven over toekomstige Qi2-opladers van bekende merken:

Hieronder volgt ons eerdere artikel over de aankondiging van Qi2 van 4 januari 2023

Momenteel is Apple het meest opvallende buitenbeentje. Alle Qi-laders zijn onderling uitwisselbaar en als je een apparaat hebt dat Qi werkt, kun je er elke Qi-lader voor gebruiken. Apple’s MagSafe werkt alleen voor eigen producten en alleen vanaf de iPhone 12. Daar komt nog bij dat de Apple Watch-lader alles behalve universeel is. Hopelijk komt daar later in 2023 verandering in met de komst van Qi2, dat je overigens uitspreekt als ‘sjie toe’.

Apple MagSafe is basis van Qi2

Het is daarom extra opmerkelijk dat de volgende generatie draadloos opladen gebruik maakt van Apple’s MagSafe-technologie. Qi2 werkt met een Magnetic Power Profile, waardoor apparaten die Qi2 ondersteunen dezelfde magnetische technologie gebruiken als die van Apple. De magneetwerking is daarbij belangrijk: het WPC zegt dat je hiermee zeker weet dat een apparaat altijd goed uitgelijnd op de lader ligt, zodat het opladen snel en efficiënt kan plaatsvinden. Nu is het nog zo dat Qi-laders altijd vlak liggen, maar met Qi2 kun je ook opladers krijgen die aan de muur hangen of schuin staan (zoals bij de diverse MagSafe iPhone-docks te zien is).

Voor sommige apparaten zal ook sneller opladen beschikbaar zijn. De organisatie achter Qi2 ziet alleen maar voordelen, waaronder minder elektronisch afval. Kabels en adapters gaan kapot door dagelijks aansluiten en weer lostrekken. Bij magnetisch opladen is de slijtage veel minder. Apple introduceerde MagSafe voor het eerst bij de iPhone 12 en gebruikte daarvoor een naam die al jarenlang voor MacBook-opladers was gehanteerd. Fabrikanten moeten een speciale schijf gebruiken en certificering bij Apple aanvragen, zodat opladen op een vermogen van 15 Watt mogelijk is. Doen ze dat niet, dan is 7,5 Watt het maximum, net als bij de ‘normale’ Qi-laders.

De Qi2-standaard vervangt de huidige Qi-standaard en zal later dit jaar in 2023 officieel van start gaan. De eerste opladers en devices die met Qi2 werken worden rond het feestdagenseizoen 2023 verwacht. MagSafe zal waarschijnlijk gewoon blijven bestaan als Apple’s eigen oplossing, met verplichting om te certificeren. Het is opvallend dat WPC juist voor zo’n gesloten standaard kiest, ook omdat de hoeveelheid officiële MagSafe-accessoires nog niet erg groot is. Een handjevol fabrikanten doen mee, waaronder Belkin, Mophie en Anker.

Bekijk ook

Overzicht: MagSafe-accessoires voor je iPhone

Er zijn diverse MagSafe-accessoires te koop voor de iPhone 12- en iPhone 13-serie. Ze zijn speciaal gemaakt voor de magnetische MagSafe-aansluiting op de nieuwste iPhones. Dit is wat je bij Apple en externe fabrikanten kunt vinden!

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 16 november: Artikel bijgewerkt dat de eerste Qi2-laders binnenkort verschijnen.
  • 2023 - 16 november: Artikel bijgewerkt dat de eerste Qi2-laders binnenkort verschijnen.

MagSafe

MagSafe is een magnetische aansluiting voor het opladen en bevestigen van je device. Er zijn twee varianten: MagSafe op de iPhone is een magnetische aansluiting om accessoires vast te plakken en om je toestel draadloos op te laden op 15 Watt, terwijl MagSafe 3 op de Mac een magnetische kabelaansluiting is. Dit voorkomt dat je MacBook op de grond valt als er iemand over de kabel struikelt. Apple maakt kabels met MagSafe-aansluiting voor de Mac en voor de iPhone zijn er allerlei accessoires zoals de MagSafe Charger. Er zijn ook MagSafe-autohouders, MagSafe-opladers, MagSafe-powerbanks en meer. Lees ook onze gids met officiële MagSafe-accessoires. Alle uitleg over MagSafe vind je hier!

MagSafe

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.