Apple wil dementie opsporen met iPhone en Apple Watch

Apple heeft samen met een geneesmiddelenconcern gekeken of het mogelijk is om de symptomen van dementie vroegtijdig op te sporen, door te kijken hoe iemand de iPhone en Apple Watch gebruikt. Een zojuist gepubliceerd onderzoeksrapport laat de eerste resultaten zien en het ziet er veelbelovend uit.

Apparaten zoals de iPhone en Apple Watch heb je constant in de hand en om je pols. Daardoor kan je goed merken als het gedrag van iemand verandert. De onderzoekers keken naar alledaags gebruik, waarbij ook de Beddit-slaapmat een rol speelde. Op die manier wilden ze achterhalen of symptomen van milde cognitieve aandoeningen en vroege vormen van Alzheimer te ontdekken zijn, door het gedrag te vergelijken met mensen die geen symptomen vertonen. Aan het onderzoek werkte ook de gezondheids-startup Evidation mee.


Vanuit Apple was datawetenschapper Richard Chen betrokken als hoofdauteur. Verder deden drie andere Apple-medewerkers mee, die een achtergrond hebben in datawetenschap en machine learning. Chen is nu overigens niet meer bij Apple in dienst, maar werkt aan zijn PhD.

Dementie opsporen met iPhones

Gedurende 12 weken volgden de onderzoekers 113 mensen die een iPhone, Apple Watch en Beddit-slaapmat kregen uitgereikt. Er zaten 31 mensen bij met dementie en andere cognitieve aandoeningen. De metingen daarvan werden vergeleken met een controlegroep van 82 mensen. De deelnemers gebruikten geen medicijnen om de symptomen te onderdrukken, zodat er zo min mogelijk andere factoren in het spel waren.

iPhone en ouderen

Meer hulp nodig
Wat opviel, was dat mensen met aandoeningen langzamer teksten intypten, minder vaak berichtjes stuurden en met onregelmatiger tussenpozen. Hierbij werd gebruik gemaakt van apps waarin je tekst moet invoeren. De sensoren van de iPhone werden ook gebruikt om te kijken hoeveel stappen een persoon had gezet, terwijl de Apple Watch werd gebruikt voor beweging, hartslag, workouts en meer. Mensen met symptomen werden pas later op de dag actief en maakten meer gebruik van hulpfuncties, zoals de Klok-app en Siri-suggesties. Ook beantwoorden ze minder vaak en op een later moment de dagelijkse vraag die de onderzoekers stelden.

Zoals wel vaker vinden de onderzoekers dat nader onderzoek nodig is, voordat met zekerheid gezegd kan worden dat een iPhone of soortgelijk apparaat dé oplossing is om Alzheimer en andere aandoeningen te detecteren. De resultaten zullen donderdag worden gepresenteerd op de KDD 2019-conferentie in Anchorage, Alaska.

Ook onderzoek naar Parkinson
Eerder was er in Nederland al een Alzheimer Assistent voor mantelzorgers, maar zoals wel vaker bij dit soort initiatieven werd de app niet verder onderhouden en is inmiddels uit de App Store gehaald. Apple deed in het verleden al eens onderzoek naar Parkinson-patiënten en hoe zij met de iPhone en Apple Watch geholpen kunnen worden in hun dagelijkse leven.

Bekijk ook

Apple wil Parkinson-patiënten helpen met Apple Watch en iPhone

Apple wil Parkinson-onderzoek uitvoeren met de Apple Watch en iPhone, zodat symptomen eerder herkend worden. Ook kan mobiele technologie de ontwikkeling van de ziekte tussen twee doktersbezoeken in de gaten houden.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.