Apple wil Parkinson-patiënten helpen met Apple Watch en iPhone

Apple wil Parkinson-onderzoek uitvoeren met de Apple Watch en iPhone, zodat symptomen eerder herkend worden. Ook kan mobiele technologie de ontwikkeling van de ziekte tussen twee doktersbezoeken in de gaten houden.

Apple wil de iPhone en iPad gebruiken om onderzoek te doen naar Parkinson. Het gaat om een intern project, waarbij wordt gekeken of de Apple Watch en de iPhone geschikt zijn om realtime te controleren op symptomen. Met de data die Apple op die manier verzamelt zou het makkelijker worden om de juiste medicijnen in de juiste dosering toe te dienen. Vooral Parkinson-patiënten die maandenlang geen contact met hun arts hebben kan dat nuttig zijn.


Apple ResearchKit en CareKit

Parkinson-onderzoek met Apple Watch

Apple biedt met HealthKit en ResearchKit al mogelijkheden voor ziekenhuizen en universiteiten om onderzoek te doen naar ziektes. Er zijn bijvoorbeeld al apps voor Parkinson, diabetes en borstkanker. Het verschil is echter dat Apple nu bezig is met intern onderzoek naar de haalbaarheid om symptomen te meten. Het plan zou zijn om een heel portfolio aan oplossingen te ontwikkelen, waarmee je een ziektebeeld kunt volgen.

https://www.iculture.nl/gids/researchkit-apps-onderzoek-ziektes/

Mobiele technologie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om tremors (schudbeweging van één of meer lichaamsdelen) te herkennen en in de gaten te houden. Ook traagheid, stijfheid en gebrek aan balans zouden eventueel op te sporen zijn door de bewegingssensoren in de Apple Watch en iPhone, maar volgens een neuroloog die Fast Company raadpleegde zijn die laatstgenoemde toepassingen wel wat complexer. Ook speelt mee dat bij sommige mensen met Parkinson de tremors wat moeilijker te meten zijn. Maar er blijft dan een groep over die qua grootte interessant genoeg is om iets voor te ontwikkelen.

Al langer onderzoek naar Parkinson

Het initiatief staat onder leiding van Dr. Stephen Friend, medeoprichter van het biomedische onderzoeksbedrijf Sage Bionetworks. Dit bedrijf heeft al vroeg ResearchKit omarmd, waarna Friend een bijbaan bij Apple kreeg als adviseur op het gebied van medische technologie. Sinds afgelopen juni is Friend volledig in dienst bij het gezondheidsteam van Apple. Friend richt zich op het behandelen van Parkinson en werkte eerder samen met de universiteit van Rochester aan een van de eerste ResearchKit-projecten. Ook werkte het bedrijf aan een onderzoek naar borstkanker in samenwerking met meerdere instituten, waaronder de universiteit van Los Angeles.

Er zijn ook andere benaderingen om ziektes te onderzoeken. Zo heeft een Nederlands team de game Sea Hero Quest ontwikkeld, waarmee tijdens het gamen kan worden gekeken of er symptomen van Alzheimer te herkennen zijn.

Bekijk ook

Met Sea Hero Quest help je wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer

Met Sea Hero Quest draag je zelf een steentje bij aan wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer en dementie. In het spel moet je routes onthouden en de juiste weg vinden. Die gegevens worden vervolgens anoniem verstuurd en gebruikt voor onderzoek.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.