ASMR video van Apple

Met Apple’s ASMR-video’s dwalen je gedachten helemaal af

Allemaal ‘Shot on iPhone’
Apple heeft vier ASMR-video's op YouTube gezet, waarin ze aandacht besteden aan het fenomeen Autonomous Sensory Meridian Response. Dit is een populair genre op YouTube, waarbij je een fijn gevoel krijgt van bepaalde geluiden.

Sommige mensen krijgen er kippenvel van, anderen melden dat ze van top tot teen een tintelend gevoel krijgen. En dan bedoelen we niet dat je haren overeind gaan staan door het schrille geluid van een krijtje op een schoolbord, maar prettige geluiden waar je urenlang naar wilt luisteren. Apple besteedt in vier nieuwe video’s nu aandacht aan ASMR, waarbij je luistert naar populaire kippenvel-triggers, zoals het geluid van houtbewerking, wandelen in het bos of waarbij iemand iets in je oor fluistert.


De eerste video laat zien en horen hoe iemand met houtbewerking bezig is. De geluiden van het schaven van hout passen in een trend. Er zijn ASMR-kanalen die helemaal zijn gericht op het geluid van werkplaatsen. Misschien is de populariteit wel te verklaren omdat mensen terug verlangen naar het ouderwetse ‘werken met je handen’, zonder daarbij zelf de handen vuil te maken.

Je kunt de video’s het best beluisteren via oordopjes. Zoals de video hieronder, waarin het gaat om een fluisterende stem. Niet iedereen in de ASMR-gemeenschap is hier even enthousiast over, maar gelukkig is er keuze genoeg in andere stijlen. In de video zie je Ghost Forest, een serie monolieten op het strand van Neskowin. Dit zijn staande rotsen die boven het strand uitsteken en die door de natuur zijn ontstaan. De stem vertelt in ruim zeven minuten het achtergrondverhaal van Ghost Forest.

In een derde video krijg je de geluiden van een trail te zien. Oftewel: de geluiden die je hoort als wandelaar, als je op verschillende ondergronden loopt. Daarvoor hoef je geen wandelschoenen aan te trekken of naar een afgelegen locatie te reizen, want in de video krijg je meteen de ervaring van het lopen in een bos, over zandduinen, grindpaden en droge grasvelden. Normaal denk je bij het lopen over een grasveld niet aan het geluid dat erbij hoort, maar bij een ASMR-video krijg je een close-up luisterervaring. Ook deze video is weer lekker lang: ruim zes minuten.

We vergaten het nog even te zeggen: al deze video’s zijn ‘Shot on iPhone’ en dat is ook de reden dat Apple er nu opeens aandacht aan besteedt. De vierde video laat het geluid horen van regen. Ook als je niet YouTube afstruint naar de nieuwste ASMR-video’s komt dit geluid je waarschijnlijk bekend voor. Er zijn talloze apps waarmee je in slaap kunt vallen door naar een flinke regenbui te luisteren. In deze video hoor je wat meer variatie. Het is niet een eindeloze monotone regenbui, maar je hoort ook hoe de regen op een tent, in een modderplas, op een opblaasbaar matras en op camping-kookspullen druppelt.

Het is waarschijnlijk een eenmalige serie, maar het is leuk dat Apple dit type video’s ook eens onder de aandacht brengt. Uiteraard kun je zelf met je iPhone ook dit soort video’s gaan maken. Daarvoor kun je de microfoons in de iPhone zelf gebruiken of een externe microfoon inpluggen, zoals de VideMic van Rode. Een beetje ruis is overigens niet erg, want dat hoor je in Apple’s eigen video’s ook.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
8 augustus 2019 om 9:16
Onderwerp
Categorie
Apple
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.