Mixed reality headset

Apple’s AR/VR-headset: release uitgesteld naar later in 2023?

Een datum lijkt in zicht
Als we de geruchten mogen geloven, staat de aankondiging van Apple's eigen AR/VR-headset voor 2023 gepland. In dit artikel lees je alles wat we tot nu toe weten over de release van Apple's eerste headset, op basis van geruchten.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

De geruchten gaan al jaren en we zien dat er langzamerhand een voorzichtige conclusie kan worden getrokken over de releasedatum van Apple’s AR/VR-headset. We moeten nog eventjes geduld hebben, maar binnen een jaar staat hij misschien wel op je neus.

Update 8 januari 2023: Volgens Mark Gurman van Bloomberg ziet de tijdlijn voor de Reality Pro-headset er als volgt uit: aankondiging van de headset tijdens een evenement in het voorjaar, aankondiging van de software xrOS tijdens WWDC 2023 en release in het najaar van 2023. We zijn benieuwd of deze voorspelling klopt! In ieder geval krijgt andere hard- en software hierdoor minder aandacht.


Update 6 januari 2023: Analist Ming-Chi Kuo voorspelt dat de mixed reality-headset waarschijnlijk niet tijdens een januari-event zal worden gepresenteerd. Kuo denkt nu dat de aankondiging plaatsvindt tijdens een voorjaarsevent of tijdens WWDC 2023. De vertraging heeft volgens Kuo te maken met problemen tijdens de mechanische valtesten en de beschikbaarheid van sommige softwareontwikkeltools. Eerder deze week publiceerde The Information (paywall) een lange lijst van mogelijke functies, waaronder nauwe samenwerking met de AirPods en een Digital Crown-achtige draaiknop.

Update 4 december 2022: Analist Ming-Chi Kuo denkt dat de massaleveringen van de headset uitgesteld is naar de tweede helft van 2023 vanwege software-gerelateerde problemen. Volgens Kuo begint de massaproductie voor de onderdelen van de headset wel in de eerste helft van 2023, maar een volledig geassembleerde headset zal pas in de tweede helft van het jaar klaar zijn. Het is nog steeds mogelijk dat Apple vroeg in het jaar een aankondiging doet, bijvoorbeeld tijdens WWDC 2023 in juni, samen met een SDK waarmee ontwikkelaars AR/VR-apps kunnen maken. Kuo beweerde eerder dat de headset in januari onthuld zou worden tijdens een media-evenement en dat de massaleveringen in het tweede kwartaal van 2023 kunnen plaatsvinden. De eerste versie zal een niche-product zijn waarvan er naar verwachting minder dan een half miljoen stuks van verkocht zullen worden in 2023.

Update 7 juni 2022: Hoewel eerst werd voorspeld dat de aankondiging in 2022 zou plaatsvinden, denkt Ming-Chi Kuo nu dat Apple in januari 2023 een speciaal evenement organiseert. Dit evenement draait allemaal om Apple’s AR/VR-headset, oftewel een mixed reality-headset. De eerste modellen worden wel al in het derde kwartaal van 2022 geproduceerd, maar dat is nog niet meteen het begin van de massaproductie. Tijdens de WWDC 2022 keynote werd overigens geen woord gerept over de headset. En wanneer jij hem kunt kopen? Dat zal nog voor WWDC 2023 moeten zijn, zo zegt Ming-Chi Kuo. De pre-order start volgens de analist in het tweede kwartaal van 2023.

Release Apple’s AR/VR-headset

Toen de eerste geruchten begonnen op te spelen werden er allerlei data in de geruchtenmolen gegooid: 2019, 2020, 2022, 2025 en nog meer jaartallen. Ook is het zo dat Apple vermoedelijk aan meerdere soorten AR- en VR-producten werkt. Dit maakt het lastiger om een datum te voorspellen, want het is niet altijd helemaal zeker over welk product een gerucht gaat.

Als we één ding met steeds meer zekerheid kunnen voorspellen, is dat het jaar waarin Apple’s eerste AR-headset op de markt komt. Hoewel eerdere geruchten het hadden over 2022, is het nu zo goed als zeker dat de release van Apple’s AR/VR-headset in 2023 plaatsvindt. Een dergelijke headset zou op termijn de iPhone overbodig kunnen maken.

Bekijk ook

Kuo: 'De iPhone wordt binnen tien jaar overbodig'

Apple-analist Ming-Chi Kuo denkt dat Apple de iPhone over tien jaar volledig wil vervangen door Augmented Reality. De toekomst van Apple ligt in AR.

Apple laat zoals gewoonlijk niets los over de komst van nieuwe producten. We verwachten daarom dat er pas echt zekerheid is als Apple het aankondigt. Apple kennende, zal deze gloednieuwe productcategorie met extra geheimhouding worden behandeld. Dat is in het verleden overigens al eens mislukt. In een speciaal evenement in januari 2023 zou Apple de aankondiging groots willen aanpakken, net zoals ze dat in 2007 deden met de iPhone. Samen met de headset zelf zou Apple tijdens dit event ook het besturingssysteem realityOS kunnen aankondigen.

Schets van Apple's mixed-reality headset

Apple’s routekaart voor AR- en VR-producten

Apple zou een roadmap voor de ontwikkeling van Apple’s AR- en VR-producten hebben. In 2022 trapt Apple af met een mixed reality-headset, die vooral bestaat uit virtual reality met een vleugje augmented reality. Dit wordt de allereerste generatie en we verwachten dat deze generatie net zo zal zijn als bij andere eerste generaties van Apple-producten. Dat betekent dat het nog maar voor een kleine groep early adopters interessant is en dat de meeste mensen beter kunnen wachten op de tweede generatie.

Drie jaar later, in 2025, kondigt Apple een eigen bril met slimme functies aan. Pas na 2030 wordt de volgende grote stap gezet en die verwachten we in de vorm van contactlenzen. Dat is natuurlijk nog écht toekomstmuziek, dus we nemen dat met een flinke korrel zout. We verwachten dat Apple tussentijdse upgrades zal uitbrengen voor haar producten. Of dat ook jaarlijks wordt zoals bij de iPhone en Apple Watch, is nog onbekend.

Als het aan de voorspellingen van Ming-Chi Kuo ligt, is de iPhone binnen 10 jaar overbodig. Hoe realistisch die voorspelling is, weten we nog niet. Het is echter wel een interessante en niet geheel onmogelijke situatie.

Kijk jij uit naar Apple’s mixed reality-headset? Laat het weten in de reacties!

Bekijk ook

xrOS: alles over deze software voor 'extended reality'

Alles over xrOS (voorheen RealityOS), het verwachte besturingssysteem van de Apple AR/VR-bril. Wat weten we al over deze software en welke aanwijzingen zijn er dat het eraan komt?

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 07 juni: Artikel geactualiseerd op basis van de nieuwste geruchten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.