Vrouw met AR/VR headset

‘Goedkopere Apple-headset komt in 2025’

Volgens geruchten is Apple's productiepartner Foxconn begonnen met de ontwikkeling van een tweede generatie headset voor mixed reality. Deze moet een stuk goedkoper worden en staat voor 2025 gepland, zegt analist Kuo.

Update 24 februari 2023: Volgens Ming-Chi Kuo komt de goedkopere headset in 2025. Apple zou bovendien twee besturingssystemen voor de headsets hebben gepland: xrOS en realityOS. De eerste generatie headset zal alleen als high-end model verkrijgbaar zijn, terwijl de tweede generatie uit twee prijsniveau’s bestaat. De productie van het high-end model is in handen van Luxcaseict, een joint venture tussen Luxshare en Pegatron. Het goedkopere model wordt gemaakt door Foxconn.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke bericht van 23 februari 2023.

Tweede generatie headset in ontwikkeling

Nikkei Asia sprak met vier mensen die op de hoogte zijn van het project. De eerste versie van Apple’s AR/VR-headset zal “extreem duur” zijn met prijzen tussen de $3.000 en $5.000. Deze eerste headset wordt gebouwd door het Chinese bedrijf Luxshare, niet de gebruikelijke Taiwanese partners Foxconn en Pegatron. Dat is opmerkelijk, want Apple vertrouwt meestal op vaste partners voor het maken van eerste generatie-producten. Luxshare zou het ontwikkelteam in Shanghai hebben overgenomen, dat eerder eigendom was van Pegatron. Luxshare is al langer verantwoordelijk voor een deel van de iPhone-, Apple Watch- en AirPods-productie.

Pegatron zou de afgelopen vier jaar wel met Apple hebben samengewerkt, maar er zou hierbij sprake zijn van een knipperlichtrelatie. Het bedrijf zou sceptisch zijn geraakt over Apple’s plannen en zijn afgehaakt om zich op andere projecten te richten.

De tweede generatie zal wel door een Taiwanese partner worden ontwikkeld, namelijk Foxconn, zo beweert Nikkei Asia. Dit tweede model zal nog steeds niet bereikbaar zijn voor de massa, want geruchten spreken over een prijsniveau dat vergelijkbaar is met een “high-end Mac-computer”. Foxconn zal bij de productie van dit tweede model vooral de nadruk leggen op het automatiseren van de massaproductie en het verbeteren van de productie zelf, om de kosten te verlagen. Dat er een goedkopere variant aan zit te komen, is eerder al gemeld door onder andere The Information en Mark Gurman van Bloomberg. Deze heeft goedkopere onderdelen, zoals lenzen met een lagere resolutie.

Reality Pro headset kleuren

De eerste headset wordt vermoedelijk voor of tijdens WWDC 2023 in juni onthuld en heeft meer dan een dozijn camera’s, dubbele 4K-lenzen, geavanceerde oog- en handtracking en een fysieke knop die vergelijkbaar is met de Digital Crown op de Apple Watch. De headset zou beschikken over een iOS-achtige interface met een raster van apps. Volgens Nikkei Asia is de hoge aanschafprijs van deze eerste headset wel te verklaren: Apple wil displays gebruiken die $150 per oog kosten, terwijl een normaal iPhone-display $60 kost. Het zou daarom alleen interessant zijn voor “passionele tech geeks en vermogende klanten”.

Bekijk ook

Gerucht: Apple gaat zich focussen op goedkopere headset (en legt bril in de ijskast)

Apple zou plannen om een augmented reality-bril te maken voorlopig hebben geschrapt. Technische problemen zorgen ervoor dat Apple nu de aandacht richt op een goedkopere mixed reality-headset.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.