Apple Vision Pro WWDC 2023

Dit weten we al over de goedkopere Apple Vision-headset

Apple zou nog steeds van plan zijn om een goedkopere versie van de Vision Pro-headset uit te brengen. Hoe wil Apple de headset goedkoper gaan maken en hoe duur gaat hij dan worden? Een nieuw gerucht geeft iets meer duidelijkheid.

Update 9 januari 2024: Apple lijkt zich intern al voor te bereiden op een goedkopere versie van de Vision Pro-headset. In de nieuwste iOS 17 beta is het Pro-label verwijderd. Meerdere teksten en verwijzingen waarbij voorheen de naam ‘Apple Vision Pro’ werd gebruikt zijn nu gewijzigd in ‘Apple Vision’. Dat wil nog niet zeggen dat er binnenkort al een goedkopere versie uit komt (dat kan nog wel even duren), maar wel dat Apple zich op allerlei fronten al voorbereid op een bredere line-up van headsets. In navigatie op de website van Apple wordt het product ook Vision genoemd.

De goedkopere versie wordt vermoedelijk gemaakt van goedkopere materialen en beschikt niet over bepaalde functies, zoals EyeSight. Daarbij kun je de ogen van de gebruiker aan de buitenkant zien. Volgens Bloomberg zal deze goedkopere Vision-headset tussen de $1.500 en $2.500 gaan kosten. De introductie zal op z’n vroegst in 2025 zijn.

Update 16 oktober 2023: De aankomende Apple Vision Pro krijgt een behoorlijk prijskaartje ($3.499,-) en ook Apple weet dat dat voor veel mensen behoorlijk prijzig is. Daarom zou Apple al een tijdje bezig zijn met een goedkopere Vision-headset. De exacte specificaties, functies en mogelijkheden zijn nog niet bekend, maar Mark Gurman deelt nu wel enkele nieuwe details. Volgens hem moet de goedkopere Vision-headset het met een scherm minder doen. Het buitenste scherm waarop de EyeSight-functie zichtbaar is, zou afwezig zijn op dit model. EyeSight is een functie waarmee je ogen digitaal worden weergegeven, waardoor het voor de ander lijkt alsof je volledige gezicht zichtbaar blijft. Door deze functie niet beschikbaar te maken op de goedkopere headset, kan een ander dus geen ‘oogcontact’ met je maken.

Vision Pro gesprek voeren

Daarnaast krijgt dit model vermoedelijk een minder krachtige chip. In plaats van een Mac-chip, zou Apple kiezen voor een iPhone-chip. De aankomende Apple Vision Pro heeft naast de R1-chip ook een M2-chip aan boord, maar deze zou dus plaats maken voor een chip uit de A-serie. Intern bij Apple zou er gesproken worden over een prijs tussen de $1.500,- en $2.500,-. Daarmee is hij zo’n $1.000,- tot $2.000,- goedkoper dan de aankomende Vision Pro. Maar het zal nog wel wat jaren duren voordat de goedkopere Vision-headset verkrijgbaar wordt, zoals eerdere geruchten al stelden.

Update 27 september 2023: Ming-Chi Kuo heeft zijn verwachtingen over de Vision Pro bijgesteld en denkt dat de opvolger Vision Pro 2 in 2027 uitkomt. De goedkopere versie van headset is mogelijk geannuleerd, denkt Kuo. Ook zullen er van het huidige model minder worden verkocht. Er zullen in 2024 tussen de 400.000 en 600.000 stuks van worden verkocht en dat is een stuk lager dan de verwachte 1 miljoen stuks. De reden van Kuo’s pessimisme is dat hij niet verwacht dat Apple met dit accessoire snel het succes van de iPhone kan evenaren. Er zal dan ook heel wat tijd overheen gaan voordat de iPhone opgedoekt kan worden.

‘Goedkopere Vision-headset komt in 2025’

Na de officiële aankondiging van de Vision Pro en de geschrokken reacties op het prijskaartje, zullen veel mensen geïnteresseerd zijn in een goedkoper model. Die komt eraan, als we de geruchten mogen geloven. Apple streeft ernaar om eind 2025 een goedkopere versie van de headset uit te brengen, meldt Mark Gurman in zijn nieuwsbrief. Rond hetzelfdemoment moet er ook een nieuwe versie van de Vision Pro uitkomen met een snellere processor voor betere performance. Nu de naam Vision Pro bekend is, denkt Gurman dat de goedkopere versie wel eens Vision of Vision One zou kunnen heten.

Goedkopere componenten

Om de prijs te verlagen zou Apple kunnen kiezen voor een lagere kwaliteit scherm, een minder krachtige processor of een kleiner aantal camera’s en sensoren. Apple zou ook de speakers voor ruimtelijke audio achterwege kunnen laten en gebruikers aanmoedigen om AirPods te gebruiken. In de huidige versie van de Vision Pro zitten enkele dure componenten, namelijk de M2- en R1-chip, twee 4K micro-LED schermen en een groot aantal camera’s en sensoren.

Vision Pro lens

Apple zou ook kunnen kiezen voor een simpeler hoofdband of het achterwege laten van de 3D-camera waarmee je verjaardagspartijtjes kunt filmen. Bovendien is het productieproces rond 2025 wat meer gestroomlijnd en kunnen er door schaalvergroting kosten worden bespaard. Gurman verwacht dat er honderden dollars van de prijs af kunnen gaan. De punten waarop Apple liever niet zal willen besparen zijn het EyeSight-systeem (waarbij je de ogen van de gebruiker blijft zien) en het systeem van oog- en handbediening.

In februari beweerde analist Ming-Chi Kuo ook dat de goedkopere headset in 2025 komt. Er waren destijds nog geruchten over twee besturingssystemen voor de headsets: xrOS en realityOS. Inmiddels weten we dat Apple tot op het laatste moment heeft vastgehouden aan de naam xrOS, maar uiteindelijk voor visionOS heeft gekozen. Dit blijkt onder andere uit diverse workshopvideo’s van WWDC, waarin de naam xrOS nog werd genoemd.

Goedkoper model wordt gemaakt door Taiwanese partners

De productie van de huidige Vision Pro is volgens Kuo in handen van Luxcaseict, een joint venture tussen Luxshare en Pegatron. Het goedkopere model wordt gemaakt door Foxconn. Ook Nikkei Asia mengde zich eerder in de voorspellingen en beweerde dat de eerste versie van Apple’s headset gebouwd wordt door het Chinese bedrijf Luxshare, en niet door Apple’s gebruikelijke Taiwanese partners Foxconn en Pegatron. Luxshare zou een ontwikkelteam in Shanghai hebben overgenomen, dat eerder werkte voor Pegatron.

Film kijken met Apple Vision Pro

De tweede headset zal volgens Nikkei Asia wel door het Taiwanese bedrijf Foxconn worden gemaakt, zo beweert Nikkei Asia. Deze goedkopere versie zal nog steeds geen budgetproduct zijn. Het prijsniveau is vergelijkbaar met een “high-end Mac-computer”. Foxconn zal bij de productie van dit tweede model vooral de nadruk leggen op het automatiseren van de massaproductie en het verbeteren van de productie zelf, om de kosten te verlagen.

De Vision Pro werd tijdens WWDC 2023 in juni onthuld en heeft tientallen camera’s en sensoren, twee 4K-lenzen, geavanceerde oog- en handtracking en een fysieke knop die vergelijkbaar is met de Digital Crown op de Apple Watch. De headset draait op visionOS, een nieuwe besturingssysteem voor spatial computing.

https://www.iculture.nl/apple-accessoires/vision-pro/

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 16 oktober: Artikel bijgewerkt met nieuw gerucht over goedkopere Vision-headset.
  • 2023 - 11 juni: Er zijn nieuwe geruchten over een tweede, goedkopere headset. We hebben dit artikel daarom geactualiseerd.

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.