Apple Vision Pro WWDC 2023

Wat kost de Vision Pro? Dit zijn de prijzen van headset en accessoires

Apple Vision Pro kost $3.499 in de Verenigde Staten. Maar wat wordt de prijs in euro's? Door naar soortgelijke (dure) Apple-producten te kijken kunnen we al een goede schatting maken van de europrijs die we in EU-landen moeten gaan betalen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Dit artikel is bijgewerkt met de nieuwste info.

Apple Vision Pro: duur speeltje

Nu de Vision Pro op de markt is, zullen er ook in Nederland ongetwijfeld mensen zijn die er eentje willen kopen. Alleen die prijs… dat is wel even schrikken. Natuurlijk zijn we al gewend aan dure Apple-producten zoals het Pro Display XDR (vanaf €5.499,-). Dit beeldscherm is vooral bedoeld voor professionals met een Mac Pro of Mac Studio, terwijl de Vision Pro vooral een consumentenproduct is. De prijs van $3.499,- is dan wat moeilijker te rechtvaardigen. Misschien dan toch maar wachten tot ‘ie in Europa uitkomt? En wat wordt dan de prijs? We hebben het voor je uitgerekend aan de hand van reeds langer bestaande Apple-producten die in de VS ook $3.499,- kosten.

Vision Pro prijs in dollars

Bij het bestellen van de Vision pro kun je kiezen uit drie opslagvarianten. Dit kosten ze:

  • 256GB: $3.499,-
  • 512GB: $3.699,-
  • 1TB: $3.899,-

Twijfel je hoeveel opslag je moet nemen? In onze Vision Pro review kun je lezen over de ervaringen van onze reviewer, Hugo. Hij koos de versie met 256GB opslag. Daarvan neemt visionOS ongeveer 20GB in beslag. De rest kun je dus vullen met eigen apps, die over het algemeen weinig ruimte in beslag nemen. Als je geavanceerde games gaat spelen is de opslag uiteraard wel sneller vol.

Vision Pro bovenaanzicht

Daarnaast kun je diverse accessoires kopen:

Prijs van de Vision Pro in euro’s: dit verwachten we

Apple heeft nog geen prijs in euro’s bekendgemaakt, maar we kunnen wel een geïnformeerde schatting maken op basis van andere Apple-producten die in dezelfde prijsklasse vallen. Er zijn een paar Apple-producten die in de prijsklasse van $3.500,- vallen. Met de iPads, MacBook Air en het Apple Studio Display gaat het niet lukken: welke configuratie je ook kiest, je komt nooit boven de $3.000,-. Bij de Mac Pro het Pro Display XDR is het probleem dat ze veel te duur zijn. Maar met de MacBook Pro en de Mac Studio lukt het wel om op (ongeveer) $3.500 uit te komen.

Voor hetzelfde bedrag: 16-inch MacBook Pro topmodel

Kies je de 16-inch MacBook Pro met M3 Pro Max-chip met 14-core CPU, 30-core GPU, 36GB centraal geheugen en 1TB SSD, dan betaal je daar in de VS exact $3.499,- (excl. tax) voor, terwijl je in de Nederlandse Apple Store uitkomt op €4.299,- (incl. BTW). Ben je ondernemer en heb je de mogelijkheid om de BTW ter waarde van €746,11 af te trekken, dan ben je goedkoper uit.

Samengevat:

  • Prijs VS excl. tax: $3.499,-
  • Prijs Nederland excl. BTW: €3.552,89
  • Prijs Nederland incl. BTW: €4.299,-

Voor iets meer: Mac Studio met wat extra’s

Kies je de Mac Studio dan is het duurste model met $3.999,- te hoog qua prijs. Maar je kunt met een maatwerkconfiguratie wel een instapmodel Mac Studio samenstellen die qua prijs in de buurt komt. Je kiest dan de Mac Studio met M2 Max, 38-core GPU, 96GB centraal geheugen, 1TB opslag en Final Cut Pro voorgeïnstalleerd. In totaal kom je dan uit op $3.498,99 en dat scheelt één dollarcent met de prijs van de Vision Pro. In Nederland betaal je voor dezelfde configuratie €4.158,99 inclusief BTW en ook hier geldt: als je de BTW ter waarde van €€721,81 kunt aftrekken is het prijsverschil niet zo groot.

Samengevat:

  • Prijs VS excl. tax: $3.498,99
  • Prijs Nederland excl. BTW: €3.437,18
  • Prijs Nederland incl. BTW: €4.158,99

Conclusie: Vision Pro gaat ca. 4200 euro kosten

Als we er vanuit gaan dat Apple voor het bepalen van de Europese prijzen ongeveer dezelfde omrekenfactor hanteert, dan komt dat voor Nederland en België neer op:

  • €3.500,- exclusief BTW
  • €4.200,- inclusief BTW

Dit is vrijwel gelijk aan de prijs die onze reviewer Hugo betaalde. Hij was ongeveer 4.200,- kwijt aan de Vision Pro, plus verzending en verzekering, BTW en invoerkosten. Hij liet dit regelen door Stackry, gevestigd in New Hampshire. Omdat dit een Amerikaanse staat zonder salestax is, scheelde dit een hoop geld. Meer over Hugo’s ervaringen kun je lezen in onze Vision Pro review.

Bekijk ook

Review: Apple Vision Pro, de ruimtelijke computer van de toekomst

Voormalig iCulture-stagiair Hugo heeft de Apple Vision Pro voor ons getest en in deze review lees je zijn ervaringen. Is dit de toekomst? Of valt er nog veel aan te verbeteren?
Vision Pro vrouw met hoofdband

Vision Pro: is de prijs realistisch?

Behalve voor het kijken naar films en het spelen van games kun je de Vision Pro ook voor allerlei kenniswerk gebruiken. Denk aan onderweg aan presentaties werken, videogesprekken vanuit hotelkamers voeren en in de trein een rapport afmaken. Voor die groep mensen kan de Vision Pro een uitkomst zijn, want je hoeft geen extern scherm mee te nemen en je kunt op een ‘immersive’ manier aan videogesprekken deelnemen. Kijk je naar de vele sensoren en camera’s, dan is de prijs van $3500 misschien niet eens zo overdreven. De Vision Pro is een van de meest complexe producten die Apple heeft gemaakt en is qua camera’s, sensoren en andere technologie niet te vergelijken met een topmodel MacBook Pro.

Vision Pro voorbeeld

Ons advies: probeer de headset een keertje als ‘ie uit is, om jezelf een beeld te vormen of je dit nodig hebt en of hij voor jouw geplande toepassingen z’n geld waard is. Wellicht ben je in één keer om, maar de kans is groot dat je besluit om nog even te wachten op een goedkopere versie. Of misschien wil je wachten tot er wat meer duidelijkheid is of de Vision Pro een succes is. De Apple Watch heeft er ook meerdere jaren over gedaan totdat doorsnee consumenten er het nut van inzagen.

Vision Pro is net zo duur als de Microsoft Hololens

De prijs van $3.500 is trouwens precies dezelfde prijs die Microsoft ook vraagt voor de HoloLens 2 (namelijk $3.500,- en in Nederland €3.849,-). Microsoft richt z’n headset tegenwoordig sterk op de industrie, bouwwereld en monteurs die veel onderweg zijn, terwijl de Vision Pro vooral wordt getoond in een kantooromgeving. Microsoft heeft met de HoloLens als eerste een mixed reality-headset op de markt gebracht, maar was z’n tijd ver vooruit. Een echte doorbraak is er nooit geweest. De tweede generatie verscheen vier jaar geleden en draait op Windows 11, maar volgens geruchten komt er geen opvolger meer in de vorm van een HoloLens 3.

Door de Vision Pro op een breder publiek te richten en ook goedkopere versies voor consumenten uit te brengen zou Apple wel eens een succesformule te pakken kunnen hebben. Apple gokt daarbij vooral op Augmented Reality (AR) en veel minder op Virtual Reality (VR). En het mooie is: Apple heeft al een uitgebreid ecosysteem voor apps en heeft volledige controle over de hardware en software.

Hololens 2 varianten

Vision Pro financiering: $99 per maand?

Bij Microsoft’s HoloLens zagen we nog een andere mogelijkheid: mensen die de prijs van $3.500 te hoog vinden kunnen ook kiezen voor maandbetaling. Dit kost $99,22 per maand en je zit er 36 maanden aan vast. Je komt dan uit op een bedrag van €3.571,92 en maar een fractie meer dan wanneer je in één keer betaalt.

Apple biedt in de Amerikaanse Apple Store ook de mogelijkheid om de prijs van producten over meerdere maanden uit te smeren, zonder dat je daar een hoge rente voor hoeft te betalen. Dit kan op papier misschien een vriendelijk gebaar lijken om de Vision Pro binnen bereik te brengen van een minder draagkrachtige groep mensen. Maar als je de Vision Pro eigenlijk niet kan betalen, moet je er niet aan beginnen.

Wat kost de Vision Pro aan onderdelen?

Een andere interessante vraag is wat de Vision Pro aan onderdelen kost. Dit zijn natuurlijk niet de werkelijke kosten, want de jarenlange R&D en andere kosten voor design, marketing en logistiek zijn er nog helemaal niet in meegenomen. Twitteraar @Tech_Reve heeft een poging gedaan en komt op ongeveer 1.500 dollar, al zal niemand in staat zijn om precies te achterhalen hoeveel Apple voor de onderdelen heeft betaald. Het duurste onderdeel is volgens hem het Sony-display (700 dollar), de assemblagekosten van Luxshare (130 dollar) en de M2-chip (120 dollar). Andere onderdelen variëren van een paar dollar tot een paar tientjes.

https://www.iculture.nl/apple-accessoires/vision-pro/

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 11 januari: Omdat de Vision Pro bijna op de markt komt, hebben we de berekeningen opnieuw uitgevoerd met huidige producten en hun prijzen.
  • 2024 - 11 januari: Omdat de Vision Pro bijna op de markt komt, hebben we de berekeningen opnieuw uitgevoerd met huidige producten en hun prijzen.
  • 2024 - 11 januari: Omdat de Vision Pro bijna op de markt komt, hebben we de berekeningen opnieuw uitgevoerd met huidige producten en hun prijzen.
  • 2024 - 11 januari: Omdat de Vision Pro bijna op de markt komt, hebben we de berekeningen opnieuw uitgevoerd met huidige producten en hun prijzen.

Vision Pro

Vision Pro is de eerste headset van Apple voor spatial computing. Deze headset combineert augmented reality met virtual reality en heeft allerlei standaard ingebouwde apps die je kent van de iPhone, iPad en Mac, maar dan in een virtuele omgeving, geprojecteerd in je echte omgeving. Hij is sinds 2 februari 2024 in de VS verkrijgbaar voor een prijs vanaf $3.499,-. Andere landen volgen later.

Vision Pro

Reacties: 19 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.