iPad Slide Over overzicht.

Slide Over op de iPad: zo werkt het

Verbeterd in iPadOS 13

Slide Over is een handige multitaskingfunctie voor de iPad. Wat is Slide Over precies en hoe gebruik je het? In dit artikel lees je er alles over en laten we zien wat er nieuw is in iPadOS 13.

Op de iPad kun je gebruikmaken van meerdere multitasking functies, speciaal voor de iPad. Eén daarvan is Slide Over, een functie waarbij je een app over een andere app kunt leggen. Zo kun je de ene app gebruiken, terwijl je de andere nog steeds ziet. In dit artikel lees je alles over Slide Over en hoe je dit gebruikt.

Wat is Slide Over?

Slide Over is een eenvoudige manier van multitasking op de iPad. Dankzij deze functie schuif je een smalle kolom van de ene app over een andere app heen.

De functie is vooral handig als je bijvoorbeeld snel even een bericht wil sturen in de Berichten-app, terwijl je een website aan het bekijken bent in Safari. Ook apps van derden kunnen ondersteuning inbouwen voor Slide Over. Dankzij deze functie hoef je niet tussen apps te wisselen, maar schuif je een app voor korte tijd over de huidige app.

Slide Over op de iPad met iCulture-app.

Bij het gebruik van Slide Over kun je zowel de onderliggende app als de bovenliggende app gebruiken. Beide apps blijven actief, dus je hoeft niet te kiezen voor de ene of de andere. Vanaf iPadOS 13 kun je ook makkelijker wisselen tussen je geopende apps in deze weergave en is het eenvoudiger om deze apps af te sluiten.

Varianten hierop zijn picture in picture en Spit View. In het eerste geval staan de apps over elkaar heen, in het tweede geval staan ze naast elkaar.

Geschikte iPads met Slide Over

Slide Over werkt op een breed scala aan iPad-modellen. Heb je één van de volgende iPads, dan kun je gebruikmaken van deze functie:

Voor deze functie heb je bovendien minimaal iOS 9 nodig.

Hoe gebruik ik Slide Over?

Deze iPad-functie is heel eenvoudig te gebruiken:

 1. Start een willekeurige app op je iPad en veeg vanaf de onderkant omhoog om het iPad-Dock te openen.
 2. Sleep een app vanuit de Dock naar boven, waarna hij vervolgens in een smallere kolom weergegeven wordt.
 3. Laat de app dan los en hij wordt in Slide Over-weergave bovenop de hoofdapp geplaatst.

iPad Slide Over met Berichten.

Slide Over app verplaatsen

Een app die in Slide Over-weergave geplaatst is, kun je eenvoudig verplaatsen. Hou je vinger op het streepje bovenin de het venster en sleep deze over het scherm om de app bijvoorbeeld helemaal links te plaatsen.

Slide Over app verbergen

Je kunt een app in deze weergave ook tijdelijk uit het beeld verplaatsen door deze helemaal naar rechts te slepen. Veeg vervolgens vanaf de rechter schermrand naar links om hem weer in beeld te krijgen.

Om een app in deze stand te kunnen gebruiken, moet deze ondersteuning hebben voor deze functie. Er zijn inmiddels veel apps die ervoor zijn aangepast. Het voordeel van Slide Over is dat het ook werkt in combinatie met apps die niet bijgewerkt zijn voor deze functie. Dat wil zeggen dat je een ondersteunende app kunt schuiven over een niet-Slide Over-app.

iPad Slide Over met chat uit Berichten.

Wisselen tussen Slide Over apps

Vanaf iPadOS 13 kun je eenvoudig wisselen tussen Slide Over-apps. Dit kan op twee manieren:

 • Open een app in deze multitaskingstand en veeg in het venster over het horizontale streepje onderaan naar links of rechts.
 • Open een app in deze multitaskingstand en veeg omhoog vanaf het horizontale streepje aan de onderkant van het venster. Er opent nu een aparte appkiezer met daarin een overzicht van alle apps in deze weergave.

Appkiezer van iPad Slide Over apps.

Slide Over-app verwijderen

Om een app die in deze weergave staat te verwijderen en terug te laten keren naar de volledige weergave, kun je deze vanuit de speciale Slide Over-appkiezer verwijderen. Dit doe je als volgt:

 1. Open de desbetreffende app in deze multitaskingweergave.
 2. Veeg omhoog vanaf de onderkant van het venster. Het overzicht met apps wordt nu geopend.
 3. Veeg de app die je uit de deze weergavestand wil halen omhoog.

De volgende keer dat je deze app opent, wordt hij altijd in volledige grote getoond, zelfs als er al een andere app geopend is.

Slide Over uitschakelen

Wil je Slide Over niet gebruiken, dan kun je het ook uitschakelen. Dit doe je als volgt:

 1. Open de Instellingen.
 2. Ga naar Algemeen > Multitasking en Dock.
 3. Zet de schakelaar bij Sta meerdere apps toe uit.

Door deze schakelaar uit te zetten, kun je niet meer twee apps tegelijk gebruiken.

Meer weten over iPad multitasking? We hebben een uitgebreide uitleg over multitasking op de iPad!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen ipad, multitasking
Software iOS 10, iOS 11, iOS 12, iOS 9, iPadOS 13