iPad mini 6 usb-c

Usb-c op de iPad: dit kun je aansluiten, dit werkt wel en niet

Dit heb je eraan
Recente iPad-modellen hebben een usb-c-aansluiting in plaats van Lightning. Wat zijn de voordelen daarvan en wat kun je er zoal mee doen? We duiken in de toepassingen van usb-c op de iPad.

Usb-c op de iPad nu op alle modellen

De iPad Pro was de eerste tablet met een usb-c-poort. Inmiddels zijn alle modellen overgestapt. Dit zijn de voordelen van usb-c op de iPad:

Praktische info over usb-c:

Welke iPads hebben usb-c?

Op deze iPads vind je een usb-c-poort in plaats van Lightning:

Usb-c biedt nieuwe mogelijkheden. Je kunt er camera’s, muziekinstrumenten en docks op aansluiten en zelfs je iPhone mee opladen! Niet elke usb-c-aansluiting is hetzelfde, dus is het goed om te weten welke kabels en accessoires je moet hebben. Hieronder lopen we de belangrijkste voordelen en mogelijkheden langs.

Lees ook de toepassingen voor de iPhone usb-c poort:

Bekijk ook

Hier zijn 10 dingen die je met de iPhone usb-c poort kunt doen

Wat kun je zoal doen met een iPhone 15 met usb-c poort? Wat kun je erop aansluiten en hoe werkt dat dan? We bespreken de mogelijkheden van de usb-c poort op de nieuwste iPhones┬▒

iPad Pro met USB-C

#1 Sneller opladen met usb-c

Usb-c is geschikt voor hogere laadvermogens dan een Lightning-kabel, tot wel 100 Watt. Daarom kun je zonder problemen een 96 Watt MacBook-adapter (€85,-) gebruiken om je apparaat op te laden. Dat geldt trouwens ook voor alle andere Apple-producten die snelladen ondersteunen. “Mogelijk laadt het apparaat dan sneller op”, belooft Apple. Je iPad zorgt ervoor dat dit veilig verloopt, zodat je toestel niet oververhit raakt.

De usb-c-adapter die Apple bij de recentere iPads meelevert is overigens 18 of 20 Watt. Dit is een verbetering ten opzichte van de oudere laders die Apple vroeger bij iPads meeleverde. Heb je een extra oplader nodig, dan kun je deze voor €25,- aanschaffen.

Je zou eventueel kunnen kiezen voor de aanschaf van een usb-c-naar-usb-adapter (€25,-) voor als je je oude accessoires wilt blijven gebruiken. Verder kun je de iPad opladen via de usb-c-poort op de MacBook.

Om je iPad sneller op te laden kun je een MacBook-adapter met usb-c gebruiken. Die verkoopt Apple ook los in meerdere uitvoeringen (vanaf €45,-).

Magic Keyboard voor iPad: USB-C poort
Bij het Magic Keyboard sluit je de usb-c-kabel zo aan.

#2 Makkelijker aansluiten met usb-c

Usb-c is van twee kanten symmetrisch. Ten eerste is de connector zelf symmetrisch, dus je hoeft niet te checken of je ‘m goed erin steekt. Het past altijd. Ten tweede zit aan beide uiteinden van de kabel een usb-c-connector, dus je hoeft niet meer naar het juiste einde van de kabel te zoeken.

Dit kun je aansluiten op een iPad met usb-c:

 • Oordopjes en headsets met kabel (eventueel met usb-c-adapter)
 • Digitale camera’s
 • Toetsenborden
 • Usb-microfoons, voor bijvoorbeeld Garageband
 • Geheugenkaartlezers, voor het uitlezen van foto’s en video’s
 • Andere externe opslagmedia, voor onder andere het inladen van foto’s, video’s, PDF’s en andere documenten van Microsoft Office en Apple’s iWork
 • Externe schermen tot 5K (DisplayPort, HDMI en usb-c)
 • TV-schermen met HDMI-aansluiting
 • Kleine apparaten die je wilt opladen, zoals een iPhone of Apple Watch (max. 7,5 Watt)
 • Ethernet (verloopstuk nodig)
 • Hubs en docs
 • Audio-interfaces en MIDI-apparaten
 • Bekabelde muizen (met adapter)
 • Draadloze muizen met RF of eigen technologie (via meegeleverde adapter in combinatie met Apple’s usb-c-AV-adapter)

iPad Pro USB-accessoires

#3 Een 6K scherm aansluiten op de iPad

Je kunt op de nieuwste iPads een extern scherm aansluiten, tot wel 6K! Zo kun je je iPad gebruiken om iets te laten zien aan anderen. Sluit je de iPad Pro aan op een groter scherm zoals een tv-scherm, dan kun je bijvoorbeeld video’s afspelen. Apple lijkt de functie vooral te hebben gemaakt voor creatieve beroepen, zo blijkt uit de afbeeldingen.

Let op dat deze functie niet op álle iPads met usb-c werkt. Zo heeft de iPad 2022 (10e generatie) wel usb-c, maar geen ondersteuning voor 5K-schermen. Ook kan deze iPad geen gebruik maken van de externe display support in iPadOS.

Het is een kwestie van goed opletten bij de aanschaf van je nieuwe monitor. De ene aansluiting is de andere niet. Dat kan wat verwarrend zijn, want usb-c en Thunderbolt 3/4 hebben op het oog dezelfde aansluiting, maar de dataoverdracht kan via totaal andere specificaties verlopen.

iPad Pro 2018 USB-C

Het mooie van het aansluiten op een extern scherm is dat je een soort werkstation op je bureau kunt inrichten, met een beeldscherm en hub, waarop je je veelgebruikte accessoires hebt aangesloten zoals, een usb-toetsenbord, speakers en een MIDI-apparaat of harddisk. Het enige wat je bij thuiskomst hoeft te doen is het aansluiten van je iPad en je hebt een volledig functionerende werkplek.

De iPad wordt overigens niet geleverd met usb-c-displaykabels, maar je kunt die wel aanschaffen. Het werkt volgens informatie van Apple met elke usb-c naar HDMI of DisplayPort-kabel. Apple verkoopt onder andere een usb-c-naar-digitale-AV-multipoort-adapter (€79,-).

#4 Supersnelle datatransfer met usb-c (maar niet altijd)

Een Lightning-aansluiting met usb 3.0 ondersteuning kan snelheden tot 5 Gbps aan. Maar hoe zit dat met usb-c?

De usb-c-connector die Apple op de iPad gebruikt ondersteunt een snelheid tot wel 40 Gbps, maar het hangt af van jouw iPad-model of dat ook haalbaar is. De iPad Pro kan bijvoorbeeld tot 40 Gbps, maar de gewone 10e generatie iPad kan tot maar 480 Mbps. Maar hou er wel rekening mee dat de zwakste schakel bepalend is voor de daadwerkelijke snelheid. Bij de usb-c-naar-sd-kaartlezer (€45,-) zagen we namelijk dat het werkt op ‘UHS-II-snelheid’ en dat is 156MB/s full duplex of 312MB/s half duplex.

USB-C-accessoires voor je iPad Pro

#5 iPhone opladen met je iPad
Je kunt via de usb-c poort van de iPad ook je iPhone opladen! Dat kan handig zijn in noodsituaties als je nog even door moet en er geen stopcontact in de buurt is. De iPad wordt dan één grote powerbank.

Voor het opladen van je iPhone heb je wel een apart kabeltje nodig, namelijk een Lightning-naar-usb-c-kabel (€25,-). Heb je al een wat nieuwere MacBook of een recente iPhone (vanaf de iPhone 12), dan heb je waarschijnlijk al zo’n kabeltje liggen.

USB-C kabel

#6 Met usb-c kun je allerlei accessoires aansluiten

Voorheen kon je via de Lightning-poorten van de iPad wel kleine accessoires voorzien van stroom, bijvoorbeeld een Apple Pencil of geheugenkaartlezer. Maar als je een zwaarder apparaat aansloot kreeg je al snel een melding dat het apparaat te veel stroom trok. De usb-c-poort heeft een veel hogere output, zodat je er ook grotere apparaten mee kunt aansluiten en opladen. Het werkt zelfs met usb-c-hubs en externe harddisks.

Je kunt bijvoorbeeld toetsenborden, MIDI-apparaten, Ethernet-adapters, camera’s, usb-sticks en externe harde schijven aansluiten. Dit werkt standaard alleen met foto’s en video’s. Wil je meer doen, dan heb je gespecialiseerde apps voor bestandsbeheer nodig. Fabrikanten zoals SanDisk en Seagate leveren die mee bij hun opslagproducten. Ook is het zo, dat als je zware apparaten wilt aansluiten, je beter gebruik kunt maken van een powered usb-c-hub, zodat je de accu van de iPad niet te snel leegtrek.

Praktische info: usb-c, Thunderbolt, DisplayPort?

Het is bij usb-c wel even opletten, want het is niet zo dat alles wat eruit ziet als usb-c ook daadwerkelijk gaat werken. Je kunt een Thunderbolt-accessoire aansluiten op een usb-c-poort en erachter komen dat het niet werkt. Ook kan het zijn dat het maar gedeeltelijk werkt en heb je een Thunderbolt 3- of 4-poort nodig om er volop van te profiteren. Vaak kun je het verschil tussen een usb-c en zo’n Thunderbolt-kabel niet goed zien.

Bekijk ook

Usb-c en Thunderbolt uitgelegd: dit zijn de verschillen

De termen usb-c en Thunderbolt worden soms door elkaar gebruikt, maar toch is er een duidelijk verschil. Is elke usb-c-poort geschikt voor Thunderbolt-functies? En wat kan je ermee? In dit artikel zetten we de eigenschappen en verschillen van deze aansluitingen op een rijtje.

Dit komt omdat een usb-c-connector er precies uit ziet als een Thunderbolt-connector. De specificatie van usb-c houdt in dat er bovenop de normale usb-functies ook nog extra functionaliteit bovenop kan zijn toegevoegd, zoals Thunderbolt of DisplayPort. De iPad Pro 2021 en nieuwer zijn de enige met ondersteuning voor Thunderbolt.

Hoe werkt het met usb-c-hubs?

Apple wekt graag de indruk dat de iPad een MacBook-vervanger is. Maar er zit slechts één usb-c poort in, dus dat betekent dat je niet alles kunt aansluiten. Je zult dus wellicht een usb-c-hub nodig hebben. Dat biedt je de mogelijkheid om meerdere usb-c-apparaten tegelijk aan te sluiten en bovendien zitten er vaak nog poorten in om je oudere accessoires met usb-a-aansluiting te blijven gebruiken.

HyperDrive USB-C-hub en Qi-lader voor MacBook.

Omdat de MacBooks al langere tijd usb-c gebruiken heb je tegenwoordig keuze uit een enorm aanbod van usb-c hubs, bijvoorbeeld van de Nederlandse fabrikant Xtorm (€35,-). Let wel op de pass-through power. Je kunt dan een stroomadapter aansluiten op de hub, die vervolgens zorgt dat je iPad opgeladen blijft én stroom geeft aan alle aangesloten accessoires.

Bekijk ook

De beste usb-hubs en docking stations voor je MacBook

Als je vaak moet thuiswerken, is het wel zo fijn als je wat extra aansluitingen hebt op je MacBook. In deze gids zetten we de beste usb-hubs en docking stations voor je op een rij. Zo koppel je makkelijk in ├ę├ęn keer meerdere accessoires aan je Mac of MacBook.

Waarschijnlijk werken alle hubs die voor de MacBooks zijn gemaakt ook met de iPad, maar dat is een kwestie van uitproberen.

iPad met usb-c aansluiting kopen
Wil je een iPad met usb-c-aansluiting kopen, dan heb je keuze uit deze formaten en modellen:

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer. De nieuwste generatie is de iPad Pro 2022.

iPad Pro