Apple Store iPad-workshop voor kinderen

iPad bedienen met handgebaren: zo doe je dat

Met handgebaren kun je de iPad bedienen, bijvoorbeeld voor apps afsluiten, multitasking en meer. Zo werk je niet alleen sneller, maar het komt ook van pas als je thuisknop stuk is.

iPad bedienen met handgebaren

Je kunt op de iPad gebruikmaken van verschillende handgebaren op het touchscreen om tussen apps te wisselen, een app af te sluiten of om terug te gaan naar het beginscherm. Je gebruikt dit op iPads zonder thuisknop, maar het werkt ook op modellen waar wel gewoon nog een knop op zit. Het kan ook van pas komen als de homeknop niet meer zo goed functioneert. Zo kun je je iPad bedienen met veegbewegingen en handgebaren.

iPad gebaren voor multitasking

Sommige handgebaren zijn alleen beschikbaar op de iPad en laten je sneller werken. Nagenoeg elke iPad is geschikt voor deze handgebaren, waardoor er ook geen specifieke vereisten zijn. Voor sommige gebaren moet je ervoor zorgen dat de instelling ingeschakeld staat. Dat doe je als volgt:

  1. Open Instellingen en ga naar Beginscherm en Dock.
  2. Tik op Multitasking.
  3. Zet de schakelaar bij Gebaren aan.

iPad-gebaren

Op de iPhone zijn deze iPad-specifieke multitasking-gebaren niet beschikbaar, maar je kunt wel gebruik maken van AssistiveTouch (zie verderop).

In totaal gaat het om drie verschillende multitaskingbewegingen waarmee je op je iPad kunt navigeren:

  • Terug naar beginscherm: om terug te keren naar het beginscherm, maak je een knijpbeweging met vier of vijf vingers. Hierdoor keer je direct terug naar het scherm met alle appicoontjes.
  • Wisselen tussen apps: wil je wisselen tussen apps, dan gebruik je vier of vijf vingers en sleep je deze naar links of rechts. Veeg naar rechts om de vorige app te openen en naar links om de volgende app op het beeld te zetten.
  • Appkiezer openen: de appkiezer open je door met vier of vijf vingers omhoog te vegen. In iOS 11 en later kun je dit ook met één vinger doen.

iPad bedienen met veegbewegingen

Daarnaast werken op een iPad vanaf iOS 12 ook de bewegingen voor iPhone-bediening. Deze gebaren zijn altijd te gebruiken, ook als je de eerder genoemde instelling uitschakelt. Je gebruikt ze om een Face ID iPad te bedienen, maar het werkt eigenlijk met alle modellen.

Terug naar beginscherm

iPad bedienen: app afsluiten door te vegen.
Veeg met één vinger vanaf de onderkant van het scherm omhoog. Dit werkt altijd en vanuit elke app.


Wisselen tussen apps

iPad bedienen: apps wisselen door te vegen.
Veeg aan de onderkant van het scherm met één vinger naar links en rechts om te wisselen (op een iPad met Face ID). Op een iPad met thuisknop veeg je met een lichte boog van links naar rechts.


Appkiezer openen

iPad bedienen: appkiezer openen.
Veeg met één vinger van beneden naar boven en hou hem in het midden even vast. Laat dan het scherm los. Veeg van links naar rechts om door je actieve apps te bladeren en tik de app aan die je wil openen.


Bedieningspaneel openen

iPad bedienen: Bedieningspaneel openen.
Je opent het bedieningspaneel door met een vinger van boven naar beneden te vegen vanaf de hoek rechtsboven.


Dock openen

iPad bedienen: Dock openen.
Open het iPad-dock door vanaf de onderkant een klein stukje naar boven te vegen en laat dan het scherm los. Vanuit daar kun je andere apps openen of functies als Split View en Slide Over gebruiken.


De iPads en iPhones met Face ID bedien je exclusief met deze bewegingen. Meer daarover lees je in ons artikel over iPhone-bediening.

iPad bedienen via AssistiveTouch
Als de homeknop van je iPhone of iPad kapot is, kun je ook gebruik maken van AssistiveTouch. We hebben in een een aparte tip uitgelegd hoe dit werkt. Dit houdt in dat je functies zoals het activeren van Siri, het indrukken van de homeknop, scherm roteren en volume aanpassen vanaf het touchscreen kunt bedienen. De functie is eigenlijk aanwezig voor mensen met een motorische handicap, die moeite hebben met knoppen indrukken. Via een aanwijsstokje kunnen ze alle functies van de iPhone en iPad toch bedienen. Maar AssistiveTouch komt ook van pas als de knoppen kapot zijn, bijvoorbeeld de volumeknoppen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!