iPad Pro tekenen

Review 10,5-inch iPad Pro (2017)

Meer Pro dan ooit!

In deze iPad Pro 10.5 review vertellen we onze ervaringen met de snelste en krachtigste iPad tot nu toe. Zijn er genoeg vernieuwingen voor een upgrade?

iPad Pro 2017 review Prijs (vanaf €739,-)

Met een groter scherm, meer RAM en een beter toetsenbord is de iPad Pro een echte ‘Pro’ geworden. Bovendien zitten er handige vernieuwingen voor creatieve gebruikers in, zoals een snellere verversing van het scherm en een betere camera. In onze review van de iPad Pro 2017 vertellen we over onze ervaringen met deze vernieuwde tablets voor professionals.


Reviewtekst: Gonny van der Zwaag (@gonny), fotografie: Lyan van Furth (@Lyan_van_Furth) van Maal4. Ons testexemplaar is een 512GB iPad Pro 10,5″ met 4G in spacegrijs.

Review 10,5-inch iPad Pro (2017): nog steeds kopen?

Twijfel je of de 10,5-inch iPad Pro iets voor jou is? Dit model is bij Apple niet meer verkrijgbaar en ook veel andere winkeliers hebben ‘m niet meer in het assortiment. Wil je deze iPad Pro professioneel gaan gebruiken en stel je hoge eisen, dan raden we aan om voor een nieuwer model te kiezen. In ons overzicht iPad kopen lees je er alles over. Kun je deze iPad voor een leuk prijsje op de kop tikken, dan is het nog steeds een prima tablet die nog jarenlang meegaat en nog wel een paar jaar updates zal krijgen.

Bekijk ook

Nieuwe iPad kopen? Dit zijn de beste prijzen voor nieuwe en actuele modellen

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de huidige iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.

iPad Pro 2017 review achterkant met antennestreep

Apple laat met de nieuwe iPads zien dat ze alles uit de kast trekken om de gebruikers tevreden te houden. De iPad-verkopen zijn weliswaar afgevlakt, maar dat komt niet omdat Apple te weinig keuze biedt of omdat de kwaliteit tegenvalt. Met de goedkopere 9,7-inch iPad, de iPad mini 4 en de twee nieuwe iPad Pro’s hebben ze een duidelijke line-up die voor elk wat wils biedt.

Over de eerder dit jaar vernieuwde 9,7-inch iPad waren we al enthousiast in onze iPad 9,7″ review, omdat deze tablet alles biedt wat de gewone gebruiker nodig heeft. Voor mensen die een stap verder willen gaan zijn er nu de nieuwe iPad Pro’s in 10,5-inch en 12,9-inch.

Intro

Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof de 10,5-inch iPad Pro de meeste vernieuwingen heeft ondergaan, vooral vanwege het grotere scherm. Maar eigenlijk is de 12,9-inch iPad Pro het meest erop vooruit gegaan. Dit model dateert alweer uit 2015 en liep een aantal vernieuwingen mis die in 2016 wel aan de kleinere iPad Pro werden toegevoegd, zoals het True Tone-display met P3-kleurengamma en een verbeterde camera.

In 2017 voegt Apple daar nog meer aan toe, zoals een verbeterd scherm met ProMotion-technologie, snellere processor, meer opslag, groter Smart Keyboard en de performance die je normaal gesproken van een MacBook verwacht.

iPad Pro 2017 review camera en flitser

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verbeteringen die je later dit jaar in iOS 11 zult aantreffen: betere multitasking, een Dock die je de indruk geeft alsof je op een laptop werkt, bestandsbeheer en drag-and-drop. Juist daardoor zullen meer mensen geneigd zijn om hun MacBook af en toe thuis te laten, omdat je op de iPad Pro bijna net zo productief bent. Bijna al die functies komen overigens ook beschikbaar op de goedkopere iPads, waaronder de 9,7-inch iPad van eerder dit jaar.

We kijken in deze review vooral naar de 10,5-inch iPad Pro, omdat die voor de grootste groep gebruikers het interessant is. Technisch is dit model vrijwel gelijk aan 12,9-inch iPad Pro 2017. Alleen het scherm, de behuizing en de batterij zijn groter, maar alle componenten zijn hetzelfde.

Verbeteringen iPad Pro 2017

Dit zijn de belangrijkste verbeteringen die Apple bij de 2017 iPad Pro’s heeft doorgevoerd:

 • Groter schermformaat op 10,5-inch iPad Pro
 • Verbeterde processor in beide modellen
 • ProMotion-schermtechnologie in beide modellen
 • Meer opslag, tot wel 512GB
 • Verbeterde 12-megapixelcamera

De belangrijkste verschillen van de 10,5″ iPad Pro in vergelijking met z’n voorganger lees je in onderstaand artikel. Ook hebben we een artikel over de verschillen van de 12,9″ iPad Pro in vergelijking met het eerdere exemplaar van twee jaar geleden.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: dit zijn de vernieuwingen in de 10,5-inch iPad Pro

Wat is er nieuw bij de 10,5-inch iPad Pro (2017) en wat zijn de verschillen met de 9,7-inch iPad Pro uit 2016? We hebben alle verschillen op een rijtje gezet, zodat jij een goede afweging kunt maken.
Bekijk ook

iCulture vergelijkt: dit zijn de vernieuwingen in de 12,9-inch iPad Pro

Wat is er nieuw bij de 12,9-inch iPad Pro 2017 en wat zijn de verschillen met het vorige model? We hebben alle punten voor je op een rijtje gezet.

Specs

Er is geen verschil in specs meer tussen de kleine en grote iPad Pro. Het enige verschil is dat het scherm van de 12,9-inch iPad Pro een stuk groter is. Daardoor is de behuizing ook iets groter en zwaarder en past er een grotere batterij in. Maar wat de camera, schermkwaliteit en andere eigenschappen betreft zijn beide modellen nu hetzelfde. Hieronder zie je de belangrijkste specs, die we ter vergelijking naast de specs van de 9,7-inch iPad Pro hebben gezet.

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek iCulture vergelijkt: 10.5 inch iPad Pro 2017 en 9.7 inch iPad Pro 2016.

Design

De 10,5-inch iPad Pro lijkt op alle eerdere tablet-modellen die Apple op de markt heeft gebracht. Sinds de iPad Air is er eigenlijk niet zoveel veranderd aan het design, het glazen frontje en de aluminium achterkant. Ook het schermformaat bleef jarenlang hetzelfde. Daar komt met deze 10,5-inch iPad Pro verandering in. De behuizing is daardoor groter en de randen rondom het scherm zijn smaller geworden.

iPad Pro 2017 review speakergaatjes

Opvallend is dat de iPad Pro nog steeds 6,1mm dun is. Dat moet een bewuste keuze van Apple zijn geweest. Het gewicht steeg met 30 gram, maar dat merk je niet tijdens het gebruik. Wat je wel merkt als je een 9,7-inch iPad gewend bent, is dat je net iets verder moet reiken met je vingers. En door de smallere schermranden zul je deze tablet misschien iets vaker in landschapsweergave gebruiken. Je kunt kiezen uit de kleuren zilver, spacegrijs, goud en (alleen bij 10,5-inch) roségoud. Spacegrijs is in 2017 helaas wel veel lichter van kleur geworden ten opzichte van de Air’s en mini’s van een paar jaar geleden. Op de foto’s zou je bijna denken dat het om een zilverkleurig exemplaar gaat.

iPad Pro 2017 review: speaker en koptelefoonaansluiting aan de bovenzijde

Alle aansluitingen zitten overigens nog steeds op dezelfde plek en dat geldt ook voor de camera en flitser. Het enige minpuntje daaraan is dat de ‘camerabult’ dikker is geworden. Apple heeft de 12-megapixelcamera van de iPhone 7 gebruikt en die neemt meer ruimte in beslag dan het vorige.

Scherm

De vernieuwingen bij deze iPad Pro’s vind je vooral in het scherm. True Tone en het DCI-P3 kleurengamma waren al aanwezig op de kleine iPad Pro, maar op het grotere model zijn ze nieuw toegevoegd. Ze zorgen ervoor dat het scherm meekleurt met het omgevingslicht en dat kleuren nauwkeuriger worden weergegeven. Ook de antireflectie-coating kennen we al van de eerdere modellen.

Met 600 nits is dit een ven de meest heldere schermen die je in een tablet kunt krijgen. Ter vergelijking: de 9,7″ iPad maakte eerder dit jaar de sprong van 400 naar 500 nits. De iPad Pro gaat daar nog weer even overheen en is daardoor nog prettiger om buitenshuis af te lezen in de meest heldere stand.

iPad Pro 2017 review: smallere schermranden en bezel

ProMotion

Het écht vernieuwende is de refresh-rate van maximaal 120Hz, tweemaal zoveel als de gebruikelijke 60Hz. Het zorgt ervoor dat animaties en beweging op het scherm nog vloeiender zijn. Als je bladert is er minder vertraging in de beweging van de pixels. Voorafgaand aan deze review waren we sceptisch of dat verschil wel te merken zou zijn. Maar zowaar: je merkt het echt, zelfs als je alleen maar wat door een simpel lijstje bladert. Deze nieuwe schermtechnologie heeft de naam ProMotion en is alleen beschikbaar op deze nieuwe iPad Pro’s. Om te voorkomen dat het een aanslag op je batterij wordt heeft Apple de variabele refresh-rate nog verder geperfectioneerd. De refresh-rate kan van 120Hz omlaag naar 24Hz (voorheen 30Hz) als je statische of nauwelijks bewegende content bekijkt. Deze variabele refresh-rate is mogelijk dankzij een nieuwe functie van de A10X-chip, waarbij de GPU aangeeft hoe vaak het scherm per seconde ververst moet worden. Bij eerdere iPads was dat precies andersom: daarbij vroeg het scherm aan de GPU om 60 keer per seconde nieuwe inhoud te sturen.

Bekijk ook

ProMotion: de voordelen van deze 120 Hz schermtechniek

Dankzij ProMotion zien animaties er op een scherm een stuk beter uit. ProMotion is een schermtechniek van Apple die zorgt voor een hoge refresh rate, waardoor alles veel soepeler oogt. Hier lees je er alles over.

Schermresolutie

De nieuwe schermresolutie van 2224 x 1668 (voorheen 2048 x 1536) levert vrijwel geen problemen op. De meeste apps passen zich moeiteloos aan het grotere schermformaat aan, dat nog steeds de beeldverhouding 4:3 heeft. Dus je krijgt geen zwarte balken. Apple probeert ontwikkelaars al sinds iOS 6 ervan te overtuigen dat ze hun apps resolutie-onafhankelijk moeten maken, zodat ze altijd schermvullend zijn. Apps die niet zijn aangepast worden ietsje uitgerekt, zonder dat het storend is.

Split View en meer

In Split View-weergave heb je op de 10,5-inch iPad Pro nét iets meer ruimte op het scherm, al kun je nog steeds niet twee apps in volledige weergave bekijken. Je kiest voor twee iets compactere apps naast elkaar (50%/50%) of je zet naast een app in normaal formaat nog een miniatuur-app (70%/30%). Op de 12,9-inch iPad speelt dit veel minder, want daarop kun je twee apps in normaal formaat naast elkaar zetten. De pixeldichtheid is 264ppi gebleven, dus je hebt dezelfde retina-ervaring bij het lezen van teksten of het bekijken van afbeeldingen op het scherm.

Conclusie scherm

Dit scherm is het beste wat we tot nu toe hebben gezien in een iPad. Dat mag ook wel, want een iPad is eigenlijk één groot scherm met een (noodzakelijk, maar steeds smaller wordend) randje om nog te kunnen vasthouden.

iPad Pro 2017 review: Smart Connector

Accessoires: Apple Pencil en Keyboard

De Apple Pencil en het Smart Keyboard zijn alleen te gebruiken als je een iPad Pro hebt en dat blijft bij deze nieuwe modellen zo. Verder heeft Apple een nieuwe lederen insteekhoes (sleeve) uitgebracht die we in een aparte review uitgebreider zullen bespreken. Voor de Apple Pencil is een bijpassend lederen opberghoesje verkrijgbaar, die je totaalbedrag aan accessoires nog verder opvoert. In totaal ben je rond de €500 extra kwijt als je al deze accessoires aanschaft:

Apple Pencil met iPad Pro 2017

Om nog even terug te komen op het scherm van deze nieuwe iPads: de Apple Pencil heeft nu een latency van 20 milliseconde en reageert daardoor nog sneller dan de 38ms latency van de oudere iPad Pro-modellen. Het zou zomaar kunnen zijn dat Apple dit getal bewust heeft gekozen, want de Microsoft Surface Pen heeft een latency van 21ms. Die lagere latency is eigenlijk alleen belangrijk voor mensen die hun Pencil veel gebruiken om te schetsen.

Concreet houdt het in dat er een vertraging zit van 20ms tussen het tekenen van een lijn met de penpunt en de weergave op het scherm. Je zult een slowmotion-filmpje moeten maken om dat verschil te zien. Met blote ogen verschijnt de lijn onmiddellijk. Dat is knap, maar het is geen game changer. Eigenlijk ging tekenen en schetsen al vlot genoeg en is het dankzij het ProMotion-scherm nog weer iets geperfectioneerd. Mensen die de Pencil alleen gebruiken om dingen op het scherm aan te wijzen zullen er weinig van merken.

De Pencil zelf is niet vernieuwd, dus je krijgt de verbeterde functies ook als je eerder een iPad Pro met Apple Pencil gebruikte. Wel voelt de Pencil weer net iets anders aan op het scherm, iets stroever en natuurlijker, minder alsof je op glas schrijft. Maar ook dit is subtiel.

iPad Pro 2017 review: Smart Keyboard in gebruik

Smart Keyboard met iPad Pro 2017

Het Smart Keyboard voor de 10,5-inch iPad Pro is nu full-size QWERTY. Het betekent dat de hoes en het toetsenbord iets breder en dieper zijn geworden. Overigens betekent het wel dat sommige toetsen wat kleiner moesten worden gemaakt, waardoor ze er wat verkrampt uitzien. Bij de Smart Keyboards van vorig jaar vonden we dat je er wel behoorlijk aan moet wennen, omdat het voelt alsof je op een matje zit te tikken. De toetsen zijn niet erg diep in te drukken en door de stoffen bekleding zijn ze ook wat stroever. Je vingers glijden niet makkelijk over te toetsen als je met 10 vingers typt.

iPad Pro 2017 review met Smart Keyboard

Bij het nieuwe 10,5-inch Smart Keyboard zijn de toetsen van normaal formaat, hetzelfde als het 12,9-inch Smart Keyboard. Alle QWERTY-toetsen, nummers en belangrijke functies zijn full-size, terwijl minder vaak gebruikte toetsen wat kleiner zijn geworden. Gelukkig zit er wel genoeg ruimte tussen de toetsen dat je meestal de juiste aantikt. Toetsverlichting is er niet, in tegenstelling tot de toetsenbordhoes van Logitech. Ook kun je het scherm maar onder één hoek gebruiken. Het is een kwestie van smaak of je dit toetsenbord prettig vindt. Positief is dat het toetsenbord uit één stuk bestaat, waardoor het makkelijk op je schoot te gebruiken is. Bij het 12-inch toetsenbord was dat al het geval en met het 10,5-inch toetsenbord ligt het nu ook stabieler (al hadden we geen klachten over de vorige versie).

https://www.iculture.nl/reviews/smart-keyboard-review-ipad-pro/

De 10,5-inch iPad Pro zal misschien meer mensen overhalen om vaker de iPad als laptop te gebruiken, maar dat zal eerder komen door de nieuwe iPad-functies in iOS 11 en niet zozeer door het verbeterde toetsenbord.

Eén kritiekpuntje hebben we toch wel: er zijn de afgelopen twee jaar eigenlijk geen nieuwe accessoires voor de Smart Connector bijgekomen. Naast twee of drie toetsenbordhoezen is er een dock, meer niet. Ook zijn er naast de Pencil geen andere accessoires bijgekomen die gebruikmaken van de schermtechnologie in de iPad Pro’s, bijvoorbeeld een high-tech kwast of lineaal (ik noem maar wat).

Camera

Bijzonder aan de nieuwe iPads is dat er dezelfde 12 megapixelcamera in zit die je ook in de iPhone 7 vindt. Dat betekent: een viervoudige LED-flitser met True Tone, optische beeldstabilisatie, 4K video en ondersteuning voor een groter kleurengamma (DCI-P3). Maar het betekent ook dat er nu een behoorlijke camerabult (zie foto’s) achterop de iPad zit.

iPad Pro 2017 review camerabult

Vooral de 12,9-inch iPad Pro gaat erop vooruit, want die liep nog wat achter ten opzichte van het kleinere model. Er zat bijvoorbeeld nog een 8 megapixelcamera zonder flitser in en de frontcamera was nog een magere 1,2-megapixel.

Eigenlijk verwachten we niet dat mensen de iPad Pro massaal als camera gaan gebruiken, maar bij zo’n duur apparaat wil je wel het nieuwste van het nieuwste en het is fijn dat Apple het rechttrekt met wat er in de iPhone 7 camera zit. Wel zul je niet alle functies krijgen, want de portretstand ontbreekt. Er zit dan ook geen dubbele camera in. Dat is logisch, want de professionals die deze iPad kopen zullen het eerder gebruiken om documenten te scannen dan om er portretten mee te scannen.

iPad Pro 2017 review camerabult

Software

Er is al behoorlijk wat bekend over iOS 11, de volgende update die dit najaar beschikbaar komt. Daardoor is een review over de huidige iPad Pro’s nog niet helemaal ‘af’.

Bekijk ook

Deze 11 functies kun je meteen proberen in iOS 11

iOS 11 zit bomvol nieuwe functies. Welke moet je nu als eerste zelf proberen? We hebben de 11 meest interessante voor je uitgelicht, zodat je ze meteen kunt testen.

Er komen nieuwe mogelijkheden aan voor multitasken, drag-and-drop en bestandsbeheer waardoor de iPad Pro nog beter standhoudt als vervanger van je MacBook. Het nieuwe Dock doet aan macOS denken en de nieuwe notitiefuncties maken het nog prettiger om wat meer uurtjes op deze tablet te werken.

Voor sommige mensen zal iOS 11 de aanleiding zijn om wat vaker met alleen een iPad Pro op stap te gaan, zonder steeds de MacBook mee te nemen. We hebben daar in deze review nog geen rekening mee gehouden, maar ze de nieuwe functies maken duidelijk dat de iPad Pro straks nog meer ‘Pro’ wordt. De insteek is echter totaal anders dan bij de Microsoft Surface, een Windows-pc met toetsenbord en trackpad, die je eventueel ook als tablet kunt gebruiken. De iPad is een tablet, waar zelfs met de beste bedoelingen geen volwaardige laptop van te maken is.

Professionele gebruikers hoeven in ieder geval niet het gevoel hebben dat Apple ze in de steek heeft gelaten, want met een iMac Pro en een Mac Pro in de pijplijn is er genoeg om voor te sparen. Vooral voor mensen in creatieve beroepen zoals designers en schrijvers is de iPad Pro een perfecte combinatie van snelle hardware en prettig te gebruiken software – al is er nu nog weinig software beschikbaar die de ware kracht van deze tablets laat zien.

Batterijduur en opladen

De nieuwe iPad Pro heeft op papier dezelfde gebruiksduur als voorheen: 10 uur. De 30,4 Wattuur batterij in het 10,5-inch model is zo’n 10 procent groter dan die in de vorige 9,7-inch Pro. Het houdt zich goed in onze batterijtest en leverde een batterijduur op van 10,5 uur. Testjes waarbij met continu video’s afspelen geprobeerd wordt om zo snel mogelijk de batterij leeg te trekken zijn net zo onrealistisch als het draaien van benchmarks, dus die hebben we achterwege gelaten.

iPad Pro 2017 review speakergaatjes en Lightning-aansluiting

Apple levert deze iPad met een standaard 12 Watt iPad-oplader met standaard USB-A-poort en een kabel. Volgens Apple kun je de iPad sneller laden door deze aan te sluiten op de USB-C-poort van een MacBook (Pro), maar daarvoor heb je wel een USB-C-naar-Lightning-kabeltje nodig en die levert Apple niet standaard mee.

Prestaties

Apple heeft in de iPad Pro’s een snellere variant van de A10 Fusion gestopt, de processor die je in de iPhone 7 vindt. Beide iPad Pro’s draaien op een A10X Fusion-chip met zes CPU-cores in plaats van vier. Volgens Geekbench hebben ze een kloksnelheid van 2,38 GHz (voorheen 2,26 GHz). Ook is het aantal GPU-cores verdubbeld van zes naar twaalf. De hoeveelheid RAM is voor de kleinere iPad Pro verhoogd van 2GB naar 4GB. Er is daardoor qua specs weer iets minder verschil met de Android-tablets, die doorgaans meer cores en werkgeheugen nodig hebben om tot dezelfde prestaties te komen. Omdat toepassingen die de ware kracht van de iPad Pro’s laten zien nog niet in ruime mate beschikbaar zijn, zit er momenteel niet veel anders op dan naar de benchmarks te kijken, hoe kunstmatig die ook zijn.

Geekbench iPad Pro 2017

Bij de Geekbench-benchmarks zien we uitstekende resultaten. Onze 10,5-inch iPad verslaat de iPhone 7 en iPhone 7 Plus zowel op de singlecore- als op de multicore-test. Bij bijna elk nieuw apparaat dat Apple op de markt brengt zien we keer op keer dat dit het snelste toestel ooit is. Met deze scores is ook moeilijk aan die conclusie te ontkomen. De 10,5-inch iPad heeft een 30% verbeterde single core-performance ten opzichte van zijn voorganger, een heel behoorlijke verbetering. Waar we de meest spectaculaire stijging zien is bij de multi core-performance: bijna een verdubbeling van 4750 naar 9341 punten en dat is allemaal te danken aan de nieuwe A10X Fusion-chip.

Geekbench single core test iPad Pro 2017
Singlecore benchmark met Geekbench

Geekbench multicore test iPad Pro 2017
Multicore benchmark met Geekbench

Zoals de naam Fusion al aangeeft, is de helft van de CPU-cores gericht op taken die hoge performance vereisen. Daarnaast zitten er ook tragere, energiezuinige cores in voor het lichtere werk. Dit zorgt voor een betere batterijduur, omdat de meeste taken kunnen worden uitgevoerd door de energiezuinige cores. Bij Android-tablets zie je dit ook regelmatig, maar er is een duidelijk verschil: bij Apple kunnen de trage en snelle cores niet gelijktijdig actief zijn, bij Android wel. Eigenlijk heb je dus te maken met een triple-core chip. Overigens is dat niet direct een nadeel, want Apple kan de hardware en software zodanig op elkaar afstemmen dat je je over performance echt niet druk hoeft te maken.

Dat de nieuwe iPad Pro net iets vlotter aanvoelt is ook te danken aan de GPU, die aanmerkelijk meer cores heeft gekregen. Op dit punt is een verbetering te zien van rond de 80 procent. Een andere verbetering die er rechtstreeks invloed op heeft is de verdubbeling in hoeveelheid RAM. Je kunt nu meer dingen tegelijk doen: meer tabbladen openen en meer apps naast elkaar in het geheugen laden. Dat zal vooral van pas komen als iOS 11 dit najaar beschikbaar komt en je sneller geneigd bent om twee (en soms wel vier) apps tegelijk in beeld te hebben. Met drie actieve apps en picture-in-picture kun je meer dingen tegelijk doen dan ooit – voorzover je dat nodig hebt.

iPad Pro 2017 review simkaart-tray aan de zijkant

Voor wie?

 • Heb je een 12,9-inch iPad Pro uit 2015: het nieuwe model is de moeite waard om te upgraden, vanwege de vele verbeteringen in het scherm, de camera en dergelijke. Vooral als je dit voor creatieve toepassingen gebruikt, zoals videofilmen en bewerken.
 • Heb je een 9,7-inch iPad Pro uit 2016, dan is er eigenlijk niet een dringende reden om te upgraden. Het grotere scherm is net iets prettiger, maar een aantal vernieuwingen zaten al in dit model.
 • Zoek je de beste iPad die er is, dan kun je voor de 10,5-inch iPad Pro gaan. Neem alleen de 12,9-inch iPad Pro als je een zo groot mogelijk scherm nodig hebt.
 • Zoek je een vervanger voor je iPad 3, iPad 4, iPad mini of iPad Air 1/2, dan ben je waarschijnlijk het beste af met de 9,7-inch iPad. Die werkt niet met de Pencil, maar je kunt wel andere tekenpennen krijgen die voor niet-designers prima geschikt zijn.
 • Zoek je een tablet voor thuis op de bank, dan is de 10,5-inch iPad Pro sterk overdreven. Kies in dat geval voor de 9,7-inch iPad. Wil je recreatief tekenen, dan kan de 9,7-inch iPad van vorig jaar ook bij je passen.
 • Ben je fotograaf, designer, tekenaar of videomaker en wil je een deel van je werk op de iPad doen, dan is dit de iPad die je moet hebben. Voor mensen die een toetsenbord nodig hebben volstaat ook een goedkoper model met Bluetooth-toetsenbordje.
 • Heb je een werkpaard nodig en ben je afhankelijk van specifieke programma’s, dan ben je waarschijnlijk beter af met een MacBook of (voor de Windows-gebruikers onder ons) misschien zelfs met een Surface-tablet.

Nu we het toch over de concurrentie hebben: zoek je een high-end tablet en heb je een hekel aan Apple (gekregen), dan zou je ook voor de Samsung Galaxy Tab 3 kunnen kiezen. Deze heeft een prima HDR-scherm en werkt ook met een toetsenbordhoes en een tekenpen, de S Pen. Minpunt is dat er nauwelijks goede zakelijke tabletsoftware beschikbaar is voor Android. Op dat punt ben je met iOS beter af.

iPad Pro 2017 review: speakers, sluimerknop en koptelefoonaansluiting aan de bovenzijde

Apple heeft nu een duidelijke line-up voor de iPad: de 9,7-inch iPad voor mensen die minder hoge eisen stellen, de 7,9-inch iPad mini voor mensen die een wat kleinere tablet zoeken en de twee iPad Pro’s in twee formaten voor veeleisende gebruikers. Daarmee is het aanbod duidelijk en overzichtelijk.

De 9,7-inch iPad is prima voor iedereen, draait op iOS 11 en kan bijna alle functies aan, maar heeft wel wat minder geheugen, een minder goed scherm en nog wat andere beperkingen. Maar hij is met z’n prijs van €409 wel ook een stuk goedkoper dan de iPad Pro’s, die vanaf €739 in de winkel liggen.

Ben je van plan om de iPad als je belangrijkste (mobiele) computer te gebruiken of stel je gewoon hoge eisen en vind je het prijsverschil niet zo belangrijk, dan heeft het zin om voor een iPad Pro te kiezen. Hetzelfde geldt als je heel specifieke toepassingen voor ogen hebt, zoals designwerk met de Apple Pencil. De Pencil zal voor veel mensen dé doorslaggevende reden zijn om voor een Pro te kiezen. Op andere iPads kun je ook tekenpennen en toetsenborden gebruiken, al is de ervaring net iets minder fijn.

Met de nieuwe iPad Pro’s brengt Apple het pc-loze tijdperk weer een stapje dichterbij, al zijn er nog genoeg professionals die echt niet zonder laptop of desktop kunnen. Denk bijvoorbeeld aan programmeurs: er zijn wat uitzonderlijke gevallen van mensen die een complete app op een iPad hebben gemaakt, maar het is niet de meest efficiënte manier. Apps zoals Final Cut Pro en Photoshop komen een heel eind op de iPad, maar ze zijn beperkter dan hun tegenhangers op de desktop.

Twijfel je tussen het grote en kleine formaat van de iPad Pro, dan is de keuze nu een stuk makkelijker geworden. De 12,9-inch iPad loopt qua technologie niet langer achter op het kleinere model, dus het is nu puur een kwestie van voorkeur. Kun je het gigantische scherm van 12,9-inch aan, of is dat too much en heb je liever een iPad die in de buurt komt van het standaardformaat? De specificaties, de processor, de camera, het scherm: alles is hetzelfde. Zelf vinden we de 10,5-inch iPad Pro het meest praktisch, maar voor mensen die grote producttekeningen en foto’s moeten bewerken biedt de 12,9-inch iPad Pro gewoon meer werkruimte.

iPad Pro 2017 review volumeknoppen

Score

9

iPad Pro 10,5

iPad Pro 10,5

Voordelen +

 • Perfecte tablet voor professionals
 • Snelle A10X-processor met 4GB RAM, krachtiger dan ooit
 • Erg veel opslagruimte: tot 512GB (voor wie dat wil)
 • Uitstekende camera’s
 • Groter, beter scherm dat prettig af te lezen is en sneller reageert
 • Goede batterijduur

Nadelen -

 • Prijs van 10,5-inch iPad Pro is verhoogd ten opzichte van vorige model
 • Dure accessoires, zoals Smart Keyboard, Apple Pencil en nieuwe hoes
 • Meegeleverde lader is trager dan opladen via USB-C-poort van MacBook
 • iOS-apps voor de iPad Pro zijn meestal beperkt in functies ten opzichte van desktopversie
 • iOS 11 is nog niet beschikbaar, daardoor haal je niet het maximale eruit
 • Geen nieuwe accessoires voor Smart Connector of scherm

Conclusie iPad Pro 2017 review

De iPad Pro was al een prima keuze voor mensen die een krachtige tablet nodig hadden. Deze nieuwe iPad Pro onderstreept dat nog eens. Vooral het 12,9-inch model is sterk verbeterd op punten als scherm en camera, maar ook bij het nieuwe 10,5-inch formaat zien we genoeg verbeteringen: een groter en sneller reagerend scherm en een nieuwe A10X Fusion-processor die ervoor zorgen dat dit de meest krachtige iPad is. Apple heeft kosten noch moeite gespaard om een perfecte tablet te maken en dat is te merken aan de prijs: je zult je waarschijnlijk meermaals achter je oren krabben of je deze bijna perfecte tablet wel echt nodig hebt. Wil je het maximale eruit halen met de (toch wel aantrekkelijke accessoires), dan zit je al snel op €1000-€1500. Bovendien komt de ware kracht van deze iPads pas tevoorschijn met iOS 11, dus je hebt nog even de tijd om erover na te denken.

iPad Pro kopen in Nederland en België

De prijzen van de iPad Pro zijn als volgt:

Je kunt ook terecht bij Media Markt en andere online aanbieders.

Bekijk ook

Nieuwe iPad kopen? Dit zijn de beste prijzen voor nieuwe en actuele modellen

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de huidige iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2020
Onderwerp