iPad Pro met Pencil

Deze verschillen tussen de 11-inch en 10,5-inch iPad Pro zijn het belangrijkst

De gloednieuwe iPad Pro 2018 heeft een geheel nieuw design en is een stuk krachtiger dan de vorige generatie. Maar heb je dat wel allemaal nodig? Wat zijn de verschillen tussen de 11-inch iPad Pro en de 10,5-inch iPad Pro van 2017? In deze vergelijking vind je het antwoord.

Apple’s iPad line-up ziet er sinds de introductie van de nieuwe iPad Pro 2018 gevarieerder uit dan ooit. Je kan nu kiezen tussen de meer traditionele modellen en de compleet vernieuwde iPad Pro met dunnere schermranden. Maar welke verschillen tussen de 11-inch iPad Pro en 10,5-inch iPad Pro zijn er nog meer? Apple biedt deze twee modellen naast elkaar aan, dus is het de moeite om te kijken naar de verschillen. Ben je op zoek naar de grote 12,9-inch iPad Pro? Apple verkoopt alleen nog de nieuwe iPad Pro 2018 met dit formaat. We focussen daarom op de twee modellen die het meest op elkaar lijken: de 11-inch iPad Pro uit 2018 en de 10,5-inch iPad Pro uit 2017.

Update 2020: Lees ook onze vergelijking tussen de iPad Pro 2020 en iPad Pro 2018.

Bekijk ook

iPad Pro 2020 vs iPad Pro 2018: de verschillen en overeenkomsten op een rij

Anderhalf jaar na de iPad Pro 2018 komt Apple met de iPad Pro 2020. Op welke punten is het nieuwe model erop vooruit gegaan? We zetten de belangrijkste verschillen tussen de iPad Pro 2020 en de iPad Pro 2018 op een rij.

11-inch iPad Pro 2018 en 10,5-inch iPad Pro verschillen

In dit artikel vergelijken we deze twee iPad-modellen:

Dit zijn de belangrijkste verschillen:

 • De 11-inch iPad Pro is €160 duurder dan de 10,5-inch iPad Pro.
 • De nieuwe iPad Pro heeft een geheel nieuw design. De randen lopen nu niet in een ronding, maar zijn een stuk hoekiger zoals bij de iPhone 5.
 • De iPad Pro 2018 ontgrendel je met Face ID, de 10,5-inch nog met Touch ID.
 • Op de iPad Pro 2018 gebruik je veegbewegingen om te navigeren. Dat kan ook op de andere iPad Pro, maar je hebt daar ook gewoon nog een thuisknop.
 • Zoals de naam al zegt, is het scherm van de 11-inch versie ietsjes groter. De resolutie is ook iets hoger, maar het aantal pixels per inch is gelijk.
 • De snellere A12X-chip heeft een Neural Engine, waardoor bijvoorbeeld de portretmodus mogelijk is. De portretmodus en portretbelichting vind je alleen op de frontcamera. Bij de iPad Pro 2017 ontbreekt deze functie helemaal.
 • Dankzij TrueDepth kun je Animoji en Memoji gebruiken op de iPad Pro 2018.
 • De A12X-chip heeft twee keer snellere graphics, wat zorgt voor mooiere games. Ook voor zware apps als Photoshop komt dit van pas.
 • De iPad Pro 2017 profiteert wel van de optische beeldstabilisatie, dat ervoor zorgt dat foto’s minder gevoelig zijn voor trillingen. De lens bij de iPad Pro 10,5 bestaat ook uit zes elementen, terwijl dit bij de nieuwe iPad Pro 2018 teruggebracht is naar vijf. Dit heeft vermoedelijk te maken met het dunnere design.
 • Wil je de nieuwe Apple Pencil met de nieuwe sensoren gebruiken, dan kom je automatisch uit bij de 11-inch iPad Pro. De 10,5-inch Pro werkt alleen met de eerste generatie Pencil.
 • De USB-C-aansluiting op de iPad Pro 2018 brengt allerlei nieuwe toepassingen. Zo kun je een extern 5K-scherm aansluiten, kun je je iPhone ermee opladen en profiteer je van snellere dataoverdracht. Dit ontbreekt op de 10,5-inch Pro met Lightning.
 • De koptelefoonaansluiting ontbreekt op de nieuwe iPad Pro.
 • De iPad Pro 2017 is er ook in goud en roségoud.
 • Qua opslag heb je meer keuze bij de iPad Pro 2018. Daar kan je kiezen tot 1TB, terwijl dit bij het 2017-model gaat tot maximaal 512GB.

iPad Pro 2018 vs iPad Pro 2017 scherm en design

Doordat het scherm van de iPad Pro 2018 tot de randen loopt, is het formaat van de tablet zelf een stuk dunner. Het is de dunste iPad ooit met 5,9mm en is ook in de lengte en breedte een fractie kleiner. Hij is daardoor handzamer dan het vorige model. Als je meer van het hoekige design houdt en verlangt naar het iPhone 5-design, dan kun je het beste voor de nieuwste iPad kiezen. De aluminium behuizing oogt een stuk strakker, terwijl de 10,5-inch Pro meer lijkt op de vorige iPads.

iPad Pro 2018 scherm.

Heb je nu een iPhone X, iPhone XS of iPhone XR, dan zal de bediening van de nieuwste iPad je bekend voor komen. Doordat er in dit model ook geen thuisknop is, bedien je hem exclusief met veegbewegingen. Er zit ook Face ID op, dat op de iPad in elke oriëntatie werkt. Of je je iPad nou horizontaal, verticaal of juist op z’n kop vasthoudt, hij herkent altijd je gezegd (tenzij je je handen voor de lens houdt natuurlijk). Het scherm dat Apple voor de iPad Pro 2018 gebruikt is hetzelfde Liquid Retina-display als de iPhone XR.

iPad Pro 2018 vs iPad Pro 2017 prestaties

Wil je de beste prestaties, dan moet je sowieso bij het nieuwste model zijn. De A12X-chip is een stuk krachtiger en maakt meer geavanceerde games mogelijk. Als je de iPad wil gaan gebruiken voor gaming, dan lijkt dit dus de beste optie. Ook voor zakelijke en creatieve toepassingen is het 2018-model meer geschikt, want aankomende apps zoals Photoshop halen hier hun voordeel uit. Helemaal in combinatie met de nieuwste Apple Pencil, die tikbewegingen herkent en je sneller laat wisselen tussen bijvoorbeeld je tekenpen en het gummetje.

iPad Pro: tekenen

De USB-C-aansluiting op de iPad Pro is veelzijdiger dan de Lightning-aansluiting van de vorige modellen. Je kan meer soorten toestellen aansluiten, zoals een professionele camera met USB-C. De iPad Pro 2018 is daarmee meer een soort vervanging van je laptop. Qua prestaties komt de nieuwe iPad Pro dan ook in de buurt van de 15-inch MacBook Pro.

https://www.iculture.nl/gids/ipad-pro-usb-c-toepassingen/

Specificaties iPad Pro 2018 en iPad Pro 2017

Hieronder volgen in het kort de specificaties van de iPad Pro 2018 en de iPad Pro 2017.

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek iPad Pro 11-inch vs. iPad Pro 10,5-inch.

Conclusie 11-inch iPad Pro 2018 vs 10,5-inch iPad Pro 2017

Zoek je een krachtige iPad, maar hoef je niet meteen het nieuwste van het nieuwste? Dan kan je nog prima uit de voeten met de iPad Pro 2017. Deze iPad is nog steeds razendsnel en kan alle apps draaien. Als je net wat meer uit de iPad wil halen én een laptopvervanger zoekt, dan is de nieuwste iPad Pro 2018 de betere keuze. Je profiteert van het nieuwe design met groter scherm, maakt gebruik van het veiligere Face ID en benut de veelzijdigheid van USB-C. Van een 5K-scherm tot een professionele camera, het aansluiten van externe apparaten gaat dankzij de overstap van Lightning naar USB-C een stuk makkelijker. Ben je ontwerper en wil je extra nauwkeurig en efficiënt tekenen, dan is dit model ook de beste keuze. Dit is de enige die samenwerkt met de nieuwe Apple Pencil. Als je echt all-out wil gaan, kan je dan natuurlijk ook voor de grotere variant kiezen.

Het prijsverschil van €160 is niet heel erg groot, terwijl je er wel veel meer functies voor terug krijgt. Heb je je keuze gemaakt, check dan ons artikel als je een iPad wil kopen. Daar vind je een overzicht van prijzen, modellen en meer.

Inmiddels is de iPad Pro 2018 opgevolgd door de iPad Pro 2020. De huidige prijzen vind je in onze prijsvergelijker.

Bekijk ook

iPad kopen in Nederland: prijzen, aanbiedingen en meer

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.