Plex gebruiken op iPhone en iPad

Plex is een gratis mediacenter om je eigen films, foto's en muziek naar allerlei apparaten te streamen. In deze gids lees je wat je nodig hebt om Plex te gebruiken op iPhone, iPad en computer.

Plex is een mediacenter voor onder andere de Mac, gebaseerd op KODI (voorheen XBMC). Het is een populaire manier om media te streamen tussen verschillende apparaten. Deze gids legt alles uit over hoe Plex werkt op al je Apple-apparaten, wat je ervoor nodig hebt en wat je er allemaal mee kan.

Wat is Plex?

plex plaatjeMet Plex kun je al je media, waaronder films, muziek en foto’s, streamen van een computer naar allerlei andere apparaten. Plex is beschikbaar voor een groot aantal verschillende apparaten, zoals computers, smartphones, tablets, mediaspelers, smart tv’s en spelcomputers. Plex kan daardoor een alternatief voor de Apple TV zijn. Je kunt met Plex een Mac of Windows-pc ombouwen tot mediacenter, maar je kunt er ook je dagelijkse desktopcomputer of laptop voor gebruiken. Eventueel kun je voor Plex een aparte Mac mini aanschaffen.

Plex bestaat eigenlijk uit meerdere elementen:

 • Desktop: Bij Plex richt je je desktopcomputer in als een Home Theatre PC (HTPC). De Plex Media Server is verkrijgbaar voor Windows, Mac OS X, Linux en NAS-systemen.
 • Mobiel: Met de mobiele apps van Plex kun je multimedia streamen. De mobiele apps zijn verkrijgbaar voor iPhone en iPad, Android en Windows Phone.
 • Televisie: Je kunt Plex ook op je tv-gebruiken, bijvoorbeeld dankzij integratie met Samsung- en LG-televisies en Google TV en apparaten die DLNA ondersteunen zoals de PS3 en Xbox 360. De vierde generatie Apple TV heeft ook een Plex-app.

Wat heb ik nodig?

Wat je in ieder geval nodig hebt is Plex op de desktop: alle andere onderdelen zijn optioneel. Alle benodigde downloads zijn te vinden op de website van Plex. Om Plex op de desktop te installeren heb je de Plex Media Server nodig. Deze is niet verkrijgbaar via de Mac App Store, maar via de website van de ontwikkelaar. Om apps van externe ontwikkelaars op een Mac te kunnen installeren moet je in Gatekeeper (vanaf OS X Mountain Lion aanwezig) aangeven dat je apps van derden wilt gebruiken. Wil je streamen naar de iPhone, iPad of vierde generatie Apple TV, dan dien je onderstaande app te downloaden. In de App Store op de vierde generatie Apple TV vind je de Plex-app door hiernaar te zoeken.

Gratis of betaald?
Plex is er in meerdere smaken. De meeste apps, zoals de Plex Media Server en de iOS-apps, zijn gratis te downloaden. Ook enkele functies zijn gratis te gebruiken, bijvoorbeeld het streamen vanaf je Plex Media Server naar bepaalde apps of de Plex web-app. Wil je je eigen content streamen naar een iPhone, iPad of vierde generatie Apple TV? Dan is een eenmalige aankoop van €4,99 vereist. Daarnaast is het mogelijk om een zogenaamde Plex Pass aan te schaffen. Heb je zo’n pas aangeschaft, dan worden alle bestanden via de cloud gesynchroniseerd met al je apparaten. Met een Plex Pass krijg je ook toegang tot alle betaalde apps, waardoor de eenmalige aankoop van €4,99 niet meer vereist is. De Plex Pass beschikbaar in meerdere opties: voor een maand, een jaar of voor altijd. Deze kosten respectievelijk €4,99, €39,99 en €149,99.

Plex Media Server instellen

Nadat je Plex op de desktop hebt geïnstalleerd moet je aangeven welke multimedia je in Plex wilt gebruiken en waar je deze multimedia bewaart:

  Plex Media Server instellen.
 1. Open de Plex Media Server en klik op de knop ‘Start’ om de configuratie te starten.
 2. Geef een naam op voor de server, zodat je deze straks gemakkelijk in je netwerk kunt herkennen.
 3. Maak een bibliotheek aan. Met de + knop kun je films, tv-series, muziek en foto’s toevoegen.
 4. Bij het toevoegen van een nieuwe sectie kies je eerst het juiste bestandstype: films, tv-series, muziek, foto’s of home video’s. Eventueel kun je dit type bibliotheek een eigen naam geven. Kies Volgende.
 5. Kies nu de juiste map waar deze media opgeslagen staat. Hiervoor blader je door de beschikbare mappen op bijvoorbeeld de schijf van je computer.
 6. De volgende stap is het toevoegen van Kanalen. Dit zijn online bronnen waar je extra content kunt vinden, bijvoorbeeld YouTube, Vimeo, SoundCloud of online bronnen van tv-programma’s. Via de ‘Kanalen Bibliotheek’ vind je meer kanalen.
 7. Tenslotte voeg je een Plex-account toe. Dit is nodig om content via internet en apps te bekijken. Je kunt met een Plex-account ook een wachtrij samenstellen of content delen met vrienden. Via e-mail ontvang je een link om je account te verifiëren. Ook kun je via e-mail content aan de wachtrij toevoegen.
 8. De Plex Media Server is geconfigureerd. Je kunt nu doorgaan met het installeren van de iOS-app.

Plex op iPhone en iPad installeren

De gratis Plex-app voor iPhone en iPad is verkrijgbaar via de App Store. De app werkt samen met de Plex Media Server, dus je moet de hierboven genoemde stappen uitgevoerd hebben om Plex voor iOS te kunnen gebruiken. Content wordt bijvoorbeeld gesynchroniseerd tussen alle aangesloten apparaten. Dat is handig, want als je een film aan het kijken bent via de tv en je moet tussentijds weg, dan kun je verder kijken op je iPhone of iPad. De app weet waar je bent gebleven. Ook zullen alle beoordelingen voor films en tv-series zowel op de desktop als in de mobiele app zichtbaar zijn.

Plex op iPhone.De eenmalige in-app aankoop om de app te activeren werkt ook op de iPad, iPod touch en Apple TV. Plex is een universele app, waardoor de aankoop ook direct werkt op je andere apparaten met dezelfde Apple ID.

Het instellen van Plex op iOS is nog eenvoudiger dan op de desktop. Na het downloaden en installeren vraagt de app om toestemming te krijgen tot je foto’s. Hierdoor kun je je eigen foto’s doorsturen naar de Plex-app op bijvoorbeeld de Apple TV. Hiervoor is geen betaling vereist. Om de content uit de Plex Media Server naar je iPhone te streamen, moet je deze wel activeren met de eenmalige betaling of de betaalde Plex Pass.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!