iPad Pro Smart connector

Smart Connector op de iPad Pro en iPad Air, hoe werkt het?

Op de iPad Pro en iPad Air vind je een speciaal type aansluiting: de Smart Connector. Deze is te herkennen aan drie bolletjes en je kunt het gebruiken om een Smart Keyboard (Folio) aan te sluiten. Wat kun je nog meer met de Smart Connector en wat belooft het voor de toekomst? Je leest het hier!

Alles over de Smart Connector

Apple heeft op de iPad Pro en iPad Air een speciale aansluiting aangebracht, de zogenaamde Smart Connector. Het ziet eruit als drie cirkeltjes, die aan de zijkant of aan de achterkant van de tablet zichtbaar zijn. Deze Smart Connector kan zowel data als stroom doorgeven en wordt gebruikt voor het Smart Keyboard en andere goedgekeurde toetsenborden voor de iPad. Het handige hiervan is er dat er geen Bluetooth-verbinding meer nodig is en dat de koppeling meteen tot stand wordt gebracht. Op deze pagina geven we je alle uitleg over de Smart Connector.

Wat is de Smart Connector?

De Smart Connector is een speciale aansluiting op bepaalde iPad-modellen, die geschikt is voor data en stroomtoevoer. Je vindt deze aan de zijkant of aan de achterkant van de duurdere tablets, namelijk de iPad Pro (alle generaties, alle formaten) en bovendien op de iPad Air 2019. Eerdere iPad Air-modellen hebben geen Smart Connector.

De Smart Connector is voornamelijk bedoeld voor het aansluiten van het Smart Keyboard van Apple. De Smart Connector werd in 2015 gelijktijdig met de eerste iPad Pro aangekondigd.

Smart Connector: hoe werkt het?

Via de Smart Connector voorziet de iPad Pro het toetsenbord van stroom en worden de toetsen die jij indrukt op je scherm weergegeven. Hierdoor hoef je het toetsenbord dus niet op te laden. Koppelen via Bluetooth is ook niet nodig, omdat de verbinding automatisch tot stand komt zodra je de iPad in het Smart Keyboard zet. Uiteraard heb je ook geen kabel nodig.

iPad Pro Smart connector

De Smart Connector is een door Apple ontwikkelde interface voor opladen en data uitwisselen in twee richtingen. Omdat de bekleding van Apple’s Smart Keyboard van geleidend materiaal is gemaakt, hoeven er geen aparte aansluitpuntjes zichtbaar te zijn. Overigens zit er op alle iPads ook nog een gewone Lightning- of USB-C-aansluiting om de tablet op te laden via het stopcontact. De Smart Connector is dus vooral bedoeld voor accessoires, al is de keuze niet echt reuze.

Smart Connector accessoires

De volgende Apple-producten werken via de Smart Connector:

Logitech heeft ook de CREATE-toetsenborden met Smart Connector uitgebracht voor eerdere modellen van de iPad Pro, maar is daar later weer mee gestopt. Helaas zijn er niet meer toetsenborden of andere accessoires voor de Smart Connector verschenen. Volgens ingewijden heeft dat ermee te maken dat het moeilijk is om aan geschikte componenten te komen. Het probleem ligt voornamelijk bij Apple. Een andere reden is dat Apple besloot om exclusief met Logitech samen te werken. Daardoor hielden andere fabrikanten de boot af. Ze moeten namelijk aan strikte regels voldoen, maar krijgen niet de voorkeursbehandeling die Logitech wel kreeg. Veel fabrikanten branden liever niet hun vingers eraan.

Alternatieve toetsenborden

Fabrikanten zijn niet verplicht om gebruik te maken van de Smart Connector. Dat er ook gewoon nog ‘ouderwetse’ toetsenborden naar de iPad Pro zullen komen, bewijst Zagg met twee keyboards die je wel gewoon nog moet opladen en via Bluetooth koppelt. De grote vraag is nu natuurlijk of de Smart Connector ook nog op andere manieren gebruikt kan worden, bijvoorbeeld voor reservebatterijen.

Alles over Bluetooth-toetsenborden voor de iPad lees je hieronder:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2019
Device Smart Keyboard
Software iOS

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor professionals. De iPad Pro komt in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro