shutterstock_221428027

Zo kun je ebooks lezen op iPhone en iPad

Ebooks lezen op je iPhone en iPad kan op allerlei manieren: via Apple's Book Store, Amazon Kindle, Bol.com of andere aanbieders, vaak met DRM. Deze tip legt uit hoe het werkt.

Ebooks lezen kan soms verwarrend zijn. Boekwinkels hanteren verschillende formaten, waardoor je een boek alleen op bepaalde apparaten of in bepaalde apps kunt lezen. Daarom leggen we in deze tip uit wat de mogelijkheden zijn.


shutterstock_221428027

Ebooks lezen via verschillende apps

De meeste digitale boeken (ebooks) die je kunt kopen zijn in ePub-formaat, al dan niet voorzien van kopieerbeveiliging (DRM). PDF-bestanden komen ook voor, maar zijn minder ideaal omdat ze zich niet altijd aanpassen aan het kleinere schermformaat van de iPhone.

Voordelen van ePub

ePub heeft als voordeel dat de opmaak wordt aangepast aan het schermformaat en het gekozen lettertype. Een boek van 300 pagina’s kan daardoor opeens 900 pagina’s lang worden, als je een groter lettertype stelt. Het is daardoor wel lekkerder leesbaar. Bij PDF-bestanden krijg je als het ware een ‘foto’ van een pagina te zien en moet je vaak inzoomen en zijwaarts scrollen om hele zinnen te lezen.

Kopieerbeveiliging (DRM)

Uitgevers maken veelal gebruik van kopieerbeveiliging, hoewel er ook een trend is richting digitale watermerken. Met een digitaal watermerk kun je een boek probleemloos kopiëren en uitwisselen, maar er is altijd te achterhalen wie de oorspronkelijke eigenaar is. Je kunt een boek dan wel uitlenen aan een huisgenoot (net zoals bij een papieren boek), maar je zult het minder snel gaan verspreiden op torrentnetwerken, omdat je traceerbaar bent.

Bol.com en Kobo beginnen Spotify voor e-books

Uitgevers die strenge DRM gebruiken, kiezen vaak voor Adobe DRM. Apple en Amazon hebben hun eigen kopieerbeveiliging ontwikkeld. Het gaat hierbij om ePub-bestanden met een extra beveiligingslaag. Soms geldt er een maximum aantal apparaten waarop je de boeken kunt lezen, om te voorkomen dat een boek op grote schaal wordt verspreid.

Welke boekwinkel past bij jou?

Je wilt een bepaald boek lezen dat momenteel populair is. Hoe weet je dan in welke boekwinkel je terechtkunt? In feite kun je in Nederland op meerdere plekken terecht: de Book Store (voorheen iBooks Store), Amazon Kindle en ebook.nl, maar ook bij bekende partijen zoals AKO en Bol.com. Bruna heeft een digitaal boekenabonnement met de naam Bliyoo (€15 per maand) en de Nederlandse bibliotheken bieden boeken aan via de Vakantiebieb-app. Al deze aanbieders hebben apps die op de iPhone en iPad werken, dus je kunt na het afrekenen al binnen een paar minuten je boek gaan lezen. Wel is het verstandig om vooraf te beslissen welke je voorkeur heeft. Zo kun je voor internationale bestsellers het beste terecht bij de iBooks Store en Amazon, terwijl je voor Nederlandstalige romans beter bij AKO, Bol.com of Bliyoo terechtkunt.

kobo-bol-leesapp

Verder moet je afwegen of je de boeken alleen op je iPhone en iPad wilt lezen, of ook op een speciale ereader. Heb je een Amazon Kindle, dan kun je het beste je boek via Amazon bestellen, terwijl je met een Kobo ereader beter af bent bij Bol.com of ebooks.nl. Lees je alleen op je iPhone en iPad, dan is Apple’s iBooks Store de beste aanbieder. De prijzen kunnen ook nog variëren, dus check even bij meerdere partijen waar je een boek het goedkoopst kunt vinden. Bij de iBooks Store zijn er bovendien vaak meerdere internationale uitgaves te krijgen, bijvoorbeeld de Amerikaanse en Britse uitgave, die inhoudelijk vaak precies hetzelfde zijn maar een paar euro in prijs verschillen.

Vakantiebieb en Bibliotheek

De meest makkelijke manier om met digitale boeken te beginnen is via de Vakantiebieb-app. Elk jaar stellen de Nederlandse bibliotheken een reeks boeken beschikbaar, die je gratis kunt lezen. Je moet wel opschieten, want een paar weken later sluit de Vakantiebieb alweer. Vaak bestaat de collectie uit bestsellers, kinderboeken en nieuwe auteurs, zodat er altijd wel iets van jouw gading bij zit. Je hoeft geen lid van de Bibliotheek te zijn om de boeken te lezen.

Ben je lid van één van de vele Openbare Bibliotheken in Nederland, dan kun je met de normale app van de Bibliotheek toegang krijgen tot duizenden ebooks. Dit kan het hele jaar door, dus niet alleen tijdens de vakantieperiode. Omdat deze boeken gratis zijn is er ook geen gedoe met uitlenen: als een huisgenoot het boek ook wil lenen, moet hij/zij gewoon even de app installeren.

Ebooks via je lokale boekhandel

Alles wordt digitaal en voor je het weet is jouw vertrouwde boekwinkel uit het straatbeeld verdwenen, omdat iedereen online koopt. Daar kun je zelf iets aan doen door je lokale boekhandel te steunen. Je kunt ebooks ook via een ‘echte’ boekhandel aanschaffen, bijvoorbeeld Scheltema in Amsterdam, Broese in Utrecht of Donner in Rotterdam. Deze ebooks worden geleverd door CB (voorheen Centraal Boekhuis), waar de meeste boekhandels bij zijn aangesloten.

Boekwinkel leeshoek Scheltema

Het voordeel is dat de ebooks niet zijn voorzien van DRM, zodat je ze in iedere geschikte app en op elk apparaat kunt lezen. Bovendien blijven ze altijd in je bezit. Bij boeken met DRM ben je afhankelijk van de DRM-aanbieder en loop je het risico dat de support op een gegeven moment stopt. Bovendien krijg je er een goed gevoel van, omdat je je lokale boekhandel steunt. Natuurlijk zijn niet alle titels verkrijgbaar, maar het aanbod wordt steeds groter. Overigens kun je ongeveer hetzelfde aanbod zonder DRM ook bij ebook.nl boeken zonder DRM krijgen, maar daar steun je niet je boekhandel mee.

Apple iBooks

Boeken die je in Apple’s iBook Store koopt, zijn voorzien van beveiliging. Voor jou als gebruiker levert dit geen extra handelingen op: je koopt het boek, rekent af met je iTunes-account en synchroniseert al je boeken via iCloud met je iPhone, iPad en Mac. De boeken die je via Apple koopt zijn ePub-bestanden met een speciaal type beveiliging. Ze hebben het bestandsformaat .ibooks. Er zijn geen alternatieve apps waarmee je boeken in .ibooks-formaat kunt lezen, dus je zit altijd vast aan Apple’s eigen iBooks-app en je moet de boeken lezen op je iPhone, iPad of Mac. Lezen op een ereader is niet mogelijk. Wat wel mogelijk is, is het inlezen van allerlei andere boeken in ePub-formaat, als ze maar niet zijn voor zien van DRM. Je kunt dus ook je eigen boeken en elders gedownloade boeken in de iBooks-app lezen.

Amazon Kindle

Boeken die je bij Amazon koopt, zijn bedoeld om op de Kindle of Kindle Fire te lezen. Dit zijn ereaders die je via Amazon kunt aanschaffen. De boeken zijn echter ook via Kindle-apps te lezen op de desktop (Mac, Windows) of je mobiele apparaat (iPhone, iPad of Android). Het is zelfs mogelijk om de boeken via je browser te lezen, dankzij de Kindle Cloud Reader. Dit is handig voor mensen die een niet-ondersteund apparaat hebben.

Nieuwe boeken kopen is niet rechtstreeks mogelijk vanuit de Kindle-app op je iPhone of iPad, maar alleen via de website. Met één klik schaf je een boek aan, waarna je de app op de iPhone of iPad opent om je aanschaf te downloaden. Je ziet onderin het scherm duidelijk welke boeken al op je toestel staan en welke in de cloud aanwezig zijn, klaar om te downloaden.

Als je op andere toestellen inlogt met hetzelfde Kindle ID, dan krijg je ook daar al je boeken te zien. Kindle-boeken kun je niet zomaar in andere apps lezen.

Bol.com Kobo

Het nadeel van partijen zoals Bol.com, Bruna en AKO is dat ze wel eens de neiging hebben om naar andere oplossingen over te stappen. Daardoor moet je opeens een workaround zoeken om je eerder aangeschafte boeken nog te kunnen lezen. Dit is een groot nadeel ten opzichte van Apple en Amazon, die hun eigen standaardoplossing hebben ontwikkeld en daar ook de komende jaren niet zo snel van zullen afstappen.

Bol.com bood aanvankelijk een eigen boekenalp aan, maar is sindsdien overgestapt op het Kobo-formaat, zoals ook blijkt uit de naam van de app. In de app kun je inloggen met je Bol.com-account, waarna je alle eerder aangeschafte boeken te zien krijgt. Je kunt via Kobo Plus ook een abonnement afsluiten om onbeperkt te kunnen lezen. Je betaalt een tientje per maand en hebt toegang tot zo’n 50.000 digitale boeken. Maar je kunt natuurlijk ook losse boeken aanschaffen, als je minder fanatiek leest.

Bruna Bliyoo

Het blijft een gekke naam, maar fanatieke lezers zweren erbij: Bliyoo is het boekenabonnement van Bruna. Terwijl Bol.com’s Kobo Plus zich de ‘Spotify voor boeken’ noemt, spreekt Bruna’s Bliyoo over de ‘Netflix voor boeken’. Maar het komt natuurlijk op hetzelfde neer: voor een vast bedrag per maand kun je onbeperkt door de boeken bladeren. Het grote pluspunt van Bliyoo is dat je er ook tijdschriften mee kunt lezen, via de dienst die voorheen Tablisto heette.

Je kunt ook losse boeken aanschaffen die na opzeggen van het abonnement gewoon beschikbaar blijven, maar je zult ze dan wel via een andere app moeten lezen. Stop je met het abonnement, dan heb je (uiteraard) geen toegang meer tot het complete aanbod. Je kunt op 5 apparaten tegelijk lezen en betaalt een tientje per maand. Wil je met z’n allen lezen, dan kun je ook een gezinsabonnement (Bliyoo Familie) afsluiten en kunt dan met 4 personen elk op 5 apparaten lezen, dus in totaal op 20 apparaten.

AKO en andere winkels met Adobe DRM

AKO verkoopt boeken met Adobe DRM. Je koopt de boeken via de website en haalt ze daarna binnen via een speciale app op je iPhone of iPad. Bij de meeste aanbieders (waaronder AKO) werkt dit via de Bluefire Reader. In een aparte tip hebben we uitgelegd hoe Boeken met Adobe DRM lezen op iPhone, iPad en iPod touch werkt. Met de iBooks-app kun je geen boeken met Adobe DRM lezen.

Google Play Books

Als Apple-gebruiker ben je misschien niet zo snel geneigd om voor Google Play Books te kiezen, maar de app is wel gewoon voor iPhone en iPad beschikbaar. Het is vooral een aanrader vanwege de (gratis) cloudfuncties. Je kunt je eigen PDF’s en ePub-bestanden uploaden naar je Play Books-bibliotheek en vervolgens op alle ondersteunde apparaten lezen. Daarnaast heb je toegang tot de boekwinkel van Google, die ongeveer hetzelfde aanbod heeft als Apple. Je kunt tekst markeren, woorden opzoeken in het woordenboek en je voortgang synchroniseren tussen apparaten.

Bookari

Deze app heette voorheen Mantano Reader, maar is nu overgestapt naar de naam Bookari. Je kunt er PDF’s en ePub-boeken mee lezen, waarbij ook Adobe DRM wordt ondersteund. Bookari heeft een aanpasbaar leesvenster met thema’s, een nachtmodus, tekst doorzoeken, annoteren en een navigatiepaneel waarmee je makkelijk kunt springen tussen hoofdstukken, pagina’s en bookmarks. Kies je voor de betaalde versie dan krijg je extra functies, zoals synchroniseren van je bibliotheek en voortgang tussen apparaten.

Boeken bij ebook.nl

De website ebook.nl verkoopt boeken met watermerk, sociale DRM en Adobe DRM. Hoe je daarmee omgaat is afhankelijk van de beveiliging die erop zit. Boeken zonder watermerk kun je gewoon in de iBooks-app op je iPhone en iPad lezen, terwijl je voor boeken met Adobe DRM terecht kunt in de Bluefire-app of de Kobo-app.

Bliyoo

Onbeveiligde boeken en boeken met watermerk

Sommige auteurs geven hun boeken gratis weg. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Handboek Communities van Erwin Blom. Dit boek kun je gratis downloaden, waarbij de auteur er vanuit gaat dat mensen enthousiast worden en het papieren exemplaar kopen. Bij het downloaden van gratis boeken kun je soms kiezen uit ePub- of PDF-formaat.

ePub is voor kleinere schermen de beste keuze, omdat de layout helemaal wordt aangepast voor het kleinere scherm. Het komt ook voor dat boeken als ePub-bestand met watermerk worden aangeboden, zoals we hierboven al even hebben genoemd. Zo’n boek is op elk apparaat te lezen, maar er is gemakkelijk te achterhalen wie het oorspronkelijke boek gekocht heeft. Dit voorkomt dat mensen boeken zomaar verspreiden, maar het stelt je wel in staat om zo’n boek te installeren op de iPad van je partner of je kinderen.

Social DRM houdt iets soortgelijks in: je kunt de boeken wel in huiselijke kring verspreiden, maar als je ze op downloadsites zet zal de uitgever je vanzelf op het spoor komen. Onbeveiligde ePub-bestanden kun je lezen met iBooks. Onbeveiligde PDF-bestanden zijn ook geschikt voor iBooks, maar veel mensen geven de voorkeur aan een gespecialiseerde PDF-app zoals PDF Expert.

Hoe je de DRM voor persoonlijk gebruik verwijdert, lees je in dit artikel: Ebooks DRM-vrij maken voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!