Electra jailbreak

Handleiding jailbreak iOS 11 en iOS 10 met stappenplan

Handleiding jailbreak iOS 11 en iOS 10 met tools als Yalu, Electra, Meridian, en H3lix. Vind de jailbreak-methode die bij jouw iPhone en iOS-versie past en bekijk het stappenplan om de jailbreak uit te voeren.

Deze handleiding legt uit hoe je iPhones en iPads met verschillende iOS-versies kunt jailbreaken met tools zoals Electra, LiberiOS, Meridian, doubleH3lix, H3Lix en Yalu. Zoek je uitleg over oudere jailbreakmethoden zoals Home Depot, Pangu, TaiG en evasi0n dan kun je daarvoor terecht in onze handleiding jailbreak iOS 3 t/m iOS 9. Ook hebben we een Apple TV jailbreak handleiding.

Hieronder bespreken we:


Deze handleiding is voor het laatst bijgewerkt in juli 2018.

Welke jailbreak is er voor jouw iDevice?

Momenteel is het mogelijk om iPhones en iPads tot en met iOS 11.3.1 te jailbreaken met verschillende tools, die we hierboven hebben genoemd.

iOS 12 jailbreak in ontwikkeling

Er zijn voor iOS 12 meerdere zero day-exploits gevonden, die gebruikt kunnen worden voor een jailbreak. Eén ervan is de relatief jonge ontwikkelaar Umang Raghuvanshi, die een jailbreak zegt te hebben ontwikkeld. Dat hij tfp0 op iOS 12 heeft behaald is bevestigd door oudgedienden nullpixel en Pwn20wnd. Hij maakte daarbij gebruik van een eigen zero day.

Daarnaast heeft security-onderzoeker Liang Chen van KeenLab een iOS 12 jailbreak ontdekt voor zijn iPhone X. In onderstaande video geeft hij daarvan het bewijs. Dit is de eerste iOS 12 jailbreak die gedemonstreerd is door een security-onderzoeker. Chen zal de exploit waarschijnlijk niet vrijgegeven, omdat KeenLab het voor eigen gebruik wil houden. Apple zou de exploit ook nog kunnen fixen voordat iOS 12 beschikbaar komt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Electra jailbreak voor iOS 11.2 t/m iOS 11.3.1

Met de Electra jailbreak kun je een toestel met iOS 11.3 jailbreaken. Op de officiële Electra-website is meer informatie te lezen. De jailbreak is gebaseerd op de tfp0 exploit van whitehat-hacker Ian Beer, die bij Google’s Project Zero werkt. Gebruikers die nu nog op iOS 11.0 t/m iOS 11.1.2 zitten kunnen daardoor upgraden naar iOS 11.3.1.

Hieronder vind je stappenplannen voor het uitvoeren van de Electra jailbreak.

iPhone jailbreak met Electra stappenplan

 • iPhone jailbreak iOS 11.3.1 met Electra (Windows) → meer info
 • iPhone jailbreak iOS 11.3.1 met Electra (Windows) → meer info

iPad jailbreak met Electra stappenplan

 • iPad jailbreak iOS 11.2 t/m iOS 11.3.1 met Electra (Windows) → meer info
 • iPad jailbreak iOS 11.2 t/m iOS 11.3.1 met Electra (Mac) → meer info

Instructies voor het opslaan van je SHSH blobs met behulp van TSS Saver vind je hier. Firmwarebestanden voor je iPhone vind je hier en voor iPad kijk je hier.

LiberiOS jailbreak voor iOS 11.0 t/m iOS 11.1.2

LiberiOS is een mailbreak-methode voor iPhone, iPad en iPod touch voor de iOS-versies 11.0 t/m 11.1.2. Er is ook een bijbehorende Apple TV jailbreak met de naam LiberTV. Deze jailbreakmethode bevat helaas geen werkende versie van Cydia en niet alle apparaten worden ondersteund. Omdat inmiddels een nieuwere versie van Electra beschikbaar is (zie hierboven) raden we aan om die methode te gebruiken, omdat het breder wordt ondersteund. De officiële LiberiOS-website vind je hier.

De meest recente versie van LiberiOS is 11.0.3 en je vindt hier de handleiding:

 • LiberiOS jailbreak voor iOS 11.0 t/m 11.1.2 → meer info

Cydia in iOS 8

Waarom jailbreaken?

Daarover hebben we aparte artikelen gemaakt: Jailbreaken: waarom, voordelen en nadelen en Jailbreaken: de beste tweaks en apps. Ook leggen we uit hoe een jailbreak verwijderen gaat.

Inspiratie voor tweaks die je kunt installeren met behulp van Cydia kun je onder andere opdoen aan de hand van ons overzicht van de beste apps en tweaks. He

We vertellen in deze handleiding vooral wat een jailbreak is en hoe je deze veilig kunt uitvoeren. Omdat onze jailbreak-auteurs zijn gestopt en veel jailbreakers toch al op Engelstalige fora rondhangen zijn we gestopt met het zelf maken van uitgebreide Nederlandstalinge jailbreak-handleidingen. Voor uitleg over oudere jailbreakmethoden zoals Phoenix en Pangu kun je in een ander artikel terecht.t is aan te raden te controleren of tweaks geschikt zijn voor jouw iOS-versie voordat je deze installeert.

Als jouw iOS-versie geschikt is om te jailbreaken raden we aan om voor de zekerheid eerst een backup via iTunes te maken van je gegevens, zodat deze nooit verloren kunnen gaan mocht er toch iets mis gaan. Lees meer over het maken en terugzetten van een back-up voor je iDevice in onze uitgebreide handleiding Backups maken van iPhone en iPad, de ultieme gids.

Reservekopie maken in iTunes

Yalu-jailbreak voor iOS 10

Voor iOS 10 is de Yalu-jailbreak van Luca Todesco verschenen. Hij kondigde al in december 2016 aan een jailbreak voor iOS 10.1.x te zullen maken. Een jailbreak voor iOS 10.2 leek op dat moment nog niet haalbaar omdat Apple relatief veel beveiligingslekken heeft gedicht. Eind december 2016 werd ook een methode ontwikkeld om .shsh2 blobs op te slaan, die het mogelijk maakten om in de toekomst te downgraden naar oudere firmware-versie, ook als Apple het niet meer signeert. Hiervoor is de tool Prometheus ontwikkeld.

De situatie is afhankelijk van de iOS-versie die je nu op je toestel hebt staan:

iOS 10.2.1 of beta van iOS 10.3:

iOS 10.2:

 • 32-bit toestellen met iOS 10.2 zijn NIET te jailbreaken (dit geldt dus voor de iPhone 4/4s, 5/5c en ouder). Je kunt niet downgraden en er is geen geschikte jailbreakmethode beschikbaar.
 • iPhone 7 en 7 Plus met iOS 10.2 zijn NIET te jailbreaken. Je kunt niet meer downgraden naar iOS 10.1.1 en de Yalu-jailbreak werkt alleen op andere 64-bit toestellen.
 • Alle overige 64-bit toestellen met iOS 10.2 zijn WEL te jailbreaken (dus de iPhone 5s, iPhone 6/6s en iPhone 6/6s Plus).

iOS 10.0 t/m 10.1.1:

 • 32-bit toestellen met iOS 10.0 t/m iOS 10.1.1 kun je NIET jailbreaken (dit geldt dus voor de iPhone 4/4s, 5/5c en ouder).
 • 64-bit toestellen met iOS 10.0 t/m 10.1.1 kun je WEL jailbreaken.
  • Heb je een iPhone 7 (Plus) dan kun je updaten naar iOS 10.1.1.
  • Heb je een iPhone 6s (Plus), iPhone SE of iPad Pro dan kun je de Yalu-jailbreak voor iOS 10.1.1 gebruiken, maar je kunt eventueel ook updaten naar iOS 10.2 en de Yalu-jailbreak voor iOS 10.2 gebruiken.
  • Overige 64-bit toestellen zoals de iPhone 6 (Plus) en iPhone 5s zijn niet te jailbreaken met iOS 10.1.1, dus je zult hiervoor de Yalu-jailbreak voor iOS 10.2 moeten gebruiken.

Blobs opslaan
In alle gevallen is het verstandig om je .shsh2 blobs op te slaan. Dit kan eenvoudig via TSSSaver, een online tool waarvoor je geen terminalcommando’s hoeft in te voeren. Je kunt het ook handmatig doen met de tool tssschecker via GitHub.

Yalu jailbreak voor iOS 10 op Mac en Windows

De Yalu jailbreak is beschikbaar voor iOS 10.2, zowel voor Mac als Windows. Als je een gedetailleerd stappenplan zoekt kun je het beste hier even kijken: Mac en Windows. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Cydia Impactor.

Cydia Impactor

Heb je een iPhone 7 of iPhone 7 Plus of een 64-bit toestel dat op iOS 10.1.1 draait, dan kun je Yalu ook gebruiken. Hier vind je een stappenplan voor de Mac.

Revisiegeschiedenis:

 • 2016 - 21 december: Informatie over Prometheus toegevoegd.
 • 2016 - 17 juni: Informatie toegevoegd over de voortgang rond de iOS 10 jailbreak.
 • 2016 - 23 maart: Informatie toegevoegd over de tvOS 9.0 en 9.0.1 jailbreak.