verbeterde-spotlight-el-capitan

Apple brengt tweede publieke beta’s iOS 9 en OS X El Capitan uit

De tweede publieke beta's van iOS 9 en El Capitan zijn vanaf nu beschikbaar. In dit artikel lees je wat je kunt verwachten en hoe het testen van een publieke beta werkt.

wallpaper-ios-9-iphone-ipadGisteren was er nog een stortvloed aan nieuwe beta’s voor ontwikkelaars (iOS 9 beta 4, OS X El Capitan beta 4, watchOS 2 beta 4). Vandaag kunnen de gewone testers aan de slag, want Apple heeft de tweede publieke beta van iOS 9 uitgebracht, samen met de tweede openbare beta van OS X El Capitan. Ze zijn beide te downloaden via de pagina voor betatesters van Apple.

Gewone gebruikers lopen dus wel iets achter bij de ontwikkelaars, maar dat is ook logisch: zij verwachten immers dat de betaversies al redelijk goed werken en zullen minder geneigd zijn om fanatiek bugs te gaan melden.

Apple nam vandaag een andere maatregel, die moet voorkomen dat gewone gebruikers kritiek gaan spuien: ze blokkeerden de mogelijkheid om appreviews achter te laten. Gebruikers klaagden dat apps nog niet waren aangepast voor iOS 9, terwijl ontwikkelaars daar nog nauwelijks de kans toe hebben gehad.

Lees ook: Dit moet je weten als je een publieke beta van iOS installeert op je iPhone

De publieke beta van iOS 9 staat open voor alle geregistreerde testers.

Publieke beta’s: er is altijd een risico

Apple stelt sinds iOS 8.3 publieke betaversies van software beschikbaar, voor iedereen die dat maar wil. De meeste functies zijn al eerder getest door ontwikkelaars en zijn goed genoeg bevonden om ook door gewone gebruikers te worden getest. Wel moet je je realiseren dat het beta-software is, waardoor je altijd nog een risico loopt. Bepaalde functies zullen nog niet goed werken, de batterij kan sneller leeg gaan en je kunt te maken krijgen met onverwachte crashes. Vind je dat allemaal geen probleem, dan kun je deze publieke betaversie van iOS 9 met een gerust hart installeren.

Publieke beta’s zijn (deels) Engelstalig

Publieke beta’s zijn nog niet helemaal vertaald naar het Nederlands. Je zult dus veel functies in het Engels moeten uitvoeren. Voor de meeste mensen is dat geen probleem. Zeker als je wat technisch aangelegd bent, ken je de Engelstalige termen wel van veelgebruikte functies. Ben je het Engels niet machtig, dan kun je de publieke beta beter laten schieten en wachten op de officiële versie, die wel helemaal in het Nederlands is vertaald.

Publieke beta downloaden

Publieke beta’s zijn te downloaden via het Apple Beta Software Program. Apple rolt publieke beta’s altijd geleidelijk uit, waardoor het even kan duren tot hij voor iedereen te downloaden is. Zie je nog geen knop voor de beta staan, dan raden we aan om het later nog eens te proberen.

Het installeren van de publieke beta gaat als volgt:

  • Download het beta-bestand.
  • Open iTunes en sluit de iPhone aan.
  • Windows-gebruikers houden de Shift-toets ingedrukt en Mac-gebruikers houden de Alt-toets ingedrukt. Klik gelijktijdig met de muis op de knop Herstellen.
  • Selecteer het gewenste beta-bestand.
  • Wacht tot de beta is geïnstalleerd.

Publieke beta’s zijn beperkt houdbaar

Als je een beta van iOS draait, dan moet je weten dat je deze niet voor altijd kunt gebruiken. Op een gegeven moment loopt de ‘houdbaarheidsdatum’ af. Tegen die tijd is er alweer een nieuwe beta beschikbaar, of is de officiële versie inmiddels te downloaden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juli 2015, 19:26
Categorie iOS
Onderwerp ios 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.