Waarom Apple voor het San Francisco-lettertype kiest

Apple gaat het lettertype Helvetica Neue op de iPhone, iPad en Mac mogelijk vervangen door San Francisco. Maar waarom eigenlijk? Een typografie-expert analyseert de eigenschappen van dit lettertype, dat bij Apple in eigen huis is ontworpen.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

sanfrancisco_font

Vorige week bleek uit geruchten dat Apple waarschijnlijk het San Francisco-lettertype gaat gebruiken op iPhones, iPads en Macs. Maar waarom eigenlijk? Een typografie-expert legt uit wat de voordelen van dit font zijn en waarin het zich onderscheidt van de rest.

Dankzij de Apple Watch kregen we te maken met een nieuw standaardlettertype, namelijk San Francisco. Het doel van dit lettertype is om de leesbaarheid te verbeteren, in het bijzonder op het kleine scherm van de Apple Watch. Dit lettertype wordt trouwens ook al gebruikt op het toetsenbord van de nieuwe 12-inch MacBook (zie foto) en misschien wordt San Francisco op termijn wel hét standaardlettertype voor alle Apple-apparaten, waarbij het bekende Helvetica Neue gaat sneuvelen.

toetsenbord-macbook-san-francisco

Waarom San Francisco zo goed leesbaar is

Designer Wenting Zhang heeft zich gespecialiseerd in typografie. Hij beschrijft op zijn website The Type Detail de voordelen en kenmerken van verschillende lettertypen. Zijn beschrijving van het San Francisco-lettertype geeft ons interessante nieuwe inzichten hoe en waarom Apple juist dit font heeft gekozen.

San-Francisco-Font-Uitgelegd

Leesbaarheid is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen hoofdletters en kleine letters. Bij San Francisco zijn de kleine letters ongeveer 75% van de hoogte van hoofdletters, wat ongebruikelijk groot is. De normale letters zijn daardoor naar verhouding iets groter dan bij andere lettertypes. Ook zitten er bij San Francisco bij letters zoals de e en a relatief grote openingen tussen het ‘oog’ (de opening van de letters).

Zhang laat bovendien zien, dat een tekst goed leesbaar blijft, zelfs als de lettergrootte van 16px naar 8px verkleind wordt. De website is duidelijk gericht op experts en geeft dan ook weinig toelichting bij de gepresenteerde informatie. Maar zelfs als leek kun je goed zien hoe het lettertype eruit ziet bij verschillende formaten, diktes en stijlen. San Francisco vertoont daarbij overeenkomsten met Open Sans en Arial.

Nu al gebruik maken van het San Francisco-font op je Mac? Deze gids laat zien hoe.

Type Detail is een website om in de gaten te houden als je van typografie houdt. Iedere dag ontleedt Zhang een ander font, zodat je na verloop van tijd een overzichtelijk kijkje krijgt in de wereld van verschillende lettertypen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2015, 18:32
Categorie Achtergrond
Onderwerpen fonts, san francisco

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.