iOS 9 tekstselectie

iOS 9 uitgelicht: toetsenbord wordt nog krachtiger

Toetscombinaties, snelle knoppen en nieuwe selectiemethodes maken het toetsenbord van iOS 9 nóg krachtiger. Wat heeft Apple allemaal aan het toetsenbord veranderd? We zetten de veranderingen onder elkaar.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

apple-third-party-keyboard-ipad
Het toetsenbord van je iPhone of iPad is een stuk krachtiger geworden met iOS 9. Op de iPad heb je een balk met snelkoppelingen tot je beschikking voor tekstopmaak, een nieuwe trackpadfunctie laat je razendsnel naar de juiste tekst navigeren en zelfs fysieke Bluetooth-toetsenborden hebben nieuwe mogelijkheden gekregen.

Tekstselectie met iOS 9-trackpad

iOS 9 tekstselectieHoud twee vingers tegelijkertijd op het iOS-toetsenbord gedrukt en er verschijnt een rode selectiecursor in je tekst. Door vervolgens met je vingers heen en weer te bewegen, kun je razendsnel door de tekst heen navigeren. Daarmee komt een einde aan het soms ongemakkelijk indrukken van de tekst zelf om een aanpassing te maken. Door het toetsenbord los te laten kun je op de gekozen positie iets schrijven of verwijderen. Deze selectie-trackpad werkt op de iPhone, iPad en iPod touch.

Snelle opmaakknoppen op iOS 9-toetsenbord

Gebruik je een iPad, dan krijg je bovenop het gebruikelijke toetsenbord een aantal nieuwe knoppen te zien. Het is hiermee mogelijk om een tekst bijvoorbeeld snel dikgedrukt te maken, of om een tekstselectie te knippen, kopiëren of plakken.

iOS_9_Toetsenbord_iPad_extra_knoppen

De balk met snelle toetsenbordknoppen kan door iedere ontwikkelaar worden aangepast. Hierdoor kan een mailapplicatie bijvoorbeeld een knop voor het toevoegen van bijlages laten zien. Een Twitter-app zou een toets kunnen toevoegen voor het snel vinden van de juiste hashtags. Op het moment is deze optie alleen beschikbaar op de iPad. De iPhone 6 heeft sinds iOS 8 wel extra toetsenbordknoppen als je in landschapsmodus tikt.

Toetscombinaties voor fysieke toetsenborden

Gebruik je een fysiek toetsenbord om op je iPad te werken? Dan kun je nu gebruikmaken van snelle toetscombinaties. Met Command-Tab kun je bijvoorbeeld van app wisselen, net zoals op de Mac. Daarnaast mogen ontwikkelaars eigen toetscombinaties toevoegen aan iPad-applicaties, zodat je snel de juiste plek van een app bereikt. Je ziet welke toetsenbordcombinaties een app ondersteunt door Command, Control, of Option ingedrukt te houden.

iOS 9 Toetsenbord combinaties Bluetooth iPad

Shift-probleem opgelost

Als je de Shift-toets in iOS 8 verwarrend vindt, dan is er goed nieuws. In iOS 9 heeft Apple het gemakkelijker gemaakt om te zien of de hoofdletterfunctie staat ingeschakeld. Het toetsenbord toont nu hoofdletters als Shift is ingedrukt en toont kleine letters als Shift is uitgeschakeld (zie de video hieronder). Je kunt eventueel terug gaan naar de oude weergave via de Toegankelijkheidsinstelilngen.

Nog geen Nederlandse QuickType

Helaas heeft Apple nog geen Nederlandse ondersteuning voor woordaanvulling (QuickType) toegevoegd. Wanneer deze feature voor ons beschikbaar komt, is helaas nog niet bekend.

Ook interessant:

Meer iOS 9 uitgelicht
Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over nieuwe functies in iOS 9. Lees hier alle andere artikelen uit de serie ‘iOS 9 uitgelicht’:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 september 2015, 12:20
Categorie iOS
Onderwerpen ios 9, ios 9 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.