Safari-URL-bug-check

iOS 9 ondersteunt adblockers voor Safari

Krijgen we adblockers voor Safari op de iPhone en iPad? iOS 9 ondersteunt zogeheten 'content blockers', waarmee bedrijven een adblocker kunnen bouwen.

Safari-URL-bug-checkEen adblocker op je iPhone gebruiken wordt binnenkort mogelijk: iOS 9 biedt ondersteuning voor speciale ‘content blockers’. Apps kunnen hiermee in Safari bijvoorbeeld cookies, afbeeldingen, pop-ups en advertenties blokkeren, zodat ze niet in beeld verschijnen. Dat is slecht nieuws voor uitgevers die online geld verdienen aan advertenties, zoals iCulture.nl.


Apple heeft de content blockers voor Safari niet tijdens de WWDC-keynote besproken, maar de nieuwe functie wordt genoemd in Apple’s ontwikkelaarshandleiding. De content blockers zijn een nieuwe extensie in iOS 9 die Apple als volgt beschrijft:

Gebruik de Content Blocking-extensie om Safari een blocklijst te geven, met daarin content die je wil blokkeren als gebruikers over het web surfen.

iOS 9 adblockersApple biedt vrij weinig uitleg over de nieuwe content blockers in iOS 9, maar uit onze eigen tests blijkt dat het bouwen van een adblocker hiermee vrij simpel kan zijn. Een app zou met de functie bepaalde trackingwebsites kunnen blokkeren, zodat bedrijven minder over je te weten komen.

De content blockmogelijkheid in iOS 9 is slecht nieuws voor online uitgevers, die vaak afhankelijk zijn van advertenties om geld te verdienen. Als gebruikers vaker advertenties blokkeren, verdienen deze bedrijven met verloop van tijd minder geld. Het wordt hierdoor lastiger om nieuwsvoorziening gratis te blijven verzorgen.. Voor iCulture.nl zijn de advertentieinkomsten ook (nog steeds) een belangrijke inkomstenbron, waarmee bijvoorbeeld de loonkosten, kosten voor de website en de ontwikkeling van onze nieuwe iCulture-app worden betaald.

Hoewel iOS 9-ontwikkelaars met de content blockers een adblocker kunnen maken, is het nog de vraag of Apple deze apps ook in de App Store zal toestaan. Wellicht dat Apple de functie alleen wil gebruiken om bepaalde anti-trackingapps te ondersteunen. Dat zou ook goed aansluiten op Apple’s privacy-standpunt.

Misschien probeert Apple uitgevers aan te sporen om een eigen app te maken, of om artikelen via de Nieuws-app van iOS 9 aan te bieden. Content blockers werken immers alleen maar in Safari, waardoor reclame in apps vooralsnog onaangetast blijft. We komen er achter wat Apple precies van plan is zodra iOS 9 in september verschijnt en de eerste apps worden goedgekeurd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.