ios-9-iphone-ipad

Apple brengt publieke beta iOS 9 uit

De publieke beta van iOS 9 is vanaf nu beschikbaar. Als gewone gebruiker kun je alvast iOS 9 uitproberen. Hier lees je wat je kunt verwachten en hoe het testen van een publieke beta werkt.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

wallpaper-ios-9-iphone-ipadApple heeft een publieke beta voor iOS 9 uitgebracht, waardoor een veel grotere groep mensen iOS 9 kan gaan testen. Apple had eerder al beta’s van iOS 9 geïntroduceerd, maar deze waren alleen beschikbaar via Apple’s ontwikkelaarswebsite.

Lees ook: Dit moet je weten als je een publieke beta van iOS installeert op je iPhone

De publieke beta van iOS 9 staat open voor alle geregistreerde testers en is hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op iOS 9 beta 3, die op woensdag 8 juli verscheen.

Publieke beta’s: er is altijd een risico

Apple stelt sinds iOS 8.3 publieke betaversies van software beschikbaar, voor iedereen die dat maar wil. De meeste functies zijn al eerder getest door ontwikkelaars en zijn goed genoeg bevonden om ook door gewone gebruikers te worden getest. Wel moet je je realiseren dat het beta-software is, waardoor je altijd nog een risico loopt. Bepaalde functies zullen nog niet goed werken, de batterij kan sneller leeg gaan en je kunt te maken krijgen met onverwachte crashes. Vind je dat allemaal geen probleem, dan kun je deze publieke betaversie van iOS 9 met een gerust hart installeren.

Publieke beta’s zijn (deels) Engelstalig

Publieke beta’s zijn nog niet helemaal vertaald naar het Nederlands. Je zult dus veel functies in het Engels moeten uitvoeren. Voor de meeste mensen is dat geen probleem. Zeker als je wat technisch aangelegd bent, ken je de Engelstalige termen wel van veelgebruikte functies. Ben je het Engels niet machtig, dan kun je de publieke beta beter laten schieten en wachten op de officiële versie, die wel helemaal in het Nederlands is vertaald.

Publieke beta downloaden

Publieke beta’s zijn te downloaden via het Apple Beta Software Program. Apple rolt publieke beta’s altijd geleidelijk uit, waardoor het even kan duren tot hij voor iedereen te downloaden is. Zie je nog geen knop voor de beta staan, dan raden we aan om het later nog eens te proberen.

Het installeren van de publieke beta gaat als volgt:

 • Download het beta-bestand.
 • Open iTunes en sluit de iPhone aan.
 • Windows-gebruikers houden de Shift-toets ingedrukt en Mac-gebruikers houden de Alt-toets ingedrukt. Klik gelijktijdig met de muis op de knop Herstellen.
 • Selecteer het gewenste beta-bestand.
 • Wacht tot de beta is geïnstalleerd.

Publieke beta’s zijn beperkt houdbaar

Als je een beta van iOS draait, dan moet je weten dat je deze niet voor altijd kunt gebruiken. Op een gegeven moment loopt de ‘houdbaarheidsdatum’ af. Tegen die tijd is er alweer een nieuwe beta beschikbaar, of is de officiële versie inmiddels te downloaden.

Wat is er nieuw in iOS 9 beta?

iOS 9 bevat een flinke waslijst aan verbeteringen, zoals een slimmere Siri en betere multitasking op de iPad. Je leest alles over de nieuwe iOS 9-functies in ons Dossier iOS 9.

In de ontwikkelaars-beta’s van iOS 9 zijn inmiddels ook diverse nieuwe functies aangetroffen. Hier een greep uit de vernieuwingen:

Dit was er nieuw in (ontwikkelaars)beta 3

ios9-meer-iconen-op-ipad

 • Een schakelaar om muziek in hogere kwaliteit af te spelen op het mobiele netwerk.
 • Apple Nieuws, een nieuwe Flipboard-achtige app (lees ook ons dossier Apple Nieuws).
 • Meer appicoontjes op de iPad: in plaats van 3×3 passen er nu 4×4 icoontjes in een map.
 • In de Foto’s-app vind je aparte mappen voor selfies en schermafbeeldingen (screenshots).
 • Nieuwe icoontjes in de Mail-app bij het vegen over een bericht.

Lees hier meer over iOS 9 beta 3 voor ontwikkelaars.

Dit was er nieuw in (ontwikkelaars)beta 2

apps-wissen-ios-9

 • Als je te weinig ruimte hebt om de iOS-versie te installeren, kun je tijdelijk apps wissen.
 • Een iets gewijzigd Podcast-icoontje.

Lees hier meer over iOS 9 beta 2 voor ontwikkelaars.

Dit was er nieuw in (ontwikkelaars)beta 1

Deze eerste beta verscheen op 8 juni 2015, gelijktijdig met de WWDC-keynote. Hierin zijn vrijwel geen nieuwe functies aangetroffen ten opzichte van informatie die je al in ons Dossier iOS 9 kunt lezen.

Lees hier meer over iOS 9 beta 1 voor ontwikkelaars.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2015, 21:12
Categorie iOS
Onderwerp ios 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.