iPad-Pro-met-Apple-Pencil

Apple Pencil: wat is het en hoe werkt het?

Met de Apple Pencil kun je nauwkeurig tekeningen en schetsen maken op de iPad Pro. Wat kun je verder allemaal met de Apple Pencil en hoe werkt hij precies?

Apple Pencil: schetsen maken

Om het grote scherm van de iPad Pro volop te benutten, heeft Apple de Apple Pencil ontwikkeld. Deze stylus werkt alleen met de iPad Pro en dient voor het maken van tekeningen en schetsen op het scherm van de iPad. Hoe werkt deze Apple Pencil (€109 in de Apple Store) en wat kan je er allemaal mee? Dat lees je in deze gids.

Apple Pencil: drukgevoelige pen voor iPad Pro

De Apple Pencil is niet zomaar een pen om mee te tekenen. De punt van de Apple Pencil bevat meerdere sensoren, waardoor de pen meerdere manieren van tekenen kan onderscheiden. Druk je steviger op het scherm, dan krijg je dikkere lijnen te zien. Je kunt de Apple Pencil ook kantelen voor typische lijnstreken die je ook met een traditioneel potlood kunt maken. Terwijl je tekent met de Apple Pencil, merk je dat er vrijwel geen vertraging is met de lijn die op het scherm verschijnt. De iPad Pro herkent het verschil tussen je vinger en de pen. Je kunt zelfs je vinger op het scherm gebruiken terwijl je de pen gebruikt. Op het scherm leunen tijdens het tekenen is ook mogelijk, want de iPad Pro negeert hierbij de aanrakingen op het scherm die je per ongeluk doet.

Opladen van Apple Pencil

Apple Pencil opladen via het dopje

De Apple Pencil heeft aan de bovenkant onder het dopje een Lightning-connector. Hierdoor kun je de pen opladen door deze direct in de iPad Pro te steken. De Apple Pencil is twaalf uur lang te gebruiken zonder op te laden. Is de batterij van de pen helemaal leeggelopen, dan is deze binnen vijftien seconden op te laden voor een halfuur gebruik. In 30 minuten is de Apple Pencil weer volledig opgeladen.

Je kunt de Apple Pencil ook opladen met een Lightning-kabel. Bij het pennetje wordt een Lightning-adapter geleverd. Dit is een klein plastic tussenstukje zodat je aan de achterkant van de Apple Pencil een Lightning-kabel kunt bevestigen. Deze manier van opladen kan prettiger zijn, als je een flexibele verbinding wilt.

Apple Pencil liggend

Apple Pencil gebruiken voor tekenen en schetsen

De Apple Pencil voor de iPad Pro is vooral handig voor grafisch ontwerpers, vormgevers en mensen die graag tekeningen maken. Dankzij deze stylus van Apple maak je gemakkelijk tekeningen, tabellen en andere grafische elementen. Je kunt de Apple Pencil echter niet zomaar overal in elke app gebruiken, want de app moet wel aangepast zijn. Standaard kun je de Apple Pencil gebruiken in Mail en Notities en er worden op den duur steeds meer apps geüpdatet voor gebruik met Apple’s pen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van apps die ondersteuning bieden, zoals notitie-app Paper, tekstverwerker Quip en Adobe Photoshop Fix en Mix. Binnenkort worden ook de apps van Microsoft Office bijgewerkt voor de Apple Pencil, waardoor je tekeningen kan maken in je documenten.

Apple Pencil: mail met afbeeldingen

Apple Pencil: prijs en verkrijgbaarheid

De Apple Pencil werkt alleen met de iPad Pro, kost in Nederland €109 en is te bestellen vanaf de website van Apple en in de fysieke Apple Store. Bij de Apple Pencil wordt een extra punt en een Lightning-adapter geleverd. Wil je een bijbehorende iPad kopen, dan vind je in onderstaand artikel de actuele prijzen.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorie Accessoires
Onderwerp apple pencil