iPhone opladen bij het bed.

Automatische iOS-updates terwijl jij slaapt [iOS 9 uitgelicht]

Apple voert automatische iOS-updates in met iOS 9. De nieuwste iOS-versie kan voortaan geïnstalleerd worden terwijl jij slaapt.

iPhone opladen bij het bed.Ken je de optie om apps automatisch te laten updaten? Iets soortgelijks is er in iOS 9 ook voor nieuwe iOS-versies. Als je het inschakelt, hoef je nooit meer op te letten of er een iOS-update beschikbaar is. Het gaat het automatisch, op een geschikt moment. Zodra je in iOS 9 de optie krijgt om te updaten, kies je voor ‘Installeer nu’ of ‘Installeer later’, net zoals je op de Mac gewend bent. Vervolgens zal de installatie op een rustig moment (bijvoorbeeld om 4:00 uur ‘s nachts) plaatsvinden, maar alleen via Wi-Fi.

Automatische iOS updates

Op de desktop betekent ‘s nachts installeren dat er tussen 2:00 en 5:00 uur ‘s ochtends gekeken wordt of je niet actief bent. Is dat het geval, dan zal de computer de update installeren. Alles verloopt daarbij automatisch, inclusief het afsluiten van vensters en het herstarten. Zodra je de volgende ochtend inlogt staat je bureaublad meteen weer voor je klaar, alsof er niets gebeurd is.

ios-automatische-updates

Voor iOS 9 kiest Apple dezelfde werkwijze. Bovenstaande (ietwat onscherpe) foto werd gemaakt tijdens de WWDC-conferentie van Apple, eerder dit jaar. Je krijgt een update-waarschuwing te zien en als je ‘Install later’ kiest zal de iPhone het op een later moment nog eens proberen. Eerst ruimte maken op je iPhone hoeft niet meer, want Apple heeft beloofd dat de update-bestanden van iOS 9 een stuk kleiner zijn. Als je alsnog te weinig ruimte hebt, zal de iPhone je daarvan op de hoogte stellen.

Sneller updaten is goed voor ontwikkelaars
De nieuwe optie is vooral bedoeld voor mensen die niet zo bewust met hun iPhone bezig zijn, of die niet zelfstandig genoeg zijn om steeds zelf de update te installeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kleine kinderen of ouderen die wat moeite met techniek hebben.

Voor Apple hebben de automatische updates als voordeel, dat mensen nog sneller gaan updaten. iOS heeft wat dat betreft al een goede track record, want iOS 8 stond vlak voordat iOS 9 uitkwam op 87 procent van alle iPhones en iPads. Dat is ook de gedachte bij Apple: “We denken dat dit gebruikers stimuleert om snel te updaten”, vertelde Wendker aan de aanwezige WWDC-bezoekers. “Jullie kunnen je energie blijven richten op de nieuwste versie van iOS”.

Ontwikkelaars hebben inderdaad het liefst dat iedereen de nieuwste iOS-versie gebruikt. Ze hoeven dan niet meer oudere iOS-versies te ondersteunen en dat levert een compactere en snellere app op, met meer mogelijkheden om geavanceerde functies toe te passen. Een grote uitzondering zijn kinderapps: die houden wel vaak rekening met gebruikers van oudere iOS-versie, zo kon je lezen in ons artikel: iPad 1: ideaal voor kinderen of geen app meer voor te vinden?

Meer iOS 9 uitgelicht

Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over nieuwe functies in iOS 9. Lees hier alle andere artikelen uit de serie ‘iOS 9 uitgelicht’:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 september 2015, 15:07
Categorie iOS
Onderwerpen ios 9, ios 9 uitgelicht, update

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.